Paraiškose nurodyti 250 neefektyviausių ir daugiausiai energijos vartojančių pastatų.

Kaip nurodo savivaldybė, pirmajame 50 namų sąraše yra daugiausia šilumos suvartojantys daugiabučiai – visi šie namai suvartoja daugiau kaip 215 kWh/kv.m per metus. Paraiškoje jau yra 15 daugiabučių namų, kurie turi parengtą dokumentaciją, ir, Vyriausybei priėmus reikalingus sprendimus, jų renovacijų galėtų būti pradėta nedelsiant.

Sąrašą galite pamatyti čia.

Antrajame – 200 daugiausiai šilumos suvartojančių tipinių daugiabučių, sujungtų bendromis konstrukcijomis ir turinčių bendras šildymo sistemas.

Sąrašą galite pamatyti čia.

50 iš jų – yra tipiniai pastatai, kurie suvartoja daugiausiai energijos mieste, likę – su jais sujungti konstrukcijomis ar šildymo sistemomis namai. Šiuose namuose yra daugiau nei dešimt butų, jie nėra saugomose teritorijose ir nepriklausantys kultūros paveldui. Šiems daugiabučiams statybos leidimai išduoti iki 1993 metų, o jų šiluminės energinės sąnaudos viršija 150 kWh/kv. m per metus.

Savivaldybė žada, kad vykdant šių pastatų modernizavimą, būtų atlikta kvartalinė renovacija, atsirastų galimybė pertvarkyti privažiavimo kelius, įrengti požeminius atliekų ir antrinių žaliavų surinkimo konteinerius.

Su renovacija turi sutikti, kaip ir pagal senąją tvarką – 50 proc. +1 namo gyventojas. Pasinaudojant naujuoju renovacijos modeliu gyventojams už renovaciją papildomai mokėti nereikės - jie ir toliau mokės už šildymą tiek kiek mokėjo, o sutaupyta dalis bus skiriama paskolai gražinti. Atidavus paskolą sumažėtų ir įmokos už šildymą.

Gyventojai gautų sąskaitas, kurios susidėtų iš dviejų grafų - vienoje būtų įrašyta, kiek šiuo metu tenka mokėti už šildymą, kitoje - kiek mokama už renovaciją. Tačiau suma neviršytų buvusių mokesčių už šildymą.

Iš viso Vilniuje yra apie 3600 renovuotinų daugiabučių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (521)