Vilius Gudonis, Bendrovės „Solid Real Advisors“ komercinio nekilnojamojo turto brokeris

Vilius Gudonis ("Statyba ir architektūra" nuotr.)
Daugelis įmonių šiandien puikiai suvokia, kad biuras gali pasitarnauti kur kas labiau negu tik kaip vieta darbuotojams įkurdinti. Dairydamiesi tos vietos įmonės vadovai neretai susiduria su keletu alternatyvų, kurios ne visada teisingai įvertinamos. Tad dilema, kokį – A ar B klasės – verslo centrą rinktis, iškyla gana dažnai.

Sprendimas iš pirmo žvilgsnio turėtų būti paprastas: tereikia įvertinti, ar papildoma nauda, kurią įmonė gaus pasirinkusi A klasės biuro patalpas, bus verta išlaidų už nuomą. O nauda šiuo atveju dvejopa – prestižas ir geresnės sąlygos darbuotojams.

Galime išskirti keletą verslo krypčių, kurias vykdant prestižas gana aktualus. Dažniausiai tai įvairias paslaugas teikiančios kompanijos, kurių vienas pagrindinių siekių yra užsitikrinti nepriekaištingą reputaciją. Į šią kategoriją patenka teisines, konsultacines, finansines ir kitas panašias paslaugas teikiančios bendrovės. Prestižinis biuras yra vienas rodiklių, liudijančių, kad įmonė sėkmingai atlieka savo veiklą. Patalpų lygis irgi neretai atspindi, su kokiais klientais dirbama. Pavyzdžiui, jei advokatų kontora įsikūrusi vidutinės B klasės verslo centre, tikėtina, kad jos klientai irgi yra iš vidutinio segmento.

Nors tai nėra taisyklė. Pavyzdžiui, IT įmonės dažniausiai nesirenka A klasės verslo centrų, nes klientus paprastai aptarnauja netiesiogiai. Lietuvoje tokios bendrovės linkusios rinktis šiek tiek labiau nuo centro nutolusius verslo centrus, tokius kaip „Saulėtekio slėnis“, „L3“, „Kamanė“.

Poreikis investuoti į aukštesnės klasės biuro nuomą taip pat atsiranda ir įmonėms, užsiimančioms veikla, apribojančia galimybes reklamuotis viešai. Lietuvoje veikiančios kompanijos gana racionaliai vertina A klasės biurų patalpų teikiamus privalumus ir pinigų nuomai nešvaisto. Vienas ryškiausių pavyzdžių – „Front office“ ir „Back office“ atskyrimas. Stambios įmonės, turinčios didelius klientų srautus ir poreikį išlaikyti aukštą reputaciją, savo pagrindinius skyrius, aptarnaujančius klientus, įkurdina aukštesnės klasės patalpose („Front office“). Likę departamentai, tiesiogiai neaptarnaujantys klientų, įkeliami į žemesnės klasės biuro patalpas („Back office“). Dažniausiai „Front office“ būna reprezentatyvūs, pritaikyti taip, kad atitiktų visus klientų poreikius. „Back office“ turi būti įmonės darbuotojams ir tiekėjams patogioje vietoje.

Žinoma, pasaulinio lygio kompanijos, neretai net jų „Back office“ tipo padaliniai, renkasi A klasės biuro patalpas siekdamos užtikrinti kuo geresnes darbo sąlygas savo darbuotojams. Tokį sprendimą pasirinko „Barclays“ banko informacinių technologijų centras. Tokiu būdu dalis patalpų nuomai skirtų išlaidų gali būti prilyginamos reklamos išlaidoms ir įtraukiamos į įmonės biudžetą. Pavyzdys galėtų būti teisines paslaugas teikiančios kompanijos. Apibendrinant galima daryti išvadą, kad A klasės biurus Lietuvoje kol kas dažniausiai renkasi įmonės, kurioms reputacija ir solidumo įvaizdis yra ypač svarbūs.

Vaiva Ginaitytė, Bendrovės „Nekilnojamojo turto gama“ rinkodaros vadovė

Vaiva Ginaitytė ("Statyba ir architektūra" nuotr.)
Priklausomai nuo įmonės veiklos A klasės biuras gali būti ir prestižo reikalas, ir būtinybė. Ne paslaptis, kad pirminę nuomonę apie žmogų susidarome iš jo aprangos, tad taip sprendžiame ir apie įmonę – pirmiausia pagal tai, kur ir koks yra jos biuras, o tik tada vertiname bendravimą, profesionalumą, patikimumą. Prestižinis įmonės biuras – tai demonstruojamas išskirtinis dėmesys ir pagarba savo klientams, darbuotojams ir sau kaip įmonei. Vadinasi, kompanijai rūpi, kad klientai bus priimti komfortiškoje aplinkoje, kad rūpinamasi darbuotojų darbo sąlygomis ir kad įmonė į tai investuoja – deda akivaizdžias pastangas.

Daugelis tarptautinių kompanijų turi standartus, kuriuose labai aiškiai nurodyta, kokioje vietoje ir kokiose patalpose turi būti jų būstinė, kokios ir kaip turi būti įrengtos darbo vietos. Tai jau nebe prestižas – tai būtinybė. Neslėpkime, visada maloniau atvykti į patogią vietą, kur galima lengvai pastatyti automobilį, kur svetingai priima biuro administratorė, kur jauku, šviesu ir komfortiška.

A klasės biuro tikslas – palengvinti kasdienį įmonės gyvenimą: kad nereikėtų rūpintis buitiniais klausimais, susijusiais su patalpomis, ir būtų galima kuo labiau susitelkti į darbą. Ar tai prestižas? Manau, tai būtinybė.

Dažniausiai A klasės biurus renkasi tarptautinės, patikimos, stabilios, ilgalaikės kompanijos, skiriančios didelį dėmesį savo klientams ir darbuotojams. Juk labai svarbu, į kokią aplinką pasikviečiame klientus, kokioje atmosferoje praleidžiame didžiąją dalį savo dienos.

Gediminas Jankauskas, Bendrovės „DnB NORD būstas“ direktorius

Gediminas Jankauskas ("Statyba ir architektūra" nuotr.)
Šiuo metu rinkoje esantys tūkstančiai skelbimų apie nuomojamas patalpas išplečia galimą pasirinkimo erdvę, tačiau į A klasę pretenduoti gali tik keletas: „Verslo trikampis“, „Vilniaus verslo uostas“, „Hanner“ verslo centras, „Vilpra“. Ir visi beveik užpildyti, nes rasti prestižinę lengvai pasiekiamą vietą su stovėjimo aikštele, reikalingomis pertvaromis, apsauga ir inžineriniais tinklais yra gana sunku. Kai kurie verslo centrai, pretenduojantys į A klasę, deja, neturi kurio nors komponento: arba vietų skaičius automobilių stovėjimo aikštelėje labai ribotas, arba verslo centro vieta – užkampyje.

Mūsų nuomone, renkantis verslo patalpas reikėtų įvertinti veiksnių visumą – kartais maža kaina gali išaugti dėl didelių komunalinių sąnaudų, o prasta vieta ar netinkama automobilių stovėjimo aikštelė kaip koks drakonas suvalgyti jūsų laiką, per kurį verslas galėtų uždirbti pinigus.

Nepamirškime ir šalia esančios infrastruktūros bei su tuo susijusio darbuotojų pasitenkinimo: jei pietauti jiems tenka važiuoti automobiliu ar išeiti iš darbo valanda anksčiau tam, kad pasiimtų vaiką iš darželio – vadinasi, biuras netinkamas. Dažnai pasitaiko, kad B ar C klasės verslo patalpas pasirinkusios verslo įmonės galiausiai sumoka tiek pat ar net daugiau (arba uždirba mažiau pinigų) negu turinčios A klasės biurą. Dabartinėje rinkoje kainų skirtumas nėra labai didelis, todėl visiems galintiesiems rekomenduojame rinktis tik A klasės patalpas. Nebent esate tokie turtingi, kad galėtumėte sau leisti prastus daiktus.