Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Plunksnis tvirtina, kad per banką įsigytus vertybinius popierius galima prilyginti seife laikomam turtui, todėl turėtų būti leista juos be apribojimų persivesti į kitas finansų įmones.

„Tai, kad „Snoro“ bankroto administratorius iki šiol neleidžia klientams disponuoti bankui nepriklausančiu turtu, parodo jo neveiklumą. Tiesą sakant, tokį leidimą turėjo suteikti dar anksčiau dirbęs „Snoro“ administratorius. Tai tas pats, kas neleisti klientui, banke turinčiam seife, pasiimti jame laikomas vertybes. Klientų lėšų atskyrimo principas yra plačiai paplitęs visame pasaulyje, todėl patyrusiam žmogui išsiaiškinti, kurie vertybiniai popieriai yra banko, o kurie - klientų, turi užtekti keleto dienų“, - DELFI teigė V. Plunksnis.

Vertybinių popierių komisijos vyr. specialistė ryšiams su visuomene Toma Grinytė teigia, kad pagal įstatymus kliento pirktos finansinės priemonės turi būti apskaitytos atskirai nuo sąskaitų tvarkytojo finansinių priemonių, o jo bankroto atveju turėtų būti pervestos kitiems tarpininkams.

„Atsižvelgiant į tai, Lietuvos centrinis vertybinių popierių depozitoriumas yra pateikęs prašymą banko „Snoras“ laikinajam administratoriui (taip pat prašymą informuoti apie klientų finansinių priemonių pervedimą yra pateikusi ir Vertybinių popierių komisija) apsaugant klientų interesus nedelsiant organizuoti finansinių priemonių pervedimą kitiems tarpininkams“, - praėjusią savaitę DELFI teigė T. Grinytė.

Ji atkreipia dėmesį, kad sustabdžius banko „Snoras“ veiklą (kartu ir banko Finansų maklerio departamento) veiklą ir teisę vykdyti bet kokias operacijas, bankroto administratoriaus galimybės leisti pervesti turtą gali būti ribojamos prokurorų, kurie aiškinasi galimai nusikalstamą banko vadovų veiklą.

Generalinė prokuratūra, motyvuodama, kad atliekamas tyrimas nuo komentarų šia tema susilaikė. Su bankroto administratoriumi Neilu Cooperiu DELFI susisiekti nepavyko.

Nacionalizuoti „Snorą“ Vyriausybė nusprendė lapkričio 16-ąją pernai, kada banke pasigesta turto už maždaug 1 mlrd. litų. Laikinasis administratorius nustatė, kad banke trūko 3,4 mlrd. litų vertės turto iš maždaug 8 mlrd. litų ir Lietuvos bankas lapkričio 24 dieną paskelbė „Snorą“ nemokiu. Bankroto byla „Snorui“ iškelta gruodžio 7-ąją. Šiuo metu banką valdo bankroto administratorius - „Zolfo Cooper Europe“ vyriausiasis partneris N.Cooperis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją