Nuo kitų metų įsigalioja nekilnojamo turto (NT) mokestis, pagal kurį kiekvienas asmuo ar šeima turės mokėti mokesčius, jei jo turimo NT vertė viršija 1 mln. litų. Jei NT vertė - 1,7 mln. litų, 1 proc. mokestis bus skaičiuojamas nuo 700 tūkst. litų.

Turimo turto vertę apdairiai verta pasitikrinti RC, kuris atlieka masinius vertinimus, pagal kuriuos skaičiuojami mokesčiai. DELFI skaitytoja Valstybės turto fondo (VTF) aukcione 65 tūkst. litų įkainotą apleistą pastatą pasakoja įsigijusi už 211 tūkst. litų. Išgirdusi apie NT mokesčius, patikrino, kiek vertas jos pirkinys ir buvo priblokšta sužinojusi, kad registre jis įkainotas 1,88 mln. litų. Tai reiškia, kad per metus ji turėtų į valstybės biudžetą sumokėti beveik devynis tūkstančius litų mokesčių.

„Nors pastatas ir gana apgailėtinos būklės (su išdužusiais langais, visos komunikacijos išdraskytos, ir t.t), tačiau yra gana geroje vietoje ir, mano manymu, investavus galima jį po truputį prikelti gyvenimui“, - pasakojo DELFI skaitytoja. Ji sako nėra nusiteikusi prieš NT mokestį, tačiau šis turi būti skaičiuojamas nuo realios vertės, o ne RC vertinimo.

„ Aš ne prieš mokėti šį mokestį, tačiau tik nuo realios jo vertės, tačiau kokia ji? Ar 65 tūkst. litų, kokia buvo pradinė objekto kaina (nes, kiek man žinoma, VTF parduodamo objekto kainą nustato atlikdamas išsamų nekilnojamo turto vertinimą), ar 211 tūkst. litų, kiek aš realiai už jį sumokėjau, ar 1,88 mln. litų, kokia jo vertė yra RC atliktu masiniu vertinimu?“, - klausė skaitytoja.

Sutinka, kad būklė prasta ir reikia kito vertinimo

Valstybės turto fondo Privatizavimo skyriaus viršininkas Stasys Overlingas prisimena, kad už skaitytojos minimą sumą buvo privatizuota apleisto bendrabučio dalis Radviliškyje. Jis sutinka, kad objektas labai prastos būklės ir nevertas RC nurodytos sumos.

„Objektas labai prastos būklės, jau penkeri metai kaip nenaudojamas, apleista, išdaužyta (...) Nuotraukas pasižiūrėjus ten baisu“, - teigia S. Overlingas ir priduria, kad šiuo metu RC numatyta objekto vertė siekia 1,528 mln. litų, anksčiau galėjo siekti ir 1,8 mln. litų, kaip nurodė skaitytoja.

Anot S. Overlingo, tokie vertinimo neatitikimai tarp VTF ir RC verčių susiklostė, nes pirmoji įstaiga prieš privatizuodama smulkmeniškai vertina visas aplinkybes: patalpų dydį, patrauklumą rinkoje, komunikacijas, nusidėvėjimą ir pan., tuo tarpu RC daro masinius vertinimus pagal verčių žemėlapius.

Gali kreiptis į vertintojus savo vertinimo

Lietuvos nekilnojamojo turto vertintojų asociacijos prezidentas Steponas Deveikis dėl tokių neatitikimų nenustebo. Anot jo, tokių atvejų, paskelbus apie NT mokesčio įsigaliojimą, bus keli šimtai. Visi, nesutinkantys su RC vertinimu, gali pateikti savo vertinimą, kur būtų atsižvelgiama, kiek turtas apleistas ir kitus faktorius.

„RC daugeliu atveju tenkina pareiškėjų reikalavimus“, - DELFI teigė S. Deveikis. Išgirdęs istoriją jis sakė manantis, kad veikiausiai RC buvo registruotos senos skaitytojos įgyto pastato charakteristikos, todėl ir vertė – didžiulė. Tokio turto šeimininkai gali prašyti RC patikslinti įvertį pateikdami savo vertinimą.

„Tie, kurie turi apleistą turtą, turėtų pasižiūrėti, kada paskutiniai jų duomenys įvesti (...) šioje vietoje savininkas nėra skriaudžiamas, bet iniciatyva jo pusėje. Jis turi būti iniciatorius, sutikrinti kadastrinių matavimų bylą, kad jo užregistruotos turto charakteristikos atitiktų esamas būklės realijas“, - tęsė jis. S. Deveikis tiki, kad tokio pervertinimo prireiks maždaug 300 NT objektų.

RC specialistai ragina savo turimo turto vertę patikrinti laiku. Jeigu NT šeimininkas nesutinka su nurodytu vertinimu, savąjį jis turi spėti pateikti per pirmus tris metų mėnesius. Jeigu to nebus spėta padaryti per numatytą terminą, teks mokėti mokestį nuo RC nurodytos vertės, patvirtino RC atstovė Lina Balkevičienė.

„Žmogus, kurio netenkina masinio vertinimo rezultatas, pateikia prašymą ir individualaus vertintojo turto vertinimo ataskaitą, kuri turi atitikti turto vertinimo taisyklėse numatytus reikalavimus“, - teigė ji.

NT unikalų numerį galima sužinoti RC turto registre. Su unikaliu numeriu NT vertę - RC duomenų bazėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)