Centrinis bankas skaičiuoja, kad suveikus draudimo sistemai, visą indėlį atgaus 11,1 tūkst. juridinių asmenų (88,5 proc. visų juridinių asmenų, turinčių banke indėlius) ir 376,3 tūkst. fizinių asmenų (88,3 proc.).

„Didžiajai daugumai banko „Snoras” klientų tikrai nėra ko jaudintis dėl indėlių – jiems taikoma indėlių draudimo apsauga, įstatymas garantuoja pinigų atgavimą“, – sakė Lietuvos banko valdybos narys Audrius Misevičius.

Nustatyta, kad nacionalizuotame banke yra likę 4,6 mlrd. Lt turto.

Indėlių ir investicijų draudime šiuo metu yra sukaupta 1,6 mlrd. Lt. Kaip anksčiau teigė finansų ministrė Ingrida Šimonytė, įmonei reikės perskolinti 2,5 mlrd. Lt. To reikia tam, kad nereikėtų laukti, kol „Snoro“ bankroto byla bus baigta ir visas jo turtas bus išparduotas.

Visi gyventojų ir įmonių indėliai (indėliai ir lėšos banko sąskaitoje traktuojami vienodai) iki 100 tūkst. eurų (345 tūkst. Lt) yra apdrausti ir bus grąžinti. Sumų, kurios viršija šią ribą savininkai ir kiti kreditoriai stos į eilę dėl likusio banko turto.

Draudimas negalioja banko išleistiems indėlio sertifikatams ir obligacijoms. Taip pat nedraudžiami Lietuvos banko, „Indėlių ir investicijų draudimas”, kredito įstaigų, finansų maklerio įmonių, pagal Draudimo įstatymą veikiančių draudimo įmonių, pensijų fondų, valdymo įmonių, įmonių, kurios verčiasi lizingu (finansine nuoma), kolektyvinio investavimo subjektų indėliai ar įsipareigojimai jiems.

R.Baranauskas ir V.Antonovas išmokų negaus

Lietuvos bankas aiškina, kad draudimo išmokos išmokamos per 20 darbo dienų nuo draudėjui iškeltos bankroto bylos. Draudimo įmonės taryba gali pratęsti šį terminą ne daugiau kaip 10 darbo dienų. Draudimo išmokų būdą pasirenka draudimo įmonė.

Pagal įstatymą, draudimo išmokų negaus banko administracijos, filialų vadovai, tarybos (stebėtojų tarybos) ir valdybos nariai, asmenys, turintys ne mažesnę kaip 5 proc. banko akcinio kapitalo dalį, šių asmenų vaikai, įvaikiai, sutuoktiniai, partnerystę įregistravę sugyventiniai, tėvai ir įtėviai, taip pat kiti įstatyme numatyti asmenys. Tai reiškia, kad sulaikytieji banko vadovai ir akcininkai Raimondas Baranauskas ir Vladimiras Antonovas negaus indėlių draudimo, jei tokius turėjo.

Indėlininkams, dėl kurių indėlių lėšų įsigijimo teisėtumo kreiptasi į teisėsaugos institucijas ar teismus, tačiau dar nepriimtas sprendimas, draudimo išmokų mokėjimas yra sustabdomas iki sprendimo įsiteisėjimo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją