Naujosios Akmenės rajono gyventojai su džiaugsmu sutiko galimybę renovuoti daugiabučius. Pasak „Akmenės būsto“ direktoriaus Benedikto Balkausko, iš visoje šalyje atnaujinamų 335 daugiabučių 13 buvo Akmenės rajone, o tai yra apie 10 proc. visų renovuojamųjų namų. Tačiau žmonių džiaugsmą sutvarkyti, apšiltinti būstus pakeitė nerimas – penkių renovuojamų namų gyventojai žiemoti liko namuose be stogų.

Pigiausias tampa brangiausias

Akmenės gyventojų nelaimei 2010-ųjų sausį rajono savivaldybė pasirašė sutartį su UAB „Baltic Contruction Development Group“, kuri iki 2010-ųjų pabaigos pasižadėjo renovuoti 35 namus Naujosios Akmenės senamiestyje. Tačiau iki šiol darbai pradėti tik penkiuose namuose, kurių gyventojai dabar tapo savotiškais įkaitais.


„Akmenės būsto“ direktorius B.Balkauskas neslėpė, kad ši bendrovė iš pat pradžių jiems kėlė negerų įtarimų, bet ji pasiūlė gerokai mažesnę kainą nei kita pretendentė. Kai buvo suabejota, ar ji tikrai už tokią kainą renovuos namus, savivaldybei buvo pagrasinta teismais, jei ji rinksis brangesnę bendrovę.


„Kaip nesuabejosi, jei, tarkime, daugiabučio kaminą jie žadėjo sumūryti už 92 litus, kai reali kaina – apie 400 litų“, – sakė B.Balkauskas. „Akmenės būsto“ direktorius žino ir atsakymą, kodėl rangovas iki tokios beprotybės mažino kainas: „Yra įsigalėjusi labai bloga praktika: darbų atlikimo kainos nerealiai sumažinamos, kad tik bendrovė laimėtų konkursą, o paskui, jau pradėjus darbus, įkainiai pučiami iki beprotybės. Tuomet tas tariamai pigiausias variantas tampa pats brangiausias.“

Europos Sąjungos skydo šešėlyje


Savivaldybės administracijos direktorius Apolinaras Nicius sakė, kad pasitikėjimo nekėlė ir statybininkų pradėti darbai. „Būtumėte matę, kaip jie ten dirbo: pasistatė stendą, informuojantį, kad projektas vykdomas ES lėšomis, o iš šalies žiūrint atrodė, kad jis reikalingas pavėsiui sudaryti. Jie atvažiavo į Akmenės rajoną kaip į aborigenų kraštą. Tikriausiai manė, kad čia ras daug pigios darbo jėgos. Į darbą priėmė bet ką, be jokios patirties, o gal ir be noro dirbti“, – pasakojo A.Nicius.

„Darbininkai neturėjo normalių darbo įrankių, nuolat kažko jiems trūko, todėl daugiau gulinėjo negu dirbo. Jie net statybines šiukšles iš pastogių nešiojo kibirėliais, šiferio lapus kėlė virvelėmis. Viskas atrodė kaip imitacija, bet ne darbas“, – prisiminė B.Balkauskas.


Gyventojai spaudė savivaldybę, ši – rangovus


Supratę, kad iš tokių statybininkų nebus jokios naudos, gyventojai ėmė spausti rajono savivaldybę, kad ši ieškotų kitų statybininkų ir su UAB „Baltic Contruction Development Group“ nutrauktų sutartį. Administracijos direktorius A.Nicius sakė, kad savivaldybė savo ruožtu ėmė spausti bendrovę, jog ši vykdytų įsipareigojimus. „Iš savivaldybės protokolų ir susirašinėjimų būtų galima net romaną parašyti. Turime rimtų įtarimų, kad bendrovė ir konkursą laimėjo suklastojusi banko dokumentus. Saugome juos seife, gal kam bus įdomu“, – kalbėjo A.Nicius.


Susirašinėjimams neduodant naudos, savivaldybė ėmė grasinti, kad nutrauks su statybininkais sutartį, tačiau rangovai atkirto, jog to padaryti nepavyks. Ir priminė, kad savivaldybė kartą jau buvo iškviesta į Seimą dar prieš sutarties pasirašymą su UAB „Baltic Contruktion Development Group“. Mat savivaldybė, kaip minėta, iš pat pradžių abejojo itin nusipiginusia bendrove ir buvo besirenkanti brangesniąją. Po pokalbio Seime savivaldybė nusilenkė pigiausiesiems, nes neva buvo įžvelgtos galimos korupcijos apraiškos.


Tačiau spalio mėnesį Akmenės rajono savivaldybė informavo, kad nutraukia sutartį su UAB „Baltic Contruktion Development Group“. Ir tada į Naująją Akmenę atbildėjo pats Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Kęstas Komskis. Sakė, kad atvyko atleidžiamų statybininkų vadovų kvietimu, pareiškė, jog kažkodėl konkursą laimėjusią bendrovę nori pašalinti Akmenės rajono savivaldybė, todėl pažadėjo ieškoti korupcijos apraiškų.


Rado tų apraiškų K.Komskis ar ne, kol kas nežinome, bet tąkart savivaldybei jo apsilankymas padarė įspūdį, tad ji statybininkams leido tęsti darbus. Tačiau neilgam. Lapkričio 17-ąją savivaldybė vis dėlto ryžosi atsisakyti darbą imituojančios ir nuolat meluojančios bendrovės paslaugų. „Man ir visai savivaldybei yra nesuprantamas K.Komskio vizitas į Akmenę. Jis ne gyventojų, kurie tapo statybininkų įkaitais, atvyko ginti, bet apkaltino savivaldybę, kad mes neva statybininkus skriaudžiame. Kai pati savivaldybė norėjo gelbėti žmones, buvo grasinama ieškoti korupcijos apraiškų“, – „Valstiečių laikraščiui“ sakė administracijos direktorius A.Nicius.


Žemaičiai – kantrūs


Akmenės rajono savivaldybė, galiausiai nutraukusi sutartį su parlamentaro K.Komskio ginta bendrove, paskelbė naują konkursą, kurį laimėjo UAB „Darstamas“. „Mes gyventojų atsiprašėme, paprašėme kantrybės, pažadėjome nebepaklusti jokiems spaudėjams. Pažadėjome, kad susitiksime su kiekvieno renovuojamo namo gyventojais ir su jais aptarsime, kokius darbus reikia atlikti. Žemaičiai yra kantrūs, ištversime“, – sakė administracijos direktorius.


Tačiau ištverti žiemą namuose be stogų nebus lengva. Viršutinių aukštų butų lubos jau apipelijo, tvyro drėgmė, nuo kurios neapsaugo vietoj šiferio užtempta plėvelė. Apatiniuose aukštuose drėksta apie langus, nes statybininkai buvusias gelžbetonines palanges išdraskė ir skylių nebeužtaisė. Po gegnėmis kybo varvekliai. Baisu net įsivaizduoti, kas bus per atodrėkį. Pavojus yra ir vandentiekiui, nes vamzdžiai tik po plėvele. Gyventojai nuolat leidžia vandenį, kad šis tik neužšaltų. Už išeikvotą vandenį, žinoma, teks mokėti gyventojams, kaip ir už šildymą, kuris šildo tik po plėvele esančią erdvę.


Kreipėsi į teismą


Administracijos direktorius A.Nicius sakė, kad buvę rangovai juos smarkiai spaudė, jog savivaldybė sumokėtų neva už jau atliktus darbus. „Bet už ką mokėti? Už broką? Už kitokią per juos patirtą žalą? Todėl mes patys dėl padarytos žalos atlyginimo jau kreipėmės į teismą“, – kalbėjo administracijos direktorius.


Apie namų renovaciją dabar daug kalbama ir rašoma, tačiau ji įstrigusi tarsi vežimas klampiame kelyje. Gal dabar iš Naujosios Akmenės gyventojų bėdos pasimokys kitos šalies savivaldybės, gal supras, jog niekada negalima nuolaidžiauti, kad ir kokiu lygiu būtų daromas spaudimas pasirinkti rangovus. „Jie mus tarsi nuleido ant žemės, – sakė A.Nicius. – Atvažiavo Kauno „berniukai“ su angliškai skambančiu bendrovės pavadinimu... Kai nutraukėme sutartį, pamatėme, kad tas skambesys tuščias, o įmonė yra visiškai neįgali. Matyt, jos vadovai manė, kad ekonomiškai atsilikęs šalies užkampis ir jo žmonės išgelbės jų bendrovę. Neišdegė.“