Pinigų neteko dėl tarptautinių reikalavimų

Sporto rūmai buvo rekonstruojami vykdant projektą dėl Daugiafunkcio pramogų ir sporto komplekso įrengimo. Šie darbai atsiėjo apie 27 mln. 600 tūkst. litų. Iš šios sumos apie 15 mln. litų gauta iš Valstybės investicijų programos, beveik 7 mln. litų – europinių fondų parama, likusi dalis – savivaldybės lėšos.

Darbus vykdė Kauno bendrovė „Struktūra”. Pradinė sutartis su šia įmone pasirašyta daugiau kaip 26 mln. litų. Paskui buvo perkama papildomų darbų, kurių didžiąją dalį teko atlikti vykdant Europos tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) reikalavimus.

Miesto savivaldybės administracijos Statybos ir projektavimo skyriaus vedėjo Sigito Stumbro teigimu, pagal tarptautinius reikalavimus teko įrengti beveik 1 tūkst. kv. metrų dydžio naujų patalpų, skirtų konferencijoms, nupirkti ir įrengti kompiuterinę įrangą, pakloti telefonų tinklus.

Visus šiuos darbus savivaldybė turėjo padaryti - antraip būtų atsisakyta rengti vieną iš Europos vyrų krepšinio čempionato etapų. Žodžiu, FIBA savivaldybę statė į kampą, o ši turėjo paklusniai vykdyti jos reikalavimus.

Šiandien jau aišku, kad savivaldybė, vykdydama tarptautinius reikalavimus, Sporto rūmų rekonstrukcijos projektui neteko beveik 600 tūkst. litų europinių pinigų. Ūkio ministerija įžvelgė viešųjų pirkimų procedūrų pažeidimų, nes nebuvo gautas Viešųjų pirkimų tarnybos sutikimas keisti projekto pradžioje numatytus darbus, ir pritaikyta europinės paramos korekcija. Trūkstamas lėšas teko pridėti savivaldybei.

Spyriojamasi įrengti pertvarą

Nors jau greitai bus metai nuo Lietuvoje vykusio Europos vyrų krepšinio čempionato, rekonstruotų Alytaus sporto rūmų didžiajai salei vis dar trūksta pertvaros. Ji yra numatyta rūmų rekonstrukcijos projekte, nes rūmams šis įrenginys reikalingas. Padalijus salę pusiau, joje galėtų vykti dviejų sporto šakų varžybos ar treniruotės, mažesniems renginiams nereikėtų naudoti visos didžiosios salės.

Kadangi čempionatui šios perdangos nereikėjo, iš „Struktūros” jos įrengti nebuvo reikalaujama. Iki čempionato turėta kitų skubių darbų rūmuose.

Kaip sakė S.Stumbras, ugniai atsparios perdangos su pakėlimo mechanizmu sąmatinė kaina - 200 tūkst. litų, ir su „Struktūra” sutarta, kad ji šį darbą atliks iki rugsėjo pradžios.

Perdanga bus įrengta už savivaldybės lėšas, kurios dar pabrangins Sporto rūmų rekonstrukcijos projektą.