Registrų centro duomenimis, rugpjūčio mėnesį Lietuvoje nupirktas 2191 butas daugiabučiuose namuose. Skelbiama, kad tai didžiausias butų sandorių skaičius po nekilnojamojo turto krizės. Per metus butų parduota 12 proc. daugiau, o per rugpjūčio mėnesį pardavimai išaugo 16,4 proc.

Nekilnojamo turto specialistai stebisi praėjusio mėnesio butų pardavimo rezultatais ir spėlioja, kas galėjo paskatinti didesnį pardavimo sandorių skaičių.

Skaičius išaugino sugrįžę atostogautojai?

Arnoldas Antanavičius
„Inreal“ konsultacijų ir analizės departamento vadovas Arnoldas Antanavičius teigė, kad rugpjūčio mėnesio butų rezultatai buvo netikėti, tačiau konkrečiai juos paaiškinti sudėtinga.

„Galbūt priežastimi galėjo būti tai, kad vasarą daug žmonių atostogauja ir baigiantis rugpjūčio mėnesiui grįžo ir susiformino sandorius“, - spėjo specialistas.

Pasak jo, pardavimus išauginti galėjo ir šiais metais suaktyvėjusi statyba: „Galima manyti, kad praėjus pusmečiui, pastatai buvo priduoti ir prasidėjo aktyvesnis pardavimas“.

Tačiau nekilnojamo turto ekspertas prognozuoja, kad rugsėjo mėnesį sandorių skaičius turėtų kristi ir rekordinių aukštumų nebepasiekti.

„Visą vasarą pardavimų aktyvumas buvo niekuo neišsiskiriantis. Tiesiog gal rugpjūčio mėnesi jų dauguma sukrito“, - pastebėjo A. Antanavičius.

Įprastai pardavimai išauga rugsėjį-spalį

Saulius Vagonis
„Ober-Haus“ vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis taip pat teigė, kad aiškaus paaiškinimo dėl rugpjūčio mėnesį prieškrizinį lygį pasiektų butų pardavimo rodikliui neturintis: „Mums irgi tai buvo siurprizas“.

„Vasarą yra atostogų metas ir yra sulėtėjusi rinka – sandorių vyksta mažiau. Paprastai rinka suaktyvėja tik rugsėjo ar spalio mėnesiais“, - pabrėžė nekilnojamo turto rinkos ekspertas.

„Ober-Haus“ atstovas teigė, kad aktyvesnio butų pirkimo nebuvo pastebėta ir vidiniuose įmonės sandoriuose.

„Sandorių padidėjimas yra tikrai nemažas. Ir dar žinant, kad tai yra tik preliminarūs duomenys, gal dar ne visi rugpjūčio mėnesio sandoriai yra registruoti, tai galima tikėtis dar ir didesnių skaičių“, - teigė pašnekovas.

DELFI žiniomis, butų pardavimų sandorių negalėjo išauginti ir bankų antrinių įmonių perimti nekilnojamo turto objektai. Rugpjūčio mėnesį užfiksuotas tik vienas sandoris, kuriame įregistruota daugiau nei 10 butų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (260)