Nuo ryto pradėjus grąžinti indėlius per „Citadelės“ banką, gyventojai užgulė jo filialus, nors žmonės ir buvo raginami neskubėti. Vyresniems tvankiose patalpose net prireikė medikų pagalbos.

„Valandą stoviu, išgėriau vaistų, vandens davė“, – teigė moteris.

„Galvojome, kad nebeatsiimsime lėšų. Gerai, kad vyriausybė pasirūpino. Baisus dalykas prarasti paskutinius karstui sutaupytus pinigus“, – sakė kita bankrutavusio banko indėlininkė.

Daugiau nei 200 tūkst. bankrutavusio „Latvijas Kraijbanka“ indėlininkų reikės grąžinti 1,8 mlrd. litų.

Gyventojai gali pasirinkti pasiimti savo indėlį grynais arba pervesti jį į kitus bankus. Pasak banko vadovų, žmonės renkasi pastarąjį būdą – perveda lėšas į kitą banką arba tiesiog palieka jas „Citadelėje“.

„Nedaug turėjau, tai ir pervedžiau, bet galvoju, kad bankais pasitikėti negalima“, – sakė kalbinta moteris.

„Todėl, kad eilė pervedimui atlikti maža, o kur pasiimti grynais – didžiulė“, – savo pasirinkimą paaiškino kita latvė.

Latvijos finansinių įstaigų priežiūros komisija, pasirinkusi „Citadelės“ banką draustų iki 345 tūkst.litų indėlių išmokoms, iš Latvijos vyriausybės gavo milijardo litų paskolą. Kitus 800 mln. litų žadama gauti iš Garantinio indėlių draudimo fondo ir pardavus „Latvijas Krajbanka“ turtą.

Jau areštuotas Didžiojoje Britanijoje kartu su Raimondu Baranausku sulaikyto pagrindinio banko savininko Vladimiro Antonovo turtas – vila Jūrmaloje, keliolika prabangių automobilių. Dėl Britanijoje galiojančių įstatymų pasisavinus turto stambiu mastu ir klastojus dokumentus įtariamas V. Antonovas antradienį buvo priverstas trauktis iš „Portsmouth“ futbolo klubo, kurį įsigijo už maždaug 60 mln. litų, vadovo pareigų. Dalį pinigų jis buvo pervedęs į Švediją automobilių koncerno akcijoms pirkti, todėl Latvijos vyriausybė kreipėsi prašydama padėti juos susigrąžinti.

Antradienį iki 17 valandos aptarnauta beveik 6 tūkstančiai „Latvijas Krajbnanka“ klientų, išmokėta per 143 mln. litų.

„Nereikia stovėti eilėse ir jaudintis. Pinigus per metus bus galima atgauti mūsų banke. Toliau, jeigu reikės, vyriausybė spręs, kokiam bankui perduoti estafetę. Tačiau manau, kad mes per du mėnesius susitvarkysime“, – įsitikinęs banko „Citadele“ valdybos pirmininkas Juris Jakobsonas.

Mažame Daugmalės miestelyje – nei banko filialo, nei bankomato.

„Buvo žmonių, kurie važiavo į kitus bankus atsidaryti sąskaitos ir socialiniame skyriuje pakeisti kortelės, į kurias perves pensijas“, – teigė Kekavos savivaldybės Daugmalės gyventoja Liga Voldeka.

Bankas „Citadelė“ žada aptarnauti ir kaimo gyventojus, kur nėra jo filialų, organizuojamos mobiliosios grupės. Kol jų nėra, kai kurios savivaldybės žmonėms padeda pasiekti banką.

„Kaimynai savo tarpe organizuojasi, susėda 4–5 į automobilį ir važiuoja į Rygą. Arba savivaldybė organizuoja pagalbą, kad galėtų nuvažiuoti žmonės ir susitvarkyti savo bankinius reiklaus“, – tvirtino Kekavos savivaldybės tarybos Socialinių reikalų komiteto pirmininkas Igoris Malinauskas.

Latvijos vyriausybė žada, kad gyventojai indėlius galės atsiimti per 60 metų, tai yra iki 2071-ųjų.