Nors „Snoras” skelbia, kad pirmenybė teikiama vyresnio amžiaus ir neįgaliems žmonėms, į banką susirinko įvairaus amžiaus klientai. Apie 25 žmonių grupę, kuri vis pasipildo naujais lankytojais, aptarnauja trys kasos. Prie banko budi policijos ekipažas.

Apie 14.25 val. iš banko išėjo pirmieji klientai. Jiems leidžiama atlikti operacijas, kurių suma per parą neviršija 500 Lt.Bankas susirinkusius klientus vaišina karšta kava.

14.45 val. padaugėjo žmonių. Jų susirinko per 30 ir toliau daugėja - po du tris kas kelias minutes. Kai kurie klientai, įvertinę situaciją, nusprendžia užeiti vėliau. "Ateisim, kada bus ramiau", - replikavo vienas jų.

Patenkinti lieka ne visi

Iš „Snoro“ padalinio išeinančių klientų nuotaikos skirtingos. Vieni banko patalpas palieka nė nesulaukę savo eilės, antri išeina pikti. Viena moteris netgi skundėsi, kad toks banko funkcionavimas yra „žmogaus teisių pažeidimas“. Kiti gi džiaugiasi atsiėmę bent 500 Lt ir žada sugrįžti kitą dieną, kad pasiimtų antra tiek.

„Jeigu taip aptarnautų mūsų valstybė savo tautą, tai būtų nuostabu. Reikia mokytis iš „Snoro“, - kalbėjo iš banko išėjusi vyresnio amžiaus moteris. - Pasakė, kad rytoj galiu dar pasiimti 500 Lt. Aišku, ateisiu. Artimiausiu metu turbūt taip ir vaikščiosiu kiekvieną dieną. Kol neišimsiu visų pinigų.“

Banko padaliniuose taip pat priimami prašymai nutraukti terminuotųjų indėliu sutartis. Kol kas jie registruojami, kada bus sprendžiama dėl jų tenkinimo, banko darbuotojai teigia nežinantys.

15.15 val. žmonių dar padaugėjo. Dalis jų lieka už banko durų, nes apsauga neįleidžia į vidų.

Banko darbuotojas prie durų besibūriuojantiems žmonėms pranešė, kad eilėje reikės laukti apie 2 valandas. Tačiau klientai nesiskirsto.

15.25 val., kad sumažintų grūstis, banko darbuotojai susirinkusiems žmonėms dalina blankus su prašymu nutraukti indėlių sutartis arba pervesti pinigus į kitą banką.

Kai kurie banko klientai iš anksto pasiruošė ilgam laukimui. Vienas jaunuolis prie banko durų atsinešė sulankstomą kėdutę, atsisėdo ant jos ir, išsitraukęs karštą sumuštinį, pradėjo užkandžiauti.

Jaunuolis vėliau pripažino, kad tokį performansą atlikęs dėl pramogos – pietūs priešais „Snorą” buvo dalis lažybų su draugais, o pinigų vaikinas banke neturįs.

15.45 val. grupė žmonių prie banko durų pagausėjo iki apie 30 žmonių. Žmonės nebetelpa ant laiptų, tad buriuojasi ir ant šaligatvio.

Apie 16 val. žmonių lauke padaugėjo iki 50. Skyriaus viduje – dar apie 20 klientų.

16.10 val. Klientų skaičius artėja link 100. Vien susirinkusių lauke buvo apie 70 žmonių. Žmonės elgiasi ramiai, padeda vieni kitiems pildyti blankus.

16.20 val. Žmonių eilė pradėjo mažėti - klientai supranta, kad šiandiena nesulauks savo eilės, nes bankas dirba tik iki 18 val. Žmonės palieka užpildytus prašymus ir traukiasi iš eilės.

Kaune „Snoro“ klientus pasitiko apsaugininkai ir policija

Kaune trečiadienį duris atvėrė banko „Snoras“ skyrius Taikos prospekte, šalia „Urmo“ bazės.

Nuo 14 valandos prie skyriaus buriavosi keletas žmonių, tačiau apie 14.40 val. klientų skaičius vis augo ir būrėsi vis didesnis klientų skaičius . Tačiau itin didelio kauniečių antplūdžio darbo pradžioje „Snoro“ skyrius nesulaukė.

Prie banko klientus pasitiko policijos ekipažas, kuris DELFI teigė gavęs nurodymą palaikyti viešąją tvarką.

Banko vestibiulyje prie durų budėjo trys apsaugininkai, kurie į pagrindinę banko patalpą įleido tik tiek žmonių, kiek galima aptarnauti vienu metu. Trečiadienį šiame „Snoro“ padalinyje veikė trys kasos.

„Norime apsisaugoti nuo galimų įvykių. Žinote, vis dėlto tvyro tam tikra įtampa“, - DELFI teigė nenorėjęs prisistatyti „Snoro“ darbuotojas.

Taip pat žmonėms buvo dalijami informaciniai lapai, kuriuose nurodyta, kokias operacijas. Vestibiulyje kauniečius pasitiko ir „Snoro“ atstovai, kurie atsakinėjo į klientų klausimus.

Indėlių atsiimti kol kas negalima

„Snoro“ atstovas Tomas Vaišvila žurnalistams prie Vilniuje atidaryto banko skyriaus teigė, kad kol kas trijuose veikiančiuose skyriuose suteikiamos ribotos paslaugos.

„Laikinasis banko „Snoras“ administratorius Simonas Freakley šiandien nusprendė atnaujinti kai kurių paslaugų teikimą trijuose banko padaliniuose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Šiuos padaliniuose banko „Snoras“ klientai, kurie turi su mokėjimo kortelėmis nesusietas sąskaitas, galės atsiimti iki 500 Lt siekiančias sumas, kurias iki šiol galėjo atsiimti tik kortelių turėtojai“, - kalbėjo T. Vaišvila.

„Pirmenybę, siekiant išvengti didelių eilių ir atsižvelgiant į socialinius aspektus, suteiksime žmonėms su negalia ir pensininkams. Visi kiti, tikiuosi, bus supratingi ir sąmoningi“, - pridūrė banko atstovas.

Pasak jo, indėlių atsiėmimas kol kas negalimas, iš indėlių sąskaitų negalima atsiimti ir minėtų 500 Lt. „Šiandien ši paslauga nėra teikiama. Apie bet kurią kitą naują paslaugą ar jos atnaujinimą paskelbsime atskirai“, - sakė T. Vaišvila.

Anot jo, dedamos visos pastangos kuo greitesniam normalios banko veiklos atnaujinimui „pirmumą teikiant indėliams“.

„Snoro“ klientų, turinčius šio banko mokėjimo korteles, prašoma naudotis bankomatais, kaip ir iki šiol.

Banko „Snoras” laikinojo administratoriaus sprendimu trečiadienį klientams nuo 14 val. atidaroma po vieną banko skyrių Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Duris klientams atvers banko skyriai, esantys Vilniuje (Gedimino pr. 2), Kaune (Taikos pr. 88A) ir Klaipėdoje (Liepų g. 50). Aptarnaujant klientus, pirmenybė bus teikiama neįgaliesiems ir pensinio amžiaus klientams, pateikusiems atitinkamą pažymėjimą. Minėti skyriai dirbs iki 18 val.

DELFI primena, kad Lietuvos bankas ir Vyriausybė nutarė banko „Snoras“ akcijas perimti visuomenės reikmėms. Taip pasielgta gavus inspektavimo išvadas, kurios atskleidė, jog banke trūksta vertybinių popierių už maždaug 1 mlrd. Lt ir artimiausiu metu bankas gali bankrutuoti.

Skaičiuojama, kad šiame banke gyventojai yra padėję 4 mlrd. Lt indėlių.

Rusijos pilietis Vladimiras Antonovas valdė 68,10 proc., o Lietuvos pilietis Raimondas Baranauskas – 25 proc. banko akcijų, likusi dalis priklausė smulkiesiems akcininkams.

„Snorui“ priklauso bankas „Finasta“, „Snoras media”, valdanti maždaug 34 proc. dienraščio „Lietuvos rytas“ akcijų bei bankas Latvijoje „Krājbanka“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją