Alternatyva dabartiniam modeliui

„Skirtumas tas, kad gyventojai neturės imti paskolos. Savivaldybės įmonė ima paskolą ir vykdo daugiabučių renovaciją“, - naujos tvarkos pasiūlymą pristatė Vyriausybės atstovas.

„Galbūt dabartinė renovacijos „Jessica“ programa ir stringa dėl to, kad gyventojai vis tiek turi įsipareigoti dėl paskolos. Pagal siūlomą modelį gyventojai neįsipareigoja, jis tik turi pritarti projektui“, - kalbėjo D. Matulionis.

Gyventojai už renovacijos išlaidas savivaldybei kompensuotų sąskaitose atsirandančiu mokesčiu, kuris būtų skaičiuojamas iš sutaupytų mokesčių, nulemtų daugiabučio renovacijos.

Deividas Matulionis
Ministro pirmininko kancleris teigė, kad pagal naują tvarką ir toliau būtų galima gauti 30 proc. valstybės kompensavimą daugiabučių renovacijai. Atliekant pilotinį projektą Zarasuose, čia bus kompensuojama apie 50 proc. išlaidų, nes dalis lėšų bus skirta iš Ignalinos programos.

„Tiems, kurie baigs darbus iki 2013 m. pabaigos ir toliau galios kompensacija, kaip ir dabar, pagal „Jessica“ modelį – 30 proc.“, - pabrėžė pašnekovas.

Kol kas Vyriausybė apsispręsti nori dėl Zarasų rajono savivaldybės iniciatyvos ir leisti miestui pradėti renovacijos darbus. Pasak kanclerio, norima, kad ateityje tokią tvarką galėtų naudoti ir kiti miestai.

„Norėtume leisti ir kitoms savivaldybėms naudotis tokiu modeliu, kaip alternatyviu dabartiniam „Jessica“ modeliui“, - akcentavo D. Matulionis.

Ta pati iniciatyva siūloma ir Visagine

Zarasų atstovai teigia, kad namų būklė mieste nėra pati blogiausia, tačiau renovacijos procesą reikia pajudinti iš mirties taško.

„Mūsų rajonas nėra pakliuvęs į probleminių teritorijų sąrašą ir daugiabučių renovavimo sistema nefunkcionuoja dabar. Mes turime iniciatyvą ir savo rezervinių finansų sąskaita atlikome studiją, atrinkome trečdalį labiausiai šilumos energiją naudojančių daugiabučių, padarėme jiems energetinius auditus ir taryboje patvirtinome energetinio efektyvumo programą“, - pasakojo Zarasų rajono savivaldybės meras Arnoldas Abramavičius.

Zarasų meras pastebėjo, kad šios savivaldybės daugiabučiuose yra pakankamai socialiai remtinų asmenų, tačiau pagal naują tvarką jie taip pat gautų valstybės kompensaciją renovacijai.

A. Abramavičius pripažino, kad savivaldybės siūloma tvarka atitinka Visagino siūlomą projektą dėl daugiabučių renovacijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)