Preilos botelių savininkai užsimojo pertvarkyti pastatų stogus, langus, pakeisti spalvas – kad tik šie taptų panašesni į tradicinį Kuršių NerijOs žvejų kaimelį. Į taikos sutarties projektą, kurį pateikė Statybos inspekcijai, verslininkai sako įrašę ir ketinimus suręsti administracinį pastatą, įrengti prieplauką ir žvejų tinklų džiovyklas. Aukščiausiasis teismas yra nusprendęs, kad boteliai pastatyti nelegaliai ir juos reikėtų nugriauti, tačiau metų pabaigoje apie galimą taikos sutartį prabilo premjeras.

„Pagal sprendinius ten turėtų būti pastatyti žvejų poreikiams statiniai – mes tą įsipareigojame padaryti. Taip pat sprendžiamas klausimas dėl pierso, arba prieplaukos tos vadinamos plaukiojančios tos vadinamos – mes taip pat siūlome, tai, ką mes esame įsigiję, ir ką galėtume ir turėtume pastatyti, mes perleistume savivaldybei“, - teigia advokatas
Gintaras Černiauskas.

Aplinkosaugininkai tvirtina, kad šioje teritorijoje tegali būti mažųjų laivų uostas su maždaug šešiais vienaukščiais nameliais žvejams. Būtina įrengti prieplauką, uosto administracijos pastatą ir sandėlius žvejams.

„Tiesiog pasitarę su kolegom, galvojam, kad kadangi situacija yra tiek užaštrinta, na, ta pamoka turėtų būti – bent jau du nameliai nugriaunami, įvertinama, sudėliojama, sužiūrima taip, kaip turėtų būti“, - teigia Rūta Baškytė, Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorė.

Tačiau paveldosaugininkai įsitikinę – būtina vykdyti teismo sprendimą. Be išimčių.

„Reikėjo anksčiau galvoti. Kodėl mes visą laiką šitaip tempiam, o prabundam kai jau svyla padai? Reikėjo anksčiau galvoti, žinojo apie tai ir premjeras, jis žinojo apie tuos sprendimus mūsų. Čia vienareikšmiškai“, - teigia Gražina Drėmaitė, Kultūros paveldo komisijos pirmininkė.

„Tai yra, sakau, saldainio arba nuodo įvyniojimas į auksinį popieriuką ant kurio nebus parašyta, kad tai yra nuodas. Jeigu toje vietoje negali tų pastatų būti, tai ir negalima jų įvilkinėti į auksinius popieriukus“, - sako Seimo narė Aurelija Stancikienė.

Teritorijų planavimo ir statybų inspekcija nekomentuoja, ar ją tenkina verslininkų pasiūlytos taikos sutarties sąlygos – esą tai tik projektas.