Iniciatyvinė grupė skelbia akciją „Pagauk vaiduoklį“ ir kviečia fotografuoti apleistus pastatus. Padidėjus neprižiūrimų pastatų sąrašui pasipildytų ir miesto biudžetas, nes apleistiems namams taikomas didesnis nekilnojamojo turto ir žemės nuomos mokestis.

Vaiduoklis sunerimęs

Antradienį Kaune įsikūrusioje „Fluxus“ ministerijoje surengta improvizuota spaudos konferencija, kurios metu „vaiduoklis“ džiaugėsi apleistų pastatų gausa laikinojoje sostinėje. Tuo pačiu „vaiduoklis“ apgailestavo, kad apleistiems pastatams padidintas nekilnojamojo turto mokestis.

„Tai yra košmaras – jie nori mus išvaryti iš mūsų miesto. Aš tikiuosi, kad jūs, kauniečiai, to nenorite. Prašome išreikškite savo valią ir priešinkitės šiai akcijai. Kalbėkite su miesto meru, kalbėkite su valstybės žmonėmis. Jums šie pastatai patinka. Jūs tai puikiai žinote. Prašome jūsų pagalbos“, - kalbėjo apleistų pastatų šalininkas „vaiduoklis“.

Apleistų pastatų – tik 43

Prieš metus Seimas priėmė įstatymo pataisas, pagal kurias padidintas nekilnojamo turto mokestis apleistų pastatų savininkams.

Akcijos „Pagauk vaiduoklį“ vienas iš organizatorių, Kauno miesto tarybos narys Povilas Mačiulis įsitikinęs, kad Kauno valdininkai vengia naudotis įstatymu ir padidintu mokesčiu apmokestinta vos 43 apleisti pastatai.

Nuo kitų metų pradžios nekilnojamojo turto mokestis apleistų pastatų savininkams per metus gali siekti 3 proc. pastato vertės.

„Tai jau palaimino Seimo nariai ir nuo Naujųjų metų ši galimybė yra kiekvienai savivaldybei. Bet problema yra kita. Valdininkai vengia šiuos pastatus – vaiduoklius surašinėti. Šiuo metu Kauno mieste į apleistų namų sąrašą yra įrašyta tik 40 pastatų. Kiekvienas Kaune gyvenantis ar pravažiavęs pro šį miestą gali spėti, jog šių pastatų gali būti daugiau. Ar jų yra daugiau – mes įsitikinsime“, - teigė P. Mačiulis.

Akcijos metu užfiksuotų pastatų nuotraukos bus perduotos Kauno savivaldybės valdininkams. Iš jų bus siekiama gauti paaiškinimus, kodėl akivaizdžiai neprižiūrimi pastatai nėra apleistų pastatų sąraše.

„Tai gal yra tingumas - išeiti į gatves valdininkams ne taip dažnai pasiseka, reikėtų dažniau. Aš manau, kad praėjus ne tik pro miesto centrą, senamiestį ir kitas žinomesnes Kauno vietas, nuėjus į miesto pašonę galima aptikti tikrai įspūdingų pastatų vaiduoklių“, - įsitikinęs P. Mačiulis, kurio manymu, apleistų pastatų laikinojoje sostinėje gali būti bent dukart daugiau.

Pildo miesto biudžetą

Padidėjus pastatų vaiduoklių sąrašui pasipildytų ir miesto biudžetas, nes nekilnojamojo turto mokesčiai patenka tiesiai į miestų iždus. Padidinus mokesčius padidėtų ir lėšų srautai.

Taip pat Kauno miesto taryba birželio mėnesį priėmė sprendimą, pagal kurį padidintas ir žemės, kurioje stovi apleisti pastatai, nuomos mokestis. Dabar tarifas siekia 4 proc.

„Respublikos“ ir „Britanikos“ viešbučius valdančioms bendrovėms anskčiau buvo taikomas 0,7 proc. dydžio valstybinės žemės nuomos mokestis, o tai miesto biudžetą iš viso papildydavo 33,8 tūkst. Lt per metus. Tarifą padidinus iki 4 proc. surenkamas mokestis padidėjo iki 193,3 tūkst. Lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)