„Vyksta labai geri pokalbiai su namų ūkiais dėl būsto paskolų. Prieš porą metų visi triukšmavote, kiek bus iškelta žmonių ir kiek jų bus gatvėse. Pasakykite, kiek jų dabar yra gatvėse, pažiūrėkite, kiek vyko kontaktų, kiek yra paskolų restruktūrizavimų. Aš manau, kad ten situacija yra visiškai nebloga“, – žurnalistams per konferenciją „Bankų vaidmuo krizėje ir verslo – bankų santykių ateitis“ sakė jis.

Anksčiau Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas yra sakęs, kad yra sutarta su bankais, kad neiškeldintų žmonių iš jų paskutinių būstų.

Pernai blogos būsto paskolos sudarė 1,77 proc. viso būsto paskolų portfelio. Bankų atstovai ne kartą pabrėžė, kad didesnė problema yra ne privačių asmenų, bet įmonių paskolos.

Lietuvos banko atliktos apklausos duomenimis, apie pusė bankų numato, kad per ateinantį pusmetį visų skolininkų segmentų (verslo klientų, fizinių asmenų ir kredito kortelių turėtojų) paskolų kokybė iš esmės nesikeis.

Stasys Kropas
Beveik ketvirtadalis bankų teigia, kad suteiktų paskolų kokybė blogiausia buvo 2010 m. pirmąjį pusmetį, o vėliau turėtų pradėti gerėti. Tiesa, beveik penktadalis respondentų nurodė, kad blogiausia jų valdomo paskolų portfelio kokybė buvo 2009 m., o šiais metais jau prognozuojama, kad paskolų portfelio kokybė gerės.

Lietuvos banko duomenimis, šiuo metu yra išduota daugiau nei 156 tūkst. būsto paskolų. Būsto paskolą Lietuvoje turi maždaug kas dvyliktas namų ūkis. Dauguma jų išduota eurais.

Valstybės valdomos bendrovės „Būsto paskolų draudimas“, draudžianti rizikingiausius būsto paskolų gavėjus, iš viso yra sudariusi 2155 sutartis su bankais dėl draudimo išmokų sumokėjimo už to negalinčius padaryti klientus. Pernai ji bankams išmokėjo 45 mln. Lt.

„Ši bendrovė kas mėnesį išmoka po 6-7 mln. Lt kas mėnesį vien dėl to, kad klientai nevykdo savo įsipareigojimų“, – minėtoje konferencijoje sakė analitikas Stasys Jakeliūnas.

Šiemet Vyriausybė į BPD įliejo papildomai 60 mln. Lt. Jo nuomone, jai dar prireiks papildomų biudžeto lėšų.

Pernai Lietuvos ekonomika smuko 15 proc., nekilnojamojo turto vertė – per 30 proc. , o nedarbas, Statistikos departamento duomenimis, pernai buvo 13,7 proc.

Tiesa jau kitąmet laukiama, kad ekonomika kiek ūgtels, tačiau nedarbas vis dar išliks aukštas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją