„Valstybė negali prisiimti visų nuostolių, nes bankas su problemomis susidūrė ne dėl ekonominių sunkumų, o dėl akcininkų ir vadovų veiklos“, - Seime ketvirtadienį sakė I. Šimonytė.

„Galimybės patenkinti jų (kreditorių) reikalavimus priklausys nuo to, kiek yra banko turto“, - sakė I. Šimonytė. Šiandien Lietuvos bankas turi paskelbti duomenis apie banko būklę, tačiau finansų ministrė pabrėžė, kad iš turimų duomenų matyti, kad banko įsipareigojimai viršija turtą.

„Banko įsipareigojimai itin viršija turtą, o tai reiškia, kad įstaiga yra nemoki“, - žurnalistams po Vyriausybės valandos Seime sakė I. Šimonytė.

Anot finansų vadovės, atidalinus gerą ir blogą bankus, blogajame likusių kreditorių reikalavimai bus tenkinami pagal bankroto procedūrą, pirmiausia bus išmokami atlyginimai darbuotojams, į indėlių draudimo fondą bus pervedamos lėšos, panaudotos banko indėlių draudimui, mokami mokesčiai, tenkinami kreditorių, išskyrus akcininkų, reikalavimai.

Geriausia priežiūra visiškai nuo sukčiavimo neapsaugo

Premjeras Andrius Kubilius teigia, kad bus „daromos išvados“ dėl bankų priežiūros sistemos, finansų ministrė I. Šimonytė tvirtina, kad ir geriausia priežiūra visiškai nuo sukčiavimo neapsaugo.

„Dėl priežiūros bus daromos išvados, kad ir vienetinių tokių atvejų nebūtų“, - Vyriausybės valandoje Seime ketvirtadienį sakė premjeras Andrius Kubilius, paklaustas ar Lietuvos bankas (LB) tinkamai prižiūri rinką ir turi pakankamai priemonių tai daryti.

„Kad ir kokia būtų išvystyta ir profesionali priežiūra, ji šimtu procentu neapsaugo nuo sukčiavimo. (Bernardo) Maddoffo (finansinė) piramidė Amerikoje sugriuvo tik po kurio laiko, nors JAV yra priežiūra. Nustatyti, kad turtas, kuris yra deklaruojamas balanse, yra įkeistas, ar priklauso kitiems savininkams, tą informaciją reikia susirinkti“, - sakė I. Šimonytė.

Lietuvos televizijos „Teisė žinoti“ laidoje trečiadienio vakarą Generalinės prokuratūros atstovė ryšiams su visuomene Rūta Dirsienė teigė, kad nacionalizuoto banko „Snoras“ byloje įtariamųjų ir įtarimų veikiausiai tik daugės, neatmestina galimybė, kad įtarimai gali būti pareikšti ir galimai aplaidžiai rinką prižiūrėjusiems Lietuvos banko (LB) darbuotojams.

„Ir įtariamųjų, ir įtarimų gali būti daugiau“, - tiesioginiame eteryje telefonu sakė R. Dirsienė. Tą patį ji pakartojo ir į klausimą, ar įtarimai gali būti pareikšti ir buvusio akcininko Raimondo Baranausko, šiuo metu esačio užsienyje, šeimai, kurios nariai dirbo tame pačiame banke. Anot R. Dirsienės, prokurorai nežino, kurioje šalyje galėtų būti buvęs akcininkas.

Į DELFI skaitytojo klausimą, ar neturėtų būti pareikšti įtarimai ir LB darbuotojams, kurie galimai aplaidžiai prižiūrėjo rinką, R. Dirsienė tokios galimybės neatmetė.

„Ir šios galimybės neatmeskime“, - sakė generalinės prokuratūros atstovė spaudai.

DELFI primena, kad neeiliniame posėdyje Vyriausybė nusprendė nacionalizuoti penktą pagal dydį banką Lietuvoje. Tądien Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas pranešė, kad banke trūksta bent milijardo litų vertės vertybinių popierių.

„Snoro“ bankui paskirtas laikinasis administratorius, kuris analizuoja situaciją banke. Šiuo metu klientai per dieną gali išsigryninti iki 500 litų bankomatuose ir kai kuriuose banko skyriuose.

Valstybės institucijos pabrėžia, kad gyventojų indėliai iki 100 tūkst. eurų, tiek terminuoti, tiek ir laikomi sąskaitose, yra 100 proc. apdrausti.

Skaičiuojama, kad šiame banke gyventojai yra padėję 4 mlrd. Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)