„Nėra net statybos užbaigimo akto, jau nekalbant, kad statinys nėra pripažintas tinkamu naudoti; tai reiškia kad nepatikrintos statinio sistemos ir neaišku, ar jos funkcionuoja“, - pranešė DELFI skaitytojas Šarūnas. Jo pateiktą informaciją uostamiesčio specialistai patvirtino: „Švyturio“ arena oficialiai nėra tinkama eksploatacijai, tačiau pasikeitę įstatymai leidžia joje organizuoti renginius.

Vertinimas net nepradėtas

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) Klaipėdos teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus Statybos valstybinės priežiūros poskyrio vedėja Dainora Bernotavičienė DELFI teigė, kad „Švyturio“ arenos vertinimas dar nepradėtas. Esą savivaldybė pati dar nepateikė statybų pabaigą patvirtinančių dokumentų, taigi net nepradėtas specialistų komisijos, turinčios vertinti arenos patikimumą, sudarymas.

„Mes tokio prašymo, kuriame statytojas nurodo, kad statyba yra baigta, ir prašo išduoti statinio statybos užbaigimo aktą, dar nesame gavę. (...)Nebeliko draudimo naudoti nepripažintą tinkamu naudoti statinį. Čia yra statytojo, rangovo rizika“, - kalbėjo D. Bernotavičienė.

Pasak jos, jeigu oficialiai nebaigtoje arenoje nutiktų kas nors bloga, už tai tiesiogiai turėtų atsakyti savivaldybė ir statytojai – bendrovė „Vėtrūna“.

Bet renginiai vykti gali

Pasak jos, nors statinys ir nėra pripažintas tinkamu eksploatuoti, renginiai ten gali vykti. Mat pernai spalį iš įstatymo dingo punktas, kuriuo drausta organizuoti renginius tokiuose pastatuose.

„Statybos įstatymas, įsigaliojęs po 2010 m. spalio 1 d., nebenumato draudimo naudoti šituos statinius“, - aiškino VTPSI specialistė. Pasak jos, ta pati taisyklė galioja tiek arenos atidarymo koncertui, tiek krepšinio čempionatui, taigi varžybos Klaipėdoje galės vykti netgi tuo atveju, jei arena netenkins ekspertų reikalavimų arba jie paprasčiausiai nespės jos tinkamai įvertinti.

Pasak jos, kol statinys nėra oficialiai pripažintas tinkamu naudoti, „Švyturio“ arena negali normaliai funkcionuoti. Pavyzdžiui, kavinės joje dar negali atsidaryti. „Jie, ko gero, negauna higieninių pasų. Lyg tai viskas dar bus be maitinimo taškų“, - svarstė D. Bernotavičienė.

Pašnekovės teigimu, tokių didelių statinių ekspertinis vertinimas paprastai užtrunka. „Kadangi didelis statinys, tai ir darbo bus daug“, - konstatavo D. Bernotavičienė.

Tiesa, ji nesiėmė prognozuoti, ar dar nesudaryta specialistų komisija spės atlikti savo darbą iki Europos vyrų krepšinio čempionato, kuris prasidės jau po mėnesio. Anot pašnekovės, VTPSI ir kitų įstaigų specialistai periodiškai lankosi arenoje ir tai palengvins būsimą komisijos darbą, tačiau kiek šis darbas užtruks – nenuspėjama.

A. Kuisys: renginiai ten neturi vykti

Kur kas griežtesnės pozicijos laikosi VTPSI Vilniaus teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vedėjas Aurelijus Kuisys, pats dalyvavęs sostinės „Siemens“ arenos vertinime. Anot jo, apie saugią arenos eksploataciją be ekspertų patvirtinimo sunku ir pagalvoti.

„Draudimo kompanijos irgi gali drausti tik priduotus statinius. Nes kas gali atsakyti, kad viskas ten yra tvarkingai. Ir įsileidus tokį kiekį žmonių... Na, nežinau. Tiesą sakant, sunkiai suvokiu, kaip tai gali būti“, - sakė A. Kuisys.

Laukia veiksmų iš „Vėtrūnos“

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė DELFI teigė, kad savivaldybė negali kreiptis į VTPSI dėl arenos įvertinimo, nes tam reikalingų žingsnių nededa objekto statytoja „Vėtrūna“. Ji taip pat pripažino, kad yra nemenka tikimybė, jog Europos čempionato varžybos Klaipėdoje vyks be specialistų patvirtinimo, kad ji yra saugi ir tinkama eksploatuoti.

„Statytojai nėra paprašę. Reikia klausti „Vėtrūnos“. Aš manau, kad arena yra baigta, ir jie gali atnešti (prašymą pradėti statinio vertinimą – DELFI) nors ir rytoj“, - kalbėjo J. Simonavičiūtė.

Pasak jos, galbūt statybininkai dar nesutvarkė visos statinio vertinimui reikalingos dokumentacijos. „Jos yra tikrai labai daug“, - teigė savivaldybės administracijos vadovė. Ji taip pat pažymėjo, kad visi būsimos valstybinės komisijos nariai yra lankęsi „Švyturio“ arenoje – esą nėra jokių didelių pretenzijų.

Paklausta, ar klaipėdiečiams ir miesto svečiams saugu eiti į ekspertų dar neįvertintą areną, pašnekovė teigė ją laikanti visiškai saugia. „Kas bijo – tegul neina“, - pridūrė J. Simonavičiūtė.

Klaipėdos savivaldybės administracijos vadovė pabrėžė, kad atsakomybė už renginių saugumą, kol statinys nepalaimintas ekspertų komisijos, gula ant „Vėtrūnos“ pečių.

DELFI primena, kad oficialaus ekspertų palaiminimo nesulaukia ir Kauno „Žalgirio“ arena, kurioje vyks finalinis Europos čempionato etapas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją