Įžvelgia grožį

Ar pasiseks gyventojams sulaužyti miesto valdžios įvestas taisykles, kol kas neaišku. Norint įteisinti grafičius gyventojams teks brautis į savivaldybę ir įtikinti politikus, kad meno nevalia naikinti, o jį reikia išsaugoti.

„Niekas mūsų neklausė, o gal mums tai yra gražu. Namą administruojanti įmonė jau suskaičiavo, kiek reikia pinigų valymo darbams. Septyniasdešimties butų namui piešinio naikinimas kainuos apie tūkstantį litų“, – pasakojo Laukininkų gatvės 7-ojo namo gyventoja Irena.

Moteris tikino, kad ant namo sienos atsiradęs piešinys gyventojams akių nebado ir jie net norėtų jį išsaugoti.

„Juk nuvalysime, sumokėsime už darbus, o ant šios sienos vieną naktį gali atsirasti daug baisesnis užrašas, kuris tikrai darkys aplinką. Tai geriau gal palikti dabartinį piešinį?“ – nuomonę dėstė gyventoja.

Irena mėgino nuomonę apginti ir susisiekė su namą administruojančia įmone „Laukininkų valda“.

„Tačiau aiškinama, kad tokią tvarką priėmė savivaldybė ir jos privalu laikytis. O tų, kurie nepaisys, laukia baudos“, – kalbėjo moteris.

Valymui – 50 tūkst. litų

Paaiškėjo, kad tai ne pirmas daugiabutis, kuriame bręsta noras pasipriešinti miesto valdžios nustatytai tvarkai.

„Žmonės skambina, teiraujasi, renka parašus. Manau, kad bus ir daugiau namų. Tačiau kol kas oficialiai gavome tik vieno namo gyventojų raštą, kuriame prašoma išsaugoti piešinį“, – aiškino įmonės „Laukininkų valda“ vadovė Regina Uznienė.

Vingio gatvės 39 namo gyventojai taip pat susivienijo ir mėgina išsaugoti ant sienos esantį piešinį.

„Vienas piešinys ten gražus, bet šalia yra ir keverzonių“, – pastebėjo R.Uznienė.

Tačiau gyventojai suskubo vienytis tik tuomet, kai pakvipo papildomais mokesčiais už piešinių valymo darbus.

„Mes preliminariai skaičiuojame, kad šiems darbams reikės apie 40–50 tūkst. litų. Vieni namai nežymiai išterlioti, ten reikės uždažyti vos kelis kvadratinius metrus, tačiau yra ir tokių, kur teks panaikinti 26 kvadratinių metrų dydžio piešinius“, – aiškino R.Uznienė.

Nuostolius žada prisiteisti

Bendrovė „Danės būstas“ skelbia, kad piešinius gali nusivalyti ir patys gyventojai. Norintieji išvengti neplanuotų išlaidų, keverzones turėtų nuvalyti savo pastangomis.

„Mes taip pat raginsime terliones nusivalyti pačius žmones. Tarp mūsų administruojamų namų yra daug tokių, kurie smarkiai nukentėjo nuo vandalų. Ypač apipaišytas senamiestis. Mes nevalytume šių piešinių, yra ir svarbesnių darbų, tačiau privalome vykdyti nurodymus. Kitaip mums grės tūkstantinės baudos“, – kalbėjo R.Uznienė.

Vieno Mogiliovo gatvės namo gyventojams pavyks išvengti papildomų išlaidų, nes jų namo terliotojai yra sugauti.

„Laukiame teismo sprendimo, mes pateikėme ieškinį dėl padarytos žalos“, – kalbėjo įmonės „Laukininkų valda“ direktorė.

Kol kas daugiabučių administratoriai renka informaciją ir laukia gyventojų iniciatyvų dėl piešinių išsaugojimų.

„Už piešinio išsaugojimą turėtų pasisakyti gyventojų dauguma. Teks paruošti raštą ir kreiptis į savivaldybę. Tačiau neaišku, ar tarybos nariai pritars gyventojų norams, sunku prognozuoti, ar pavyks pakeisti tvarką“, – kalbėjo R.Uznienė.

Vicemerui negražu

Klaipėdos vicemeras Vytautas Čepas nustėro išgirdęs, kad gyventojai renka parašus ir mėgina įteisinti grafičius.

„Ar gali būti graži teplionė? Ar gražu būtų, jei žmogui kas nors ant kailinių nupieštų slibiną? Yra tvarka mieste. Laisvas miestas dar nereiškia, kad jis – kvailių miestas. Savo kūnus žmonės tegul tepliojasi kaip nori, o čia juk namų fasadai“, – grafičiams kritikos negailėjo vicemeras.

V.Čepo manymu, uostamiestyje namų fasadais nebuvo rūpinamasi ne vieną dešimtmetį.

„Žiūrėk, nupjauname medžius, ir paskutiniai plaukai ant galvos pasistoja, išvydus, kokias namų sienas jie buvo uždengę – viskas išpuvę, sutrūniję. Gal ir yra vykusių piešinių, tačiau jei jie kam nors gražūs, dar nereiškia, kad jie turi išlikti“, – kalbėjo V.Čepas.

Legalizavimui yra tvarka

Vicemero teigimu, grafičių autoriai puikiai žino tvarką, kaip galima legaliai įgyvendinti savo sumanymą.

„Jie gali gauti gyventojų sutikimą, o piešinio projektą reikia suderinti su vyriausiuoju miesto architektu. Taip pat reikia nepamiršti, kad bet kokie dažai fasadui netinka. Ir čia neturi būti jokios savivalės“, – aiškino V.Čepas.

Suderinus piešinio projektą, grafičių autorius yra įpareigojamas pasirinkti tinkamas medžiagas savo kūrinio įgyvendinimui.

„Sienos juk aižėja, skyla, po kelių metų piešinys gali atrodyti baisiai. Vilniečiai jau naudoja tokią grafičių techniką – sienos dengiamos specialiu spalvotu tinku“, – kalbėjo politikas.

V.Čepo manymu, mėginimas įteisinti paslapčia pieštus grafičius primena mėginimą įteisinti nelegalią statybą.

„Šitaip daryti negalima. Po to bus precedentas, žmonės surinks parašus ir įteisins tepliones, o miestas atrodys baisiai“, – nuomonę dėstė V.Čepas.

Prasidėjo piešinių naikinimas

Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė taip pat tikino, kad gyventojų mėginimas parašais apginti grafičius ant jų namo sienos – precedento neturintis atvejis.

„Jei kalbame apie tai, kad žmonės mėgins nuginčyti tarybos sprendimą, spėju, kad jų pasiūlymą politikai turės svarstyti. Taryba turės pasisakyti, ar reikia papildyti, ar taisyti tarybos sprendimą“, – svarstė K.Vintilaitė.

Viešosios tvarkos skyriaus vedėja pastebėjo, kad mieste prasidėjo grafičių ir terlionių valymas, jų uždažymas.

„Mane pamalonino šį rytą stebėtas vaizdas. Net penki “Vitės valdų„ administruojami namai jau nusivalė arba uždažė grafičius. Pamačiusi penkis, pasukau gilyn į šį kvartalą ir radau dar daugiau vietų, kur piešiniai yra uždažyti. Vadinasi, procesas juda į priekį“, – vakar pasakojo K.Vintilaitė.

Grasina baudomis

Viešosios tvarkos skyriaus specialistai kol kas už išterliotas sienas nubaudė tik kelis pasatų valdytojus.

„Gal tik du ar trys protokolai surašyti. Tačiau šiuo metu yra duotas konkretus laikas, per kurį šie piešiniai turi būti nuvalyti“, – teigė savivaldybės tarnautoja.

Jei namų administratoriai ar pastatų valdytojai nesilaikys savivaldybės nurodymo, už sienų terliones jiems gresia įspėjimas arba bauda iki 2 tūkst. litų.

„Tačiau žmonės turi teisę į savo nuomonę. Reikia gyventi kūrybiškai, o ne fanatiškai. Nežinau, ar taryba pritartų gyventojų tokiam norui. Tačiau neatmetu, kad terlionė jiems tapo graži tik tuomet, kai ėmė grėsti papildomos išlaidos jos nuvalymui“, – pastebėjo K.Vintilaitė.

Komentaras

Irena Šakalienė, Miesto tvarkymo skyriaus vedėja

Pernai už savivaldybės pinigus teko nuvalyti 148 kvadratinius metrus piešinių ir terlionių. Mes prižiūrime savivaldybei priklausančius pastatus, tiltus, visuomeninius objektus. Pernai išleista 7 tūkst. litų. Valėme išterliotą Biržos tiltą, buvo piešinių prie Koncertų salės, išterliotas „Nerijos“ paminklas, nuvalėme kolonas Herkaus Manto gatvėje. Šiemet jau išleista tūkstantis litų. Valytas Pilies tiltas, Liepų gatvėje buvę piešiniai, Santuokų rūmai. Kai bus tinkami orai, bus ir daugiau vietų nuvalyta, tiesiog tokiems darbams reikia teigiamos oro temperatūros.