Bankininkai teismui teigė, kad yra nekalti dėl jiems inkriminuojamų Lietuvos kaltinimų sukčiavimu ir banko pavertimą nemokiu. Rachel Scott, V.Antonovo advokatė teigė, kad jo klientas „visiškai neigia kaltinimus nesąžiningumu” ir nesiruošia bėgti.

V.Antonovas paleistas už 300 tūkst. litų užstatą, o R.Baranauskas – už 800 tūkst. Lt, skelbia lrytas.lt. Jis kasdien turės registruotis Bromley policijos stotyje Kento grafystėje.

Jų ekstradicijos procedūra gali užtrukti iki 60-90 dienų, jei sutiks – iki dešimties dienų, žiniasklaidai penktadienį teigė Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Tomas Krušna.

Jis neatskleidė daugiau detalių, kaip ketvirtadienį Londone buvo sulaikyti bankrutuojančio banko akcininkai.

„Konkrečių duomenų apie sulaikymą mes neturime. Paprastai perdavimo procedūra neužtrunka, jeigu asmuo sutinka su perdavimu. Tai pati greičiausia situacija, kitu atveju terminas skaičiuojamas 60-90 dienų laikotarpiu, jis gali užsitęsti, jeigu asmenys tokį teismo sprendimą apskųstų (...). Jie gali reikšti papildomų prašymų, gali vilkinti procedūrą, bet manome, kad tai ne tas atvejis“, - sakė T. Krušna. Pasak jo, išdavimo procedūrai neturėtų turėti įtakos faktas, kad V. Antonovas yra Rusijos pilietis.

D. Arlauskas: užstato suma – juokingai maža

„Snoro“ indėlininkų ir kreditorių asociacijos vadovas Danas Arlauskas DELFI sakė buvęs nustebintas žinios apie bankininkų paleidimą už užstatą. Juo labiau – užstato sumos, kiek daugiau nei 1 mln. litų.

„Na, gal V Antonovas pinigų neturi“, - sužinojęs, kad didesniu užstatu įvertintas ne rusų milijardierius, o lietuvis jo partneris R. Baranauskas, ironizavo D. Arlauskas.

„Jiems tai juokinga suma. Bet jie būtų susimokėję ir didesnę. O gali būti, kad tuo metu tik tiek galėjo susimokėti“, - pridūrė asociacijos vadovas.

Pašnekovas išreiškė viltį, kad po šio teismo sprendimo Lietuvos prokurorai imsis veiksmų ir mėgins apklausti R. Baranauską ir V. Antonovą Londone, o ne lauks ekstradicijos procedūros pabaigos.

„Pagal tiek, kiek mes turime informacijos, jie gali apskųsti Karališkam teismui, dar kiek čia tos procedūros truks. Gal vos ne metus laiko galima laukti jų. O per metus laiko gali viskas ir pasimiršti“, - sakė D. Arlauskas. Jis pridūrė manąs, kad prokurorai delsė imtis tarptautinės „Snoro“ buvusių akcininkų paieškos.

Bijo, kad V. Antonovas nebus išduotas, dėl R. Baranausko neabejoja

Anot D. Arlausko, beveik neabejotina, kad britai sutiks Lietuvai išduoti R. Baranauską. Tačiau tikimybė, kad mūsų šaliai bus išduotas Rusijos pilietis V. Antonovas, jau keletą metų gyvenantis Londone, esą mažesnė.

„Londonas yra priglaudęs V. Antonovą. Matyt, jis kažkiek yra „savas“ britų teisinėje sistemoje. Gali būti. Dėl V. Antonovo čia gali būti įvairiausių variantų. Didžioji Britanija – ES šalis, bet pilietybės jis, man atrodo, neturi. Čia gali įvairiai pasisukti. Dėl R. Baranausko – mane tikrai šokiruotų, jeigu jis nebūtų išduotas“, - svarstė „Snoro“ kreditorių atstovas.

Pasak jo, iš bėdos kreditoriams užtektų ir buvusio „Snoro“ prezidento R. Baranausko ekstradicijos.

„Jis realiai valdė visą situaciją. Jis pasirašinėjo. Žinojo, po kuo pasirašinėjo. Nereikia būtinai sąlygą iškelti – arba du, arba nei vieno. Mes, žinoma, labiau suinteresuoti V. Antonovu. Bet situacijos išaiškinimo prasme, pakanka, manau, R. Baranausko“, - aiškino D. Arlauskas.

Anksčiau teismo Tarptautinių ryšių skyrius pranešė, kad Vestminsterio magistrato teismas turėtų spręsti, ar buvę du pagrindiniai banko "Snoras" akcininkai turėtų būti išsiųsti į Lietuvą.

Vestminsterio magistrato teismo verdiktai, anot Tarptautinių ryšių skyriaus, gali būti apskųsti Karališkajam Teisingumo teismui.

Į ambasadą`nesikreipė

Lietuvos ambasados Londone patarėjas Ugnius Labutis BNS sakė, jog Lietuvos diplomatai Londone apie teisines procedūras R.Baranausko atžvilgiu neturi "jokios oficialios informacijos, kurią galima oficialiai įvardinti".

"Paprastai tokiais atvejais yra teisinės procedūros ir ambasados tokiais atvejais nelabai kokią rolę ir vaidina. Teismai tokiais atvejais ambasadų neinformuoja. Vienintelis atvejis, kada mes gauname kokius nors pranešimus, jeigu pats sulaikytasis pageidauja, kad apie tai būtų pranešama ambasadai", - kalbėjo diplomatas.

"Šiuo atveju nei iš R.Baranausko, nei iš jo artimųjų, nei iš Jungtinės Karalystės institucijų jokių pranešimų, jokių pageidavimų, jokios informacijos nebuvo", - teigė U.Labutis.

Pasak jo, ambasada su britų teisėsauga palaiko neformalius kontaktus, kokių žingsnių bus imtasi dėl R.Baranausko tolesnės padėties.

V.Antonovą ir R.Baranauską ketvirtadienį sulaikė Didžiosios Britanijos teisėsauga, vykdydama Lietuvos generalinės prokuratūros išduotą Europos arešto orderį.

Abu buvę banko "Snoras" vadovai pripažinti įtariamaisiais dėl turto pasisavinimo stambiu mastu, dokumentų klastojimo, o R.Baranauskas – ir dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Lietuvos banko valdyba ketvirtadienio vakarą pripažino "Snoro" banką nemokiu ir nusprendė kreiptis į Vilniaus apygardos teismą dėl bankroto bylos iškėlimo. Teismui iškėlus bankroto bylą, bankui visam laikui atšaukiama ir Lietuvos banko išduota veiklos licencija.

R.Baranauskas turėjo 25,3 proc. "Snoro" akcijų, o Rusijos piliečio V.Antonovo dalis sudarė 68,1 proc.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją