Tačiau oficialiai pranešta, jog sulaikytas tik R. Baranauskas, nes antrojo sulaikytojo, kaip įtariama V. Antonovo, tapatybė yra dar tikslinama.

V. Antonovas penktadienį stos prieš teismą

Londono policijos atstovai DELFI patvirtino abiejų vyriškių sulaikymą. V. Antonovas jau penktadienį stos prieš teismą, kada ateis R. Baranausko eilė – kol kas nežinoma.

„Reaguojant į Europos arešto orderį, Londono policija šiandien popiet sulaikė du vyrus: 36 ir 53 metų amžiaus. 36-erių vyras per naktį bus laikomas sulaikytas, o rytoj stos prieš Vestminsterio magistrato teismą. Apie antrą vyriškį, deja, naujausių duomenų neturiu“, - DELFI sakė policijos atstovė.

Pasak jos, kol kas jokių žinių apie bankininkų mėginimus prašyti politinio prieglobsčio policija neturi.

Stos ir R. Baranauskas

Penktadienį ryte Londono policija DELFI patvirtino, kad prieš Vestminsterio teismą stos ne tik V. Antonovas, bet ir R. Baranauskas.

„Jie abu šį rytą stos prieš teismą. Tikslaus laiko kol kas negalime pasakyti“, - sakė policijos atstovas.

Londono policija vis dar neturi informacijos apie bankininkų planus prašyti politinio prieglobsčio. Tikslus teismo posėdžio laikas taip pat kol kas nežinomas.

Patvirtina tik R.Baranausko sulaikymą

Generalinė prokuratūra patvirtina informaciją apie banko „Snoras“ buvusio valdybos pirmininko ir prezidento R. Baranausko sulaikymą.

Vėliau prokuratūra patvirtino, kad sulaikytas ir V.Antonovas.

Abu buvę banko „Snoras“ vadovai pripažinti įtariamaisiais dėl turto pasisavinimo stambiu mastu, dokumentų klastojimo, R. Baranauskas – ir dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

A.Kubilius: žinia pasiekė

Premjeras Andrius Kubilius DELFI teigė buvęs informuotas apie buvusių "Snoro" savininkų sulaikymą. Tačiau plačiau šios žinios jis kol kas nenori komentuoti.

"Žinia pasiekė. Daugiau aš neturiu ką komentuoti", - diplomatiškas išliko A. Kubilius.

Anot jo, R. Baranausko ir V. Antonovo ekstradicijos reikalus turėtų komentuoti teisėsauga.

Vienas aukščiausių Policijos departamento vadovų DELFI taip pat patvirtino, jog R. Baranauskas ir V. Antonovas yra sulaikyti D. Britanijoje. Tačiau oficialiai to patvirtinti negalima, nes Lietuva šiuo metu nėra gavusi oficialių dokumentų.

Tikimasi, kad ekstradicijos procesas neužtruks ilgai, jeigu suimtieji nepareikš, kad jie yra persekiojami dėl politinių pažiūrų arba seksualinės orientacijos.

D. Arlauskas: prašyti politinio prieglobsčio – tas pats, kas prarasti realybės jausmą

„Snoro“ indėlininkų ir kreditorių asociacijos vadovas Danas Arlauskas teigė tik iš DELFI sužinojęs apie bankininkų sulaikymą. Anot jo, žinios asociaciją džiugina, tikimasi, kad ekstradicijos procedūra įvyks greitai ir sklandžiai.

„Tikrai labai geros žinios. Jeigu iš tikrųjų pasitvirtins informacija, kad V. Antonovas lapkričio 22 d. pardavė banką Ukrainoje, tai tampa labai įdomu. Mes labai aiškiai davėme suprasti, kad viena iš mūsų veiklos krypčių bus turto išieškojimas iš buvusių savininkų ir vadovų. Mes dėsime visas pastangas, kad kompensuoti mūsų asociacijos narių nuostolius, kurie atsirado dėl šitų ponų veiklos“, - kalbėjo D. Arlauskas.

Priminus „Snoro“ akcininkų užuominas apie politinio prieglobsčio Jungtinėje Karalystėje paieškas, pašnekovas teigė negalįs patikėti, kad bankininkai net bandys imtis tokių Lietuvos teisėsaugos vengimo priemonių.

„Aš galvoju, kad čia kažkoks humoras. Jeigu, sakykim, ta žinia, kad jie prašysis šitoje šalyje politinio prieglobsčio, išėjo iš jų pačių, tai man atrodo, kad tie vaikinai visiškai prarado realybės jausmą. Tai yra tiesiog neįmanomas dalykas“, - žodžių į vatą nevyniojo D. Arlauskas.

Asociacijos vadovas čia pat pažymėjo netrykštantis noru stoti akis į akį su R. Baranausku ir V. Antonovu.

„Man visiškai neįdomu žiūrėti jiems į veidus“, - sakė D. Arlauskas. Pasak jo, banko indėlininkus ir kreditorius kur kas labiau už bankininkų veido išraiškas domina, kur yra jų „gana solidus turtas“.

Tikisi, kad senos istorijos nepasikartos

Pašnekovo žodžiais, asociacija tikisi, kad „Vyriausybė ryžtingai imsis priemonių ir užkirs kelią galimam spaudimui iš įvairiausių pusių“. Plačiau komentuodamas tokius „Snoro“ kreditorių lūkesčius, jis priminė ne tokias ir senas žlugusių bankų istorijas.

„Kaip čia jums išsireiškus... Palikti tam tikrą erdvę ne pilnai jų (R. Baranausko ir V. Antonovo – DELFI) atsakomybei, - nuogąstavimais dalijosi D. Arlauskas. - Galų gale, buvo ir „Litimpex“ banko žlugimas, ir Lietuvos akcinio inovacinio banko žlugimas. Tuo metu lyg tai ten ir nebuvo atsakingų asmenų. O valstybė padengė visiems indėlininkams. O atsakyti lyg tai ir niekas neatsakė. Mes dėsime visas pastangas, kad nepasikartotų šita istorija.“

Apie sulaikymą patvirtino ir R.Palaitis

"Taip, mano žiniomis, sulaikyti tiek V. Antonovas, tiek R. Baranauskas", - ketvirtadienio vakarą BNS sakė vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis.

Tuo metu Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo prokuroras Tomas Krušna teigė turįs duomenų tik dėl R.Baranausko sulaikymo.

"Pirminiais nepatvirtintais duomenimis, Jungtinėje Karalystėje vykdant Generalinės prokuratūros išduotą Europos arešto orderį buvo sulaikytas R.Baranauskas", - sakė Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo prokuroras Tomas Krušna.

Paklaustas, ar sulaikytas kitas buvęs akcininkas V. Antonovas, prokuroras teigė duomenų dėl šio asmens neturintis.

Vilniaus teismas trečiadienį leido suimti V.Antonovą ir R.Baranauską, o generalinis prokuroras Darius Valys pasirašė Europos arešto orderius.

Abu buvę banko vadovai pripažinti įtariamaisiais dėl turto pasisavinimo stambiu mastu, dokumentų klastojimo, R.Baranauskas - ir dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Apie sulaikymą skelbia BBC

Žinią apie V. Antonovo sulaikymą jau skelbia ir britų nacionalinis transliuotojas BBC. Didžiojoje Britanijoje jis pirmiausiai žinomas kaip futbolo klubo "Portsmouth" vienas iš savininkų.

Anot BBC, Londono policija pranešė apie „36 metų vyro sulaikymą šiandien popiet, reaguojant į Europos arešto orderį“.

Rusijos milijardieriui, buvusiam „Snoro“ banko ir „Latvijas Krājbanka“ savininkui Vladimirui Antonovui Lietuvoje gresia dešimt, o Latvijoje – treji metai kalėjimo, laikraštį „Diena“ citavo DELFI.lv.

Latvijoje V. Antonovas pripažintas įtariamuoju dėl 100 mln. latų (apie 490 mln. litų) trūkumo „Latvijas Krājbanka“. Tuo metu Lietuva jau paskelbė tarptautinę jo paiešką. Čia iš banko „Snoras“ dingo 1 mlrd. litų. Vis dėlto faktiškai situacija gali būti dar blogesnė.

Kaip rašė „Diena“, Latvijoje buvo iškelta byla pagal Baudžiamojo kodekso 196 straipsnio 1 dalį, pagal kurią maksimali bausmė yra trys metai. Paskutinį kartą Latvijoje V. Antonovas buvo pastebėtas lapkričio 16 dieną, kai Lietuva jau nacionalizavo „Snorą“.

Lietuvoje V. Antonovas ir kitas šio banko akcininkas Raimondas Baranauskas kaltinami lėšų pasisavinimu stambiu mastu ir dokumentų klastojimu. Už tai Lietuvoje abiems verslininkams gresia iki 10 metų kalėjimo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją