„Aš atkreipsiu dėmesį, kad ne be reikalo yra Indėlių draudimo įstatymas, ne be reikalo yra Bankroto įstatymas, tai yra reglamentavimai, kaip turi veikti kredito įstaigos ir ne tiktai – tai yra viena reikalo pusė. Yra antroji reikalo pusė – taip, kaip eismo taisyklėse, yra jos nustatytos, yra įstatymai, kurie sako nesėsti neblaiviam (prie vairo – aut. past.), bet, deja, avarijos įvyksta, taip ir čia“, - sakė iš posėdžio išėjęs A. Misevičius.

Lietuvos banko valdybos narys sakė, jog mano, kad „Snoro“ atveju viskas buvo padaryta taip, kaip reikia ir tada, kada reikia.

„Istorija puikiai žino įvykių, kada viena operacija banką verčia“, - primena A. Misevičius, pabrėžęs, jog bankas gali bankrutuoti ir per vieną naktį, o „Snoro“ atveju tai „taip pat buvo svarbu“.

Paklaustas, kada buvo pastebėtos grėsmės „Snore“, A. Misevičius teigė, kad kiekvieną kartą, kai pradeda veikti kredito įstaiga, ji pradedama stebėti.

„Kredito įstaigos, visos, kiekviena jų kiekvieną dieną prisiima tam tikras rizikas, dėl to nerimas dėl kiekvienos operacijos yra, aišku, šiek tiek juokauju“, - sako jis.

Audrius Misevičius
Paklaustas, ko buvo klausiamas komisijoje, A. Misevičius nurodė, kad laikinosios tyrimo komisijos reglamentas sako, kad kalbėti tais klausimais, kuriais buvo kalbėta jis neturiu teisės.

Į komisiją taip pat atvyko bankrutuojančio banko „Snoras“ vyriausioji finansininkė Jurgita Bliumin, atleisti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovai Vitalijus Gailius ir Vytautas Giržadas.

„Į visus klausimus atsakiau „Snoro“ komisijai. Ačiū“, - sakė J. Bliumin, kuri atsisakė atsakyti į žurnalistų klausimus.

Atnaujino 2007 m. pradėtą ikiteisminį tyrimą

Buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovas Vitalijus Gailius po Seimo laikinosios komisijos posėdžio žurnalistams sakė, kad šiuo metu yra atnaujintas 2007 m. pradėtas ikiteisminis tyrimas.

„Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje 2007 m. buvo pradėtas
ikiteisminis tyrimas, kuris šiuo metu yra atnaujintas. - sakė jis. - Tuo metu jis pradėtas dėl galimo pinigų plovimo.“

Ikiteisminio tyrimo duomenų nekomentavęs pareigūnas priminė, kad nuo
pernai birželio FNTT su Lietuvos banku atliko įtartinų operacijų analizę.

„Nuo birželio mėnesio bendradarbiaujame su Lietuvos banku, - sakė buvęs FNTT vadovas, tačiau pripažino, kad „Snoru“ buvo domimasi ir anksčiau. - Pagal kompetenciją Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, įgyvendindama savo uždavinius, domisi visomis finansų įstaigomis, tame tarpe, užtikrindama Pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos įstatymo nuostatas, pagal kompetenciją domėjosi ir banku „Snoras“.

V. Mazuronis teigė, jog per komisijos posėdį buvo kalbėta apie visus FNTT tyrimus, susijusius su „Snoru“, taip pat ir apie 2007 m. tyrimą.

„Ponas Gailius mums atsakė į klausimus apie tai, kokius per visą tą eigą tyrimus vykdė FNTT, kokia jų veikla, iš tikrųjų, ta tema mes kalbėjome“, - teigė daugiau nesutikęs komentuoti politikas.
Tačiau, komisijos pirmininko manymu, „Snoro“ veikla kėlė įtarimų ir iki 2007 m.

“Jeigu aš teisingai atsimenu viešojoje erdvėje pasakytus banko valdybos pirmininko Vito Vasiliausko pasakymus, tai pirmieji vienokie ar kitokie trūkumai atsirado 2004 m.“, - sakė politikas.

Pasak jo, komisija nagrinėjo „Snoro“ kontrolės ir sustabdymo mechanizmus, taip kaip Lietuvos bankas bendradarbiavo su FNTT ir kitomis institucijomis.

„Daug ir įvairių aplinkybių, aš manau, ir komisijos nariai išgirdo, tų, kurių iki šiol nebuvome girdėję, tikrai negalėčiau komentuoti konkrečiau“, - po daugiau nei keturias valandas trukusio posėdžio komentavo V. Mazuronis.

Į ateinantį posėdį po savaitės planuojama kviesti buvusį Lietuvos banko Kredito įstaigų priežiūros departamento direktorių Kazimierą Ramoną, „Snoro“ inspektavimo komisijos, kuri baigė savo darbą pernai lapkričio 16 d., pirmininką Irmantą Žadeiką, Lietuvos banke sudarytos darbo grupės vadovą Mantą Mendelevičių, ir šiemet panaikintos Vertybinių popierių komisijos pirmininką Vilių Šapoką.

Komisija nagrinėja 14 klausimų, nagrinėjančių bankų kontrolės, „Snoro“ bankroto ir galimų piktnaudžiavimų klausimus.

Laikinajai komisijai vadovauja Valentinas Mazuronis, atstovaujantis partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijai.

Vasario 14 d. Seimo laikinoji komisija apkausė buvusį Lietuvos banko vadovą Reinoldijų Šarkiną ir dabartinį Lietuvos banko vadovą Vitą Vasiliauską.
Kovą į posėdį planuojama kviesti „Snoro“ laikinąjį administratorių Simoną Freakley.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją