„Kito tokio namo Alytuje kol kas nebus”

Beveik prieš dvidešimt metų pastatyto daugiabučio Pulko gatvėje renovacija prasidėjo liepą. Pagal sutartį su rangove – Alytaus bendrove „VA statyba” – namas turi būti atnaujintas per keturis mėnesius.

Bendrijos paskelbto konkurso būdu pasirinkta bendrovė renovacijos darbus atliks už 500 tūkst. litų. Daugiabučiui atnaujinti paimta banko paskola, kurią bendrija mokės 20 metų.

Atlikus renovaciją 30 proc. išleistos sumos bus kompensuojama iš europinių fondų fi­nansuojamos daugiabučių namų atnaujinimo programos JESSICA. Pagal ją Alytuje kol kas renovuojamas vienintelis daugiabutis, o norą dalyvauti šioje programoje pareiškę dar 17 miesto daugiabučių. Kol kas Dzūkijos sostinėje visiškai renovuoti tik septyni daugiabučiai pagal anksčiau valstybės remtas jų atnaujinimo programas.

„Šerkšno” bendrija, dalyvaudama JESSICA programoje, turėtų gauti 100 proc. kompensaciją namo renovacijos investicinio, techninio projektų parengimo, renovacijos administravimo, techninės priežiūros išlaidoms.

Atliekant renovaciją Pulko g. 34 name, bus pakeistas stogas ir seni langai, apšildomos sienos, įstiklinami balkonai. „Šerkšno” bendrijos administratoriaus Vytauto Kazlausko teigimu, ant stogo numatoma įrengti ir saulės kolektorius, tai bus padaryta arba iki artėjančio šildymo sezono, arba ateinantį pavasarį.

„Po renovacijos kito tokio namo Alytuje kol kas nebus. Praėjusį šildymo sezoną naudojant įsirengtą geoterminį šildymą trijų kambarių butas už šildymą mokėjo 1 tūkst. 43 litus. Po renovacijos, kai šildymo išlaidas turime sumažinti 40 procentų, trijų kambarių šildymas per visą jo sezoną neturėtų viršyti 650 litų”, – mintimis dalijosi V.Kazlauskas.

Pulko g. 34 name yra 20 trijų ir keturių kambarių butų. Trijų kambarių butui išlaidos re­novacijai, atskaičius 30 proc. programos JESSICA kompensaciją, sudarys apie 9 tūkst. litų, keturių kambarių butui – apie 11 tūkst. litų.

Stengsis išvengti klaidų

Kaip tvirtino „Šerkšno” administratorius, atnaujinant namą bus stengiamasi išvengti iki šiol renovuojant daugiabučius pasitaikiusių klaidų. „Jame paliekama ne tik sena ventiliacijos sistema, bet ir įrengiama papildoma, kad name nebūtų drėgmės ir neatsirastų pelėsis butuose. Tik atšalus orams namą pradėsime šildyti, kad jis išdžiūtų. Blogai daro tie namai, kai atlikus renovaciją neskuba pradėti pirmo šildymo sezono”, – pasakojo V.Kazlauskas.

Ateinantį šildymo sezoną atnaujinusi namą, „Šerkšno” bendrija planuoja jau visiškai at­sisakyti centralizuotai tiekiamos šilumos. Turėtų užtekti pernai įrengto geoterminio šildymo, kurį prieš praėjusį šildymo sezoną bendrija įsirengė padedant Švedijos kompanijai „Nibe”. Kol kas Alytuje vienintelis Pulko g. 34 namas iš beveik 600 daugiabučių turi tokį alternatyvų šildymą.

Bendrijai jis kainavo 110 tūkst. litų. Tačiau, kaip sakė bendrijos administratorius, gyvatuko mokestis dabar butui per mėnesį yra 19 litų, karšto vandens kubinis metras atsieina 12 litų, o kituose daugiabučiuose už tai atitinkamai mokama apie 50 ir 25 litus.

V.Kazlauskas turi duomenis apie šildymo, karšto vandens ir gyvatuko kaštus kaimyniniame maždaug tų pačių metų statybos daugiabutyje, esančiame Pulko ir Žalgirio gatvių sankryžoje. Jie jau praėjusį šildymo sezoną buvo 1 tūkst. litų didesni nei Pulko g. 34, o ateinantį šildymo sezoną skirtumas padidės iki 1 tūkst. 650 litų.