Ilgai tobulintos Civilinio proceso kodekso pataisos, labiau apsaugančios prasiskolinusius piliečius, Seime palaikymo nesulaukė. Ketvirtadienio posėdyje Seimas nusprendė joms nepritarti. Už jų priėmimą balsavo 39 Seimo nariai, tačiau tiek pat susilaikė ir dar trys pasisakė prieš.

Galutiniame pataisų variante siūlyta, kad skolos išieškojimą iš žmogaus būsto būtų galima pradėti tuo atveju, kai įsiskolinimai viršija 15 tūkst. Lt. Šiuo metu tam pakanka 7 tūkst. Lt. Dažniausiai tokios skolos susikaupia už komunalines paslaugas.

Tačiau ir skoloms peržengus šią ribą žmonės turėtų „gelbėjimosi ratą“.

Pataisose siūlyta, kad skolininko prašymu, teismas turėtų teisę nustatyti, jog skolos metus ar dvejus negalėtų būti išieškomos iš paskutinio gyvenamojo būsto.

Ketvirtadienio posėdyje diskusijų dėl šių pataisų nekilo, tačiau per ankstesnius svarstymus grasinta, kad pritarus tokiems pakeitimams, didėtų bankų paskolų palūkanos.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas anksčiau yra sakęs, kad su bankais sutarta, kad jie iš paskutinio būsto neiškraustys piniginių problemų turinčių gyventojų.

Lietuvos bankų asociacijos prezidento Stasio Kropo pateiktais duomenimis, pernai per mėnesį didieji bankai peržiūrėdavo po 1000 paskolų, iš kurių daugumą sudarė būsto.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)