„Šios rūšies bankrotai linkę trukti metais dėl bylinėjimosi. Šis reikalas galiausiai bus išspręstas tik teismo keliu. Žmonės labai retai grįžta ir pasako, žinote, štai – ko jūs ieškote“, - apie „Snoro“ dingusį turtą kalbėjo N. Cooperis.

Pasak jo, banko nekilnojamąjį turtą bus ruošiamasi pardavinėti po kreditorių susirinkimo, tačiau išimtis yra taikoma tam turtui, kurio vertė mažėja.

„Vėliau bus matyti – mums gali tekti parduoti kai kurį turtą <...> siekiant patenkinti kreditorių interesus“, - sakė N. Cooperis.

Kreditorių supratimą pavadino ribotu

„Snoro“ indėlininkų ir kreditorių asociacija yra skelbusi, kad banko bankroto administravimui dar trijų mėnesių laikotarpiui prašoma 57 mln. Lt. Asociacija darė prielaidų, kad į šią sumą gali būti įskaičiuotas ir bankroto administratoriaus darbo užmokestis, kurį turėtų nustatyti kreditorių susirinkimas.

N. Cooperis paaiškino, kad teismui pateiktoje išlaidų sąmatoje, kuri yra artima 57 mln. Lt, artimiausiems trims mėnesiams yra numatytos analogiškos išlaidos tolesniam banko valdymui kaip ir per pirmuosius tris banko bankroto administravimo mėnesius, o kreditorių ir indėlininkų asociacija yra neįsigilinusi į situaciją bei pabrėžė, kad daromos netikslios prielaidos – banko bankroto administratoriaus atlyginimas į jas nėra įskaičiuotas.

„Gali būti, kad kreditoriai turi ribotą supratimą apie tai, kas vyko iki šiol, - teigė N. Cooperis. - Tai tik rodo, kad kreditorių asociacija ir vėl neteisingai suprato. Tame biudžete nėra numatytas mano atlyginimas.“

Paklaustas apie bankroto administratoriaus perkamas paslaugas N. Cooperis teigė, kad naudojamasi tiek Lietuvos, tiek užsienio teisininkų ir kitų ekspertų paslaugomis, ir jiems mokamas atitinkamai rinkos atlyginimas.

„Ar galiu pakomentuoti šią bylą? Kai žmonės daro tokius vertinimus, man tai įrodo, kad jie nesupranta apie ką yra šita byla. Tai yra didžiulis tarptautinio nemokumo atvejis. Mes susiduriame su turtu mažiausiai 17-oje jurisdikcijų, nepaisant Lietuvos. Kreditoriai yra iš 41-43 jurisdikcijų, nepaisant Lietuvos, - į klausimą apie galimai per didelius atlyginimus reagavo bankroto administratorius. - Mes bandome surasti turto už daugiau nei 1 mlrd. litų, kurie buvo perkelti į bankui nepasiekiamas vietas.“

Sprendimą dėl papildomų išlaidų šią savaitę dėl sąmatos turi priimti Vilniaus apygardos teismas. Skelbta, kad iki kovo pabaigos administracinėms ir konsultacinėms paslaugoms dėl bankrutuojančio banko „Snoras” yra numatyta išleisti iki 61 mln. Lt, iš jų 31 mln. Lt - konsultantų paslaugoms, tačiau šiuo metu yra prašoma šią suma padidinti.

Tikslios informacijos negavo

V.Mazuronis po komisijos posėdžio sakė, kad komisija pasigedo tikslios informacijos ir konkrečių skaičių, juos pažadėta pateikti „artimiausiu metu“.

„Prižadėta, kad mes juos gausime“, - sakė V. Mazuronis.

Anksčiau skelbta, kad N. Cooperis trečiadienį bus prašomas pasiaiškinti, kam buvo išleisti banko administravimui ir konsultacijų išlaidoms skirti beveik 61 mln. Lt. Laikinosios „Snoro“ tyrimo komisijos vadovas Valentinas Mazuronis praėjusią savaitę sakė, kad komisijos vardu N. Cooperiui prašymą pateikti ataskaitą, kur yra išleisti tie 61 mln. Lt.

DELFI primena, jog bankrutuojantis nacionalizuotas "Snoro" bankas pernai lapkričio pabaigoje tarptautinei finansų konsultacijų bendrovei "Zolfo Cooper LLP", kurios vyresnysis partneris yra ir buvęs laikinasis „Snoro“ bankroto administratorius Simonas Freakley'is, pervedė 4,834 mln. EUR (16,692 mln. Lt). Seimo laikinoji komisija taip pat aiškinasi, kodėl buvo suderėta dėl tokių išlaidų.

Kreditorių susirinkimui žada ataskaitą

Vardindamas planuojamus veiksmus „Snoro“ bankroto procese N. Cooperis įvardijo kreditorių susirinkimą.

„Kitas žingsnis yra ne pinigų grąžinimas (kreditoriams - aut. past.), kitas žingsnis yra kreditorių susirinkimas“, - sakė N. Cooperis ir priminė, kad kol nebus patvirtintos visos kreditorių pretenzijos, pinigų grąžinimas kreditoriams neprasidės.

„Kai teisėjas baigs šį procesą ir mums yra pranešta, kad dėl pretenzijų yra sutarta, be to yra galima ir apeliacijos procedūra, kuri gali įsiterpti į šį procesą arba ne, tada per numatytčą laikotarpį turės įvykti kreditorių susirinkimas“, - primena N. Cooperis.

Pasak jo, kreditorių susirinkimo metu bus išrinktas kreditorių komitetas ir jo primininkas.

„Mes pateiksime kreditoriams ataskaitą apie „Snoro“ finansinę būklę iš anksto, kad jie galėtų įvertinti, kokia yra galima „Snoro“ finansinė padėtis“, - sakė banko bankroto administratorius, pabrėžiantis, kad tik tuomet kreditoriai galės įvertinti, kiek savo lėšų gali atgauti.

N. Cooperis atsisakė prognozuoti, kiek lėšų kreditoriai galėtų atgauti.

Skelbta, kad bankrutuojančio banko „Snoras” bankroto administratorius teismui pateikė kreditorių reikalavimus, kurių suma – 9,4 mlrd. Lt, tačiau „dalis šių reikalavimų yra ginčijama, todėl galutinė teismo patvirtintų reikalavimų suma gali itin keistis.”

Anksčiau skelbta, kad bankas turi turto už 4,6 mlrd. Lt. Iš banko dingusiu laikoma turto už 3,4 mlrd. Lt.

Primename, kad praėjusių metų lapkritį Vyriausybė nacionalizavo banką, nustačius didelį turto trūkumą. Vėliau buvo priimtas sprendimas dėl bankroto. Pagrindiniai banko akcininkai Vladimiras Antonovas ir Raimondas Baranauskas šiuo metu yra Londone, kur svarstoma jų byla dėl ekstradicijos Lietuvai.

Į artimiausią Seimo laikinosios komisijos posėdį bus kviečiamas Lietuvos banko ekonomikos departamento direktorius Mindaugas Leika ir buvusi Lietuvos banko Kredito įstaigų priežiūros departamento Bankų inspektavimo skyriaus viršininkė Aldona Jočienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją