Liberalai Algis Kašėta ir Audrius Endzinas teikė pasiūlymą, kad NT mokesčiu, kuris dabar svarstomas Seime, būtų apmokestinama tik dalis, kuri jau priklauso savininkui, o ne įkeista bankui už paskolą tam pačiam būstui įsigyti. Tai reikštų, kad mokant mokesčius iš turto vertės būtų atimama likusios išmokėti paskolos dalis. Tačiau tokiam pasiūlymui komitetas nepritarė.

„Aš įsivaizduoju, kad tai labai paprastas atvejis. Jeigu jaunas žmogus pasistatė namą pasiėmęs paskolą, jis praktiškai turi kreditą mokėti su procentais ir dabar turės NT mokestį mokėti. Jo atžvilgiu gali būti tam tikra neteisybė“, - svarstė BFK pirmininkas, liberalas Kęstutis Galveckas.

„Jeigu mes pritartume tai pataisai, tai kiekvienas apeitų. Jeigu mes su Žilvinu (Šilgaliu) turime po milijoną turto, jis man paskolina milijoną, aš jam. Ir susitariame, kad abu be palūkanų ir tvarkingai sakome, kad atimkite mūsų paskolas“, - apie tai, kad tokias pataisas būtų lengva apeiti komiteto posėdyje kalbėjo konservatorius Jurgis Razma.

„Jeigu tokiam pasiūlymui pritartume, skaityk, NT ir nebėra“, - replikavo liberalas Žilvinas Šilgalis.

Paliestų daugiau nei 1 tūkst. pastatų

Seimas šiuo metu svarsto galimybę apmokestinti NT, kuomet visas šeimos turimas turtas viršija 1 mln. litų. 1 proc. tarifu metinio mokesčio būtų apmokestinama ta NT vertės dalis, kuri viršija milijoną. Jeigu šeima turi NT už 1,7 mln. litų, mokestis būtų skaičiuojamas nuo 700 tūkst. litų.

Šiuo metu Lietuvoje NT mokestį reikia sumokėti nuo komercinės paskirties patalpų. Jis svyruoja nuo 0,3 proc. iki 1 proc. jo vertės per metus, konkretų tarifą nustato savivaldybė, kurioje NT yra. Šis mokestis keliauja tiesiai į savivaldybės biudžetą.

Jeigu NT mokesčio įstatymas, kuriuo apmokestinamas brangesnis nei 1 mln. Lt turtas, bus priimtas, jis galios nedidelei daliai Lietuvos NT. Registrų centro duomenimis , Lietuvoje fiziniams asmenims priklauso 741 gyvenamosios paskirties būstai ir 415 negyvenamosios paskirties pastatų, kainuojančių daugiau nei 1 mln. Lt. Dar yra 4667 žemės sklypai, brangesni nei 1 mln. Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją