Arenos statybų konkursą bendrovė „Vėtrūna“ laimėjo pasiūliusi mažiausią kainą – apie 56 mln. litų. Tačiau statybos mokesčių mokėtojams iš viso kainavo apie 70 mln. litų.

„Iš anksto buvo aišku, kad arenos už 56 mln. litų niekas nepastatys. Tačiau mažiausios kainos pasiūlymo negalėjome atmesti, nes būtume įsivėlę į teisminius ginčus ir arenos neturėtume iki šiol. Reali statybų kaina ir buvo 70 mln. litų“, – konstatavo Kontrolės komiteto narys Vidmantas Plečkaitis.

Klaipėdos savivaldybės Projektų valdymo poskyrio vedėjas Gintaras Dovidaitis paaiškino, jog kaina išaugo dėl papildomų darbų.

Kol vyko statybos, buvo nupirkta 16 papildomų darbų. Visi jie – neskelbiamų derybų būdu ir visi jie buvo patikėti „Vėtrūnai“. „Neskelbiamų derybų būdas ir papildomų darbų pirkimasiš to paties rangovo pasirinktas, nes papildomų darbų techniškai nebuvo galima atskirti nuo pagrindinių“, – aiškino G.Dovidaitis.

Jis taip pat informavo, jog rangos sutartyje nėra numatyta, už kokią kainą galima pirkti papildomų darbų. Tai esą apibrėžia Viešųjų pirkimų įstatymas, kuriame numatyta, kad iš atviro konkurso laimėtojo papildomų darbų galima pirkti už 50 proc. projekto vertės.

„Kas nusprendė, kokių papildomų darbų reikia? Gal reikėjo atsiklausti miesto tarybos? Gal taip būtume sutaupę pinigų, kaina nebūtų tiek išaugusi“, – savo išvedžiojimus dėstė Kontrolės komiteto narys Viačeslavas Titovas.

Tokie pasvarstymai įsiutino V.Plečkaitį. „Neieškokite sliekų, kur nereikia. Klaipėdos arena pastatyta už mažiausią kainą Lietuvoje. Patylėk, kai aš kalbu, nes man atsibodo tavo darkyta kalba“, – balso tono nė neketino nuleisti V.Plečkaitis.

Galiausiai buvo nuspręsta, jog Klaipėdos arenos statybos vyko skaidriai, o kaina išaugo dėl pagrįstų priežasčių.

Beje, kai 2007 metais buvo pradėta rengtis statyti Klaipėdos areną, jos statybų skaičiuojamoji vertė buvo net 108 mln. litų.

Arenos statybų konkurse pateikti pasiūlymai:

„Vėtrūna“ – 54,696 mln. Lt

„Mitnija“ – 64,952 mln. Lt

„Merko“ – 73,403 mln. Lt

„Senojaus“ konsorciumas – 76,988 mln. Lt

„Skirnuva“ – 79,555 mln. Lt

Panevėžio statybos trestas – 79,800 mln. Lt

„Struktūra“ – 81,471 mln. Lt

„Hidrostatybos“ ir „Montuotojo“ konsorciumas – 82,437 mln. Lt

„Kausta“ – 88,440 mln. Lt