Lietuvoje savo veiklą pradėjusios prabangaus nekilnojamo turto agentūros „Sotheby's International Realty“ žurnale „Reside“ pristatomas Dūkšto dvaras – tai puiki vieta poilsiui istorinėje vietoje, kurioje vasaroti mėgdavo Maskvos ir Sankt Peterburgo gyventojai.

Skelbime teigiama, kad dvaras stovi 22,4 ha sklype su XIX a. parku ir obelų alėja. Pranešama, kad rekonstrukcijos darbai buvo atlikti 2009-2011 m. Šiuo metu jau atlikta 90 proc. pagrindinių rekonstrukcijos darbų ir galima pradėti įrengimo bei landšafto darbus.

„Dvaras paverstas į prabangų kultūros paveldo viešbutį kartu su prabangiu restoranu, 18 miegamaisiais kambariais trijuose aukštuose. Kiekviename kambaryje atsiskleidžia skirtinga tema, susijusi su medžiojimu, istoriniu paveldu ir neoklasicizmu“, - tokiais žodžiais skelbime viliojama apžiūrėti dvarą.

Ieško partnerių verslui

„Baltic Sotheby's International Realty“ atstovybės Lietuvoje valdybos narys Paulius Gebrauskas DELFI teigė, kad dvaro savininkas ieško partnerių, su kuriais galėtų plėtoti projektą.

„Viskas ruošiama turizmo veiklai. Savininkai dar nori papildomai daugiau paslaugų aplinkui teikti. O dvaras yra paruoštas turizmo, viešbučio veiklai“, - teigė nekilnojamo turto ekspertas.

Pasak jo, Lietuvoje kol kas susidomėjusiųjų šiuo pirkiniu nebuvo, tačiau jau iki „Sotheby's“ filialo atidarymo su šiuo projektu dirbo agentūros atstovai iš Latvijos: „Buvo atvykę keletas galimų klientų. Ar jie buvo privatūs, ar atstovavo verslą, negaliu pasakyti, nes su jais dirbo kolegos iš Latvijos“.

Kad dvaro neketina parduoti, patvirtino ir rekonstrukcijos projektą vykdančios įmonės „Saulės parkas“ direktorius Audrius Pukas.

„Nepardavinėjame dvaro, bet kadangi galvojame apie projekto plėtrą, nusisamdėme tokią kompaniją kaip „Sotheby's“, kad ieškotume papildomų investicijų – pritrauktume partnerių tolimesnei plėtrai. Turime perspektyvas, kad vien tik pabaiginėti dvarą nėra atsiperkantis reikalas, todėl planuojame projekto plėtrą“, - kalbėjo dvaro rekonstrukcija užsiimantis verslininkas.

„Saulės parko“ atstovas teigė, kad šiuo metu vyksta pirmasis projekto etapas – dvaro rekonstrukcija. „Kadangi esame numatę projekto tęstinumą dešimt metų į priekį, mes žinome, kad vien tik dvaro pastatyti neužtenka, turi būti infrastruktūra, aplinka ir atitinkami pastatai. Turi būti verslo sinergija – šalia dvaro papildomų paslaugų. Dvaras, esantis už miesto, vien tik būdamas viešbučiu negeneruos pakankamai srautų“, - kalbėjo pašnekovas.

Verslininkas teigė, kad į „Sothby's International Realty“ kreipėsi, nes agentūra galės su projektu supažindinti solidų savo klientų ratą, kuris būtų suinteresuotas ilgalaikiams projektams.

A. Pukas užsiminė, kad suradus investicijų norėtų šalia dvaro dar siūlyti papildomus apartamentus ir etninį SPA.

„Visos papildomos paslaugos būtų per etniškumą, ekologiškumą. Jei klientas atvažiuotų į tokią vietą nakvoti, tai jam reikėtų ne tik miego, bet ir papildomų paslaugų“, - teigė įmonės vadovas.

Penkerius metus negali keisti veiklos pobūdžio

30 km nuo Ignalinos, tarp Parsvėtaičio ir Persveto ežerų iškilęs dvaras, kurį valdė didikai Giedraičiai, Stabrovskiai, Rudaminos, Beganskiai ir Daugėlos, šiuo metu tvarkomas „Saulės parko“. Vienintelė šios įmonės akcininkė yra bendrovė „Meridis“, priklausanti Kipro respublikoje registruotai ribotos atsakomybės bendrovei „Gothira Holding Limited“.

Ūkio ministerija skelbia, kad projektui „Dūkšto dvaro pritaikymas turizmui“, kurio vykdytojas yra „Saulės parkas“, 2008 m. buvo skirtas 3,045 mln. Lt finansavimas.

Pasinaudojus ES parama, įmonė įsipareigoja mažiausiai penkerius metus nekeisti turto paskirties ir nuosavybės pobūdžio.

„Projekto vykdytojas nuo sutarties įsigaliojimo penkerius metus po projekto įgyvendinimo pabaigos be Lietuvos verslo paramos agentūros (LVPA) ir/arba Ūkio ministerijos raštiško sutikimo privalo nekeisti ir nenutraukti savo veiklos, kuriai buvo skirtos lėšos, pobūdžio“, - teigia Ūkio ministerija.

Kaip teigė Ūkio ministerijos atstovė Rūta Mikėnienė, Dūkšto dvaro rekonstrukcijos metu buvo atliktos trys patikros vietoje. Jų metu pažeidimų ar kitokių neatitikimų neužfiksuota.

„Už projekto įgyvendinimo priežiūrą atsakinga Lietuvos verslo paramos agentūra ir Ūkio ministerija. Projekto įgyvendinimo priežiūrą administruojanti LVPA neturi informacijos apie dvaro pardavimą“, - sakė ji.

Pagal ES paramos taisykles, projekto vykdytojas, šiuo atveju „Saulės parkas“ įsipareigojo penkerius metus po projekto pabaigos (2012 m. pab.), be įgyvendinančios institucijos ir ministerijos raštiško sutikimo neperleisti, neparduoti, neįkeisti turto ar kitokiu būdu nesuvaržyti daiktinių teisių į turtą.

Pinigų skyrė ir Kultūros paveldo departamentas

Dūkšto dvaro atstatymui pinigų buvo skirta ir iš Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos.

2006 m. departamentas „Saulės parkui“ skyrė 40,3 tūkst. Lt už Dūkšto dvaro sodybos tvarkomuosius paveldosaugos darbus.

Kultūros paveldo departamentas nereguliuoja, į kieno rankas yra parduodami istoriniai pastatai Lietuvoje, tačiau kultūros objektų nuosavybę įgiję asmenys turi sutikti su apsaugos sutartimis, kurioje turi būti įrašyti savininko įsipareigojimai dėl galimybės visuomenei pažinti kultūros paveldo objektą, kurio tvarkymui skirtos valstybės lėšos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)