Viršutinis fontano žiedas matomas virš žemės. fontanas pagamintas iš bronzos – tai 66 metrų perimetro žiedas, iškilęs ant keturių didžiulių pakrypusių kolonų. fontanas užima 1683 kvadratinių metrų plotą, į viršų jis iškilęs 13,8 metro, o vandens čiurkšlės siekia net 30 metrų aukštį.

Šis fontanas laikomas turtų ir gyvenimo simboliu. Jo autoriai ir įgyvendintojai, įmonės „DCG Design“ bei „Meridian Projects“ (Melburnas, Australija), dizaino idėją sugalvojo įkvėpti indų mandalos. Kartu fontano konstrukcija simboliškai perteikia keturių Singapūre gyvenančių rasių vienovę ir harmoniją.

Keletą kartų per dieną fontanas yra išjungiamas, ir tada lankytojai gali užeiti pasivaikščioti aplink mažąjį fontaną, veikiantį pamatinės pagrindinio fontano dalies centre – tai turi atnešti sėkmę. Na o jei ne sėkmę, tai bent tikėjimą ja.

Magiškasis Monžuiko fontanas

Monžuiko fontanas
Magiškasis Monžuiko fontanas (Fuente mágica de Montjuic) – tai įspūdingas spalvų, šviesų, judesio, muzikos ir vandens akrobatikos reginys Barselonoje. Dizainerio Carleso Buigaso, pradėjusio kurti apšviestus fontanus dar 1922 metais, 1929-aisiais Didžiajai pasaulinei parodai (Great Universal Exhibition) sukurtas fontanas dabar kasnakt pritraukia tūkstančius turistų ir pačių barseloniečių. Per mažiau nei metus šį projektą praėjusio amžiaus pradžioje įgyvendino per 3 tūkst. darbininkų. Per pilietinį Ispanijos karą fontanas buvo rimtai apgadintas ir neveikė iki pat 1955 metų, po to C. Buigasas numatė reikiamus pataisymus. Muzika į fontano koncepciją buvo įtraukta 1980 metais, ir fontanas galutinai buvo atstatytas prieš 1992-ųjų olimpines žaidynes, kurios ir vyko Monžuike.

Šokančių „Bellagio“ fontanų šou

Las Vegase (JAV) stovinčio impozantiško „Bellagio“ viešbučio fasadą puošia ne šiaip didžiulis, o milžiniškas, su šviesa ir muzika grakščiai šokantis fontanas. Reginį galima stebėti iš daugybės patogių šios Las Vegaso dalies, vadinamos „Las Vegas Strip“, vietų – ir iš gatvės, ir iš kaimyninių pastatų. Fontanų šou čia prasideda nuo popietės ir vyksta kas 30 ar net 15 minučių iki pat vidurnakčio. „Bellagio“ fontanai įrengti dirbtiniame apie 3,6 hektaro ploto ežere. Mieste sklinda kalbos, kad jam naudojami nutekamieji viešbučio vandenys, tačiau iš tiesų į ežerą atiteka švarus vanduo iš gręžinio, kuris buvo įrengtas prieš kelis dešimtmečius šioje vietoje veikusiam golfo aikštynui drėkinti. Tiesą sakant, dabar fontanai naudoja mažiau vandens, negu jo reikėjo golfo aikštynui laistyti. Fontano pagrindą sudaro po vandeniu esantis vamzdžių su daugiau nei 1200 purkštukų ir 4500 lempučių raizgynas.

Bellagio fontanas
Apytiksliais duomenimis, fontanai atsiėjo 50 mln. JAV dolerių. Suma atrodo įspūdinga, tačiau ne mažiau unikalus ir reginys, kai prieš akis mirga hipnotizuojantis vanduo ir šviesos, sinchroniškai pritariant klasikos hitams: „Fly Me To The Moon“ (Frankas Sinatra), „Time To Say Goodbye“ (Sarah Brightman ir Andrea Bocelli) ar „My Heart Will Go On“ (Celine Dion). Kai kuriuos žiūrovus jie neabejotinai įkvepia drąsiai drožti į kazino viliantis gauti tokį pat įspūdingą laimikį.

1988 metais pastatytas Vulkano fontanas buvo tapęs viena didžiausių Abu Dabio turistų traukos vietų ir buvo pripažintas vienu gražiausių pasaulio fontanų. 24 metrų aukščio jis buvo pastatytas kaip žiedinė piramidė su laiptelių aikštelėmis, kylančiomis iš keturių pusių į viršų. Vakarais fontanas virsdavo maloniu reginiu – vulkano įspūdį sukuriančiu apšvietimu ir kaskadomis žemyn krintančiu vandeniu. Liūdna, bet apie jį tenka kalbėti būtuoju laiku – Abu Dabio nekilnojamojo turto plėtotojai jam buvo negailestingi. 2004 metais dėl miesto plėtros planų fontanas buvo nugriautas.

Rusiškasis Versalis – Peterhofo fontanas

Draugystės fontanas
Peterhofas – ypač prabangūs ir gerai išsaugoti imperatoriškieji rūmai, kuriuos 1710 metais Petras Didysis pastatydino Suomijos įlankos (Baltijos jūros) pakrantėje. Tai keleri puošnūs rūmai, gausūs gražūs parkai ir akinama puokštė įspūdingiausių skulptūrų bei fontanų, dėl kurių šie rūmai dažnai pelno rusiškojo Versalio epitetą.

Didžioji kaskada efektingai išteka iš po rūmų Baltijos jūros link ir yra vienas didžiausių baseinų ansamblių pasaulyje. Iš didžiausio Didžiosios kaskados fontano, dekoruoto didinga auksine Samsono, besigrumiančio su liūtu, skulptūra, kanalas teka per parką į prieplauką, kur prisišvartuoja Sankt Peterburgo laivai.

Draugystės fontanas

Peterhofo fontanas
Vienas gražiausių SSRS reliktų – 1954 metais pastatytas Tautų draugystės fontanas. Tautų draugystę simbolizuoja 16 paauksuotų tautiniais drabužiais vilkinčių merginų statulų, vaizduojančių buvusias 16 Sovietų Sąjungos respublikų.

Fontaną įrėmina aštuoniakampis raudono granito 4000 kvadratinių metrų ploto indas. Fontaną sudaro sudėtinga aštuonių galingų siurblių sistema, per sekundę iš 800 purkštukų paleidžianti apie 1200 litrų vandens į 24 metrų aukštį. Draugystės fontano autorius – ne vienas, o visa grupė: architektai Konstantinas Topuridzė, Georgijus Konstantinovskis, skulptoriai Josifas Čaikovas, Zinaida Baženova, Prokopijus Dobryninas ir kiti.

UNESCO globojamas Ovalusis fontanas

Dar šiek tiek po Italiją. Tivolio dvare „Villa d’Este“ esantis architekto Pirro Ligorio suprojektuotas Ovalusis fontanas (Fontana dell’Ovato), dar vadinamas Tivolio fontanu (Fontana di Tivoli), kaskadomis krinta žemyn iš savo kiaušinio formos indo į ovalų nimfoms tinkantį baseiną. Tai XVI amžiaus palikimas, kurį kartu su visu dvaru 2001 metais UNESCO paskelbė saugomu pasaulinio kultūros paveldo objektu.

Didžiosios laukinių žąsų pagodos fontanas

Pastatyta 652 metais imperatoriaus Gaozongo iš Tangų dinastijos, Didžioji laukinių žąsų pagoda prie imperatoriaus Gaozongo pagodos yra gerai išsilaikęs senovinis statinys ir šventa budistų vieta. Pietiniame Sianio miesto (Kinija) rajone esantis fontanas dabar yra didžiausias Azijoje veikiantis muzikinis ir šokantis fontanas su ilgiausia pasaulyje šviesos juosta. Puikus senosios Kinijos tradicijos ir šiuolaikinės technologijos derinys.

Bene žinomiausias fontanas pasaulyje – Trevi

Trevi fontanas
Italija – architektūros, skulptūrų lobynas, tačiau Trevi pavadinimas čia ypatingas. 29,5 metro aukščio ir 19,8 metro pločio Trevi fontanas (Fontana di Trevi) išsiskiria vienomis gražiausių skulptūrų Italijoje: centre iškilęs Neptūnas, arba Okeanas, su dviem Tritonais, kurių vienas mėgina sutramdyti nuožmų žirgą, simbolizuojantį siaučiančią jūrą, o kitas, pučiantis į kriauklę, simbolizuoja ramią jūrą. 1723 metais pradėtas popiežiaus Klemenso XII užsakymu, praėjus trisdešimčiai metų buvo palaimintas jo įpėdinio Klemenso XIII. Trevi fontanas mėgstamas ne tik Romos gyventojų, turistų, bet ir kino, muzikos pramonės. Čia vyksta koncertai, čia nufilmuota žymioji Federico Fellini juostos „Saldus gyvenimas“ vėlyvos nakties maudynių fontane scena.

Aukščiausias pasaulyje: Karaliaus Fahdo fontanas

Saudo Arabijoje, Džidos mieste, esantis Karaliaus Fahdo fontanas žinomas kaip aukščiausias pasaulyje fontanas, iškylantis iki 312 metrų. Taigi jis aukštesnis net už Eifelio bokštą, jei neskaičiuotume antenos. Fontane įrengti 3 galingi siurbliai, galintys per sekundę neįtikimu greičiu (375 km/val.) parpumpuoti 625 litrus vandens. Nors jis ir nėra rafinuoto grožio, bet lankydamiesi Džidoje nepamirškite užsukti – reginys išties įspūdingas.