„Nerimą kelia kai kurie aspektai, vienas iš jų yra sena daugiabučių renovavimo programa, kur bankai kelia vis naujas sąlygas dėl jų dalyvavimo tame projekte ir mes keliame principinį klausimą, jeigu jie rodo tokį požiūrį dėl prisidėjimo 50 mln. Lt ar dar mažiau, kuriuos valstybė garantuoja, tai ką ir kaip jie galės padaryti dalyvaudami naujoje programoje. Čia yra vienas iš probleminių klausimų. (...) Ūkiškai pasakius, premjeras davė pylos, o asociacijos prezidentas pažadėjo, kad rytoj diskusijose su bankų vadovais aptars išsakytą problematiką“, – pirmadienį žurnalistams sakė premjero Andriaus Kubiliaus patarėjas finansų ir ekonomikos klausimais Mykolas Majauskas.

Pirmadienį premjeras susitiko su Lietuvos bankų asociacijos prezidentu Stasiu Kropu, su kuriuo žurnalistams pabendrauti nepavyko, tačiau žadama, kad principinį atsakymą, ar skolins daugiabučių renovacijai, bankai turėtų pateikti šią savaitę.

Valstybės įmonė „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) suteikia garantiją iki 80 proc. paskolos, tuo tarpu bankai nori viso 100 proc.

M.Majauskas sako neabejojantis, kad bankai išgirs premjero argumentus.
Susitikime, anot jo, taip pat kelti klausimai dėl drastiškai mažėjančio paskolų portfelio, aukštų tarpbankinių paskolų palūkanų normų (VILIBOR).

„Nesinori, kad bankai pjautų šaką, ant kurios jie patys sėdi, nes jie vis dėlto turi prisiimti atsakomybę už vykdytą pinigų politiką iki krizės. Taip pat turi atsakingai elgtis sunkmečio metu ir taip drastiškai nemažinti paskolų portfelio, žiūrėti, kad tarpbankinės palūkanų normos nebūtų tokios iškilusios. Ir taip pat ieškoti galimybių įdarbinti laisvus pinigus Lietuvoje“, – tvirtino M. Majauskas.

Pagal senąją daugiabučių renovavimo programą valstybė žadėjo dengti iki 50 proc. daugiabučio renovavimo išlaidų, skirtų energijos taupymui. Likusią sumą bendrija turi pasiskolinti iš banko.
DELFI primena, kad premjeras kiek anksčiau pripažino, jog naujasis šių metų pradžioje parengtas daugiabučių renovavimo modelis neveikia, nes ji vis dar derinama su ji dar vis yra derinama ir su atitinkamomis europinėmis institucijomis, kurios skiria pinigus.

Tuo tarpu daugiabučių bendrijas vienijančių „Būsto rūmų“ prezidentas Juozas Antanaitis DELFI valstybinę renovavimo programą anksčiau vadino šnipštu ir priminė, kad nei šiemet, nei pernai pagal ją neatnaujintas nė vienas daugiabutis.

„Padėtis yra daugiau nei tragiška. Bankai siūlo tokias paskolų palūkanas, kad bendrijoms neapsimoka imti. Tačiau, pavyzdžiui, Klaipėdoje viena bendrija sutiko skolintis už 14 proc. metinių palūkanų, nes pas juos name yra nupjauti radiatoriai, jie sutiktų už bet kokią sumą imti paskolą, bet bankas vis tiek neduoda pinigų“, – dėstė pašnekovas.

Šiuo metu, anot jo, Lietuvoje pagal valstybinę programą yra renovuota maždaug 200 daugiabučių, o renovuotinų yra 28500.
Dar ankstesnė Vyriausybė buvo užsibrėžusi tikslą iki 2020 m. atnaujinti 70 proc. daugiabučių, kurie pastatyti anksčiau nei 1993 m., taigi norint pasiekti šį tikslą reikėtų per metus renovuoti maždaug po 3000 namų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją