Ketvirtadienį Seimo plenarinių posėdžių salę palikusi opozicija į ją neketina sugrįžti.

"Manau, kad valdantieji turėtų susirinkti ir suprasti, kad padarė klaidą, šiandien sukviesti neeilinę seniūnų sueigą ir priimti sprendimą, kad šitas klausimas būtų įtrauktas, kaip ir buvo numatyta, šiandien pagal darbotvarkę. Jeigu jie to nedarys, surengsime dar vieną neeilinę sesiją. Jeigu nepavyks surengti neeilinės sesijos surinkus parašus, tada šitas klausimas bus įtrauktas kovo mėnesį į darbotvarkę",- Eltai sakė A. Butkevičius.

Politikas mano, kad vis dėlto pavyks susitarti su valdančiaisiais dėl tyrimo komisijos sudarymo ir tai esą turėtų paskatinti turima tam tikra informacija.

"Mes turime informaciją, kuri manau, paskatins ir kai kuriuos valdančiųjų daugumos žmones po tokios informacijos paskleidimo elgtis kitaip, įtraukiant šį klausimą į darbotvarkę. Informacija tokia, kad po bankroto bylos iškėlimo kai kurie asmenys savo turėtą indėlį, didesnį kaip 350 tūkst. litų, tai yra, daugiau kaip 600 tūkst. litų, padengė paskolą", - žurnalistams sakė A. Butkevičius. Jis pridūrė, kad kalba eina apie "vieną iš valdančiosios daugumos giminaičių".

Socialdemokratų lyderio teigimu, jeigu įvyko bankrotas bankininkystės sistemoje, politikai turi visuomenei išsklaidyti įvairiausias abejones. "Kodėl nenorima parodyti inspektavimo išvadų, kodėl nenorima parodyti, kaip buvo vykdoma priežiūra?"- svarstė A. Butkevičius.

N.Cooperis: nė viena iš šių operacijų nebuvo indėlio ir paskolos užskaitymas

"Mes girdėjome, kad yra spekuliuojama informacija dėl įvykdytų paskolų ir indėlio sudengimo po to, kai bankui buvo iškelta bankroto byla. Mes ištyrėme daugumą operacijų, kurios vykdytos tuo metu, kai laikinasis administratorius buvo paskirtas. Mes tai privalėjome atlikti, nes banko informacinės sistemos buvo išjungtos paskyrus laikinąjį administratorių, ir turėjome sutikrinti banko apskaitos duomenų įrašų atitikimą kliento paskolų ir indėlių faktiniams likučiams.

 Po atlikto tyrimo mes esame tikri, kad nė viena iš šių operacijų nebuvo indėlio ir paskolos užskaitymas, kurio neleidžia Lietuvos bankroto įstatymas.  Per laikinojo administratoriaus laikotarpį ir nuo bankroto nutarties įsiteisėjimo , nei aš nei laikinasis administratorius netvirtinome jokio indėlio ir paskolos užskaitymo nurodymo“, - šias aplinkybes komentavo bankroto administratorius Neilas Cooperis.

Kaip ir buvo pranešta anksčiau šią savaitę, bankroto administratorius ir jo komanda kartu dirba su Finansų ministerija, kad nustatytų tinkamą sprendimą indėlių ir paskolų sudengimui. Išsamesnė informacija klientams, kuriems aktualus šis klausimas, bus paskelbta kaip įmanoma greičiau.

Pažymime, kad bankroto administratorius yra paskirtas Vilniaus apygardos teismo ir veikia pagal Lietuvos įstatymus, nepriklausomai nuo bet kokių bendrovių ar partijų.

Kaip jau skelbta, nepaisant opozicijos prieštaravimo, Seimas parėmė konservatorių iniciatyvą ir išbraukė iš ketvirtadienio darbotvarkės tyrimo komisijos dėl „Snoro” sudarymą.

Už tai, kad šio klausimo neliktų darbotvarkėje, balsavo 63 Seimo nariai, prieš buvo 58, susilaikė 3 parlamentarai, primena ELTA.

Pasipiktinęs tokia įvykių eiga Seimo opozicijos lyderis Valentinas Mazuronis pareiškė, kad opozicija nemato galimybių dirbti tokioje atmosferoje, todėl palieka Seimo plenarinių posėdžių salę.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją