Prieš dvejus metus patvirtintame projekte šiuos reikalavimus bankai turėjo pasiekti iki 2015 m., dabar terminas pratęstas iki 2019 m.

Šie rezervai turėtų sustiprinti bankus, jei daug klientų bandytų atsiimti pinigus. Likvidumo taisyklės pasauliniams bankams pritaikomos pirmą kartą.

Sprendimą priėmė centrinių bankų grupė, reguliuojanti Bazelio bankų priežiūros komiteto darbą. Grupė taip pat bando nustatyti minimalius kapitalo reikalavimus, kurie padėtų bankams susitvarkyti su atsiradusiais nuostoliais.

Analitikai teigia, kad naujosios taisyklės yra lankstesnės negu senasis projektas, o pirmadienį pabrango ir bankų akcijos.

"Barclays" banko akcijų rinka Londone išaugo 3,4 proc., "Lloyds" bankų grupės akcijų rinka šoktelėjo 1,2 proc. Frankfurte "Deutsche" banko akcijų rinka pakilo 3,2 proc., o "Commerzbank" akcijų rinka - 2,4 proc.

Centriniai bankai tikisi, kad papildomas likvidumas padės bankams išgyventi masinį indėlių atsiėmimą, kaip nutiko "Northern Rock" 2007 m.

Nurodant, koks turtas gali būti skirtas skoloms apmokėti, buvo padarytas nemažas pakeitimas. Į šio turto sąrašą buvo įtrauktos įmonės akcijos, obligacijos, hipoteka. Anksčiau skolas apmokėti buvo galima tik valstybinėmis obligacijomis.

"Kai kam buvo keista, kad buvo įtraukti hipoteka užtikrinti vertybiniai popieriai, nes 2007 m. vasarą šie atrodė nelikvidūs ir neparduodami", - sakė BBC verslo skyriaus redaktorius Robertas Pestonas.

Naujas likvidumo padengimo koeficientas nuo 2015 m. bus laipsniškai įgyvendinamas ir po ketverių metų visiškai įsigalios.

Bankai įspėjo, kad per daug griežti standartai galėtų sumažinti skolinimo galimybes ir slopinti ekonomikos augimą.

Centrinio Anglijos banko valdytojas seras Mervynas Kingas, kuris taip pat pirmininkauja reguliuotojų grupei iš 27 šalių, sutikusių su šiuo susitarimu, teigė, kad laipsniškas tokio susitarimo įvedimas reiškia, jog nauji standartai netrukdytų pasaulio bankų sistemai teikti finansinę pagalbą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją