Atlikdami tyrimą dėl nacionalizuoto ir bankrutuojančio „Snoras“ turto iššvaistymo, teisėsaugininkai jau areštavo 300 milijonų litų vertės buvusių banko pagrindinių akcininkųbei su jais susijusių asmenų turto.

Buvę akcininkai Vladimiras Antonovas ir Raimondas Baranauskas pripažinti įtariamaisiais dėl turto pasisavinimo stambiu mastu, dokumentų klastojimo, o R.Baranauskas - ir dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Baudžiamosios teisės kontekste, jeigu bus įrodyta, kad „Snoro“ akcininkai padarė nusikaltimą, iš nusikalstamos veikos gauti pinigai ir kitas turtas gali būti konfiskuotas nepriklausomai nuo to, ar jis yra pas kaltininką, ar pas su juo susijusius asmenis.

„Jei pareiškus ieškinius dėl patirtos žalos atlyginimo paaiškėtų, jog turtas siekiant išvengti galimos civilinės atsakomybės yra perleistas tretiesiems asmenims, teisė numato galimybę ginčyti tokius perleidimo sandorius ir pripažinti juos negaliojančiais“, - tvirtina advokatas. Pasak T. Kontauto, svarbu nustatyti, ar kiti asmenys įgydami turtą iš kaltininko, žinojo arba turėjo ir galėjo žinoti, kad šis turtas, pinigai ar už juos naujai įsigytas turtas yra gauti iš nusikalstamos veikos.

„Šiuo atveju nesvarbu, ar šie su kaltininku susiję asmenys yra nuteisti už nusikalstamos veikos padarymą, ar ne. Turtas gali būti konfiskuojamas tik įsiteisėjus nuosprendžiui, todėl pradėjus ikiteisminį tyrimą, konfiskuotino turto požymius atitinkančiam turtui taikomas areštas“, - sako advokatas. Jis pabrėžia, kad galutinį žodį turėtų tarti teismas, o įtariamiesiems galioja nekaltumo prezumpcija, kol jų kaltė nebus įrodyta.

Teisininkai teigia, kad iš asmenų draudžiama išieškoti svarbiausius buities reikmenis, asmeninius drabužius, vaikų svarbiausius daiktus.

R.Baranauskas. Londono Vestminsterio magistrato teismas dėl V.Antonovo ir R.Baranausko ektradicijos
Generalinės prokuratūros (GP) atsiųstame atsakyme DELFI rašoma, kad byloje turtas areštuojamas siekiant užtikrinti civilinį ieškinį ir galimą turto konfiskavimą. Teisme įrodžius kaltę, kaltininkui priklausantis konfiskuotinas turtas nusikalstamos veikos įrankis, priemonė ar rezultatas)privalo būti konfiskuojamas visais atvejais.

„Kai konfiskuotinas turtas yra paslėptas, suvartotas, priklauso tretiesiems asmenims ar jo negalima paimti dėl kitų priežasčių arba šį turtą konfiskuoti būtų netikslinga, teismas iš kaltininko ar kitų asmenų išieško konfiskuotino turto vertę atitinkančią pinigų sumą“, - sakoma GP atsakyme.

Kaip pranešė BNS, šių metų gegužę skelbta, jog didžiausio „Snoro“ akcininko V.Antonovo šeima - 37-oji turtingiausių Rusijos verslo šeimų reitinge. Rusijos verslo žurnalas „Finans“ skelbė, jog Antonovų šeimos bendras kapitalas siekė 0,43 mlrd. JAV dolerių ir per metus jis padidėjo 26 procentais. O paties V.Antonovo kapitalas, žurnalo duomenimis, siekė 0,38 mlrd. JAV dolerių. Pagrindinis Antonovų šeimos turtas, reitingo duomenimis, yra grupė „Konvers“ ir bankas „Snoras“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją