Ūkio bankas stadioną su šalia esančių žemės sklypu perėmė už 357 mln. Lt. Sandoris viršija 80 proc. Ūkio banko grupės nuosavo kapitalo, kuris 2012 metų rugsėjo pabaigoje siekė 439,3 mln. Lt.

Banko vadovas Arnas Žalys aiškina, kad stadioną valdančios bendrovės akcijos perimtos įvertinus „aplinkybes, kad perėmęs akcijas ir tapęs vieninteliu akcininku, bankas galės pagreitinti bendrovės vykdomo nekilnojamojo turto projekto vystymą ir realizavimą." Pasak banko, projektas bus skaidomas ir realizuojamas dalimis.

Tuo tarpu Investuotojų asociacija klausia, kaip buvo galima gauti tokios apimties paskolas ir kur panaudoti pinigai.

„Klausimai, kokie asmenys sugebėjo gauti tokio dydžio paskolas ir kur šie pinigai buvo panaudoti, taip pat ar banko, ar tik vieno jo akcininko (Vladimiro Romanovo - red. past.) naudai veikė paskolas išdavę banko pareigūnai, greičiausiai liks neatsakyti. Užsienyje po tokių pranešimų būtų pradėtas tyrimas, kurio rezultatai taptų žinomi ne tik priežiūros institucijoms, bet ir banko akcininkams“, - sakė Investuotojų asociacijos valdybos narys Tomas Pilipavičius.

2008 metais stadionas buvo įvertintas 461 mln. litų, o šalia esantis žemės sklypas – 50 mln. Lt. Nepaisant gerokai sumažėjusių nekilnojamojo turto kainų, 2011 metų pabaigoje stadionas įvertinas 420,5 mln. Lt, o žemės sklypas – 54,4 mln. Lt.

„Tai, ar šie vertinimai neprasilenkė su realybe, parodys laikas. Klausimas, kaip vienu didžiausių nekilnojamojo turto rinkos žaidėjų tampančiam Ūkio bankui seksis šį turtą realizuoti. Rinkos dalyviai norėtų žinoti, kokio dydžio atidėjiniai buvo suformuoti šioms paskoloms, ir kokia verte turtas atsidurs Ūkio banko grupės balanse“, - sakė T. Pilipavičius.

Pasak jo, tai jau ne pirmas panašus Ūkio banko sandoris. 2009 metų rudenį Ūkio bankas už skolas perėmė bendrovę „Investicinio turto valdymas“ ir taip įsigijo šalia Vilniaus koncertų ir sporto rūmų esančią Teatro areną. Įmonei suteikta 98,4 mln. Lt paskola vėliau paversta akcijomis.

Lietuvos bankas: tai įprasta praktika

Lietuvos bankas teigia, kad bankams įkeisto turto perėmimas už paskolas yra įprasta praktika – tad Ūkio banko veiksmas niekuo neypatingas.

„Bankams įkeisto turto perėmimas už paskolas yra įprasta praktika. Kiti Lietuvoje veikiantys bankai dar prieš kelis metus įsteigė antrines įmones perimtam turtui valdyti. Į šias bendroves buvo perimta nemažai su nekilnojamojo turto, kuriuo buvo užtikrintos paskolos dabar jau probleminiams skolininkams. Tad Ūkio banko veiksmas šiuo atžvilgiu niekuo neypatingas. Pasikeitė tik turto forma banko balanse: vietoj suteiktų paskolų banko finansuotas turtas buvo perimtas paties banko į tiesioginę kontrolę. Jei buvę skolininkai nesugebėjo vykdyti įsipareigojimų, tiesioginė turto kontrolė sukuria prielaidas geriau užtikrinti efektyvų darbą su perimtu turtu ir jo pardavimą bankui geriausiomis sąlygomis“, - Lietuvos banko poziciją pristato Komunikacijos departamento direktorius Giedrius Simonavičius.

"Norėtume pabrėžti, kad Lietuvos bankas seka turto valdymo procesus ir vertina pastangas juos optimizuoti tiek šiame, tiek kituose bankuose, tad natūralu, kad ir apie šį sandorį Lietuvos bankui buvo žinoma", - dėsto G. Simonavičius.

Nuo spalio 29 d. Ūkio bankas pakeitė vadovą - valdybos pirmininku ir administracijos vadovu paskirtas A. Žalys, Ūkio banke dirbantis nuo 1998 m. ir iki šiol ėjęs Finansų tarnybos vadovo ir valdybos pirmininko pavaduotojo pareigas. Jis naująsias pareigas perėmė iš Gintaro Ugianskio.

Ūkio banko grupės 2012 m. devynių mėnesių veiklos rezultatas yra 44,1 mln. Lt grynųjų nuostolių, Ūkio banko – 47,8 mln. Lt grynųjų nuostolių. Bankas aiškina, kad nuostoliai susidarė dėl atidėjinių. Ūkio banko grupės kapitalo pakankamumo rodiklis rugsėjo pabaigoje siekė 13,31 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (172)