„Jau nusiunčiau komisijos vardu Neilui Cooperiui prašymą, kad mums pateiktų ataskaitą, kur yra išleisti tie 61 mln. Lt“, - sakė laikinosios „Snoro“ tyrimo komisijos vadovas Valentinas Mazuronis.

Iki kovo pabaigos administracinėms ir konsultacinėms paslaugoms dėl bankrutuojančio banko „Snoras” yra numatyta išleisti iki 61 mln. Lt, iš jų 31 mln. Lt - konsultantų paslaugoms, tačiau šiuo metu yra prašoma šią suma padidinti.

Kovo 21 d. 5 komisiją kviečiamas banko „Snoras“ bankroto administratorius Neilas Cooperis.

Trečiadienį į Seimą atvyko buvęs „Snoro“ laikinasis administratorius Simonas Freakley’is, kuris atsakė į laikinosios komisijos, nagrinėjančios bankų kontrolės, „Snoro“ bankroto ir galimų piktnaudžiavimų klausimus.

Klausė dėl S. Freakley'io atlyginimo

Komisijoje buvo kalbamasi ir apie S. Freakley'io ir jo komandos atlyginimą, dėl kurio derėtasi su Lietuvos banku.

Pasak V. Mazuronio, buvęs laikinasis banko administratorius „išdėstė savo argumentus derybose“ ir „bus klausiama antros pusės“ argumentų.

„Derėjosi su Lietuvos banko vadovybe ir sutartis iš Lietuvos pusės pasirašyta Lietuvos banko“, - kalbėdamas apie S. Freakley'iui ir jo komandai nustatytą atlyginimą sakė V. Mazuronis.

Skelbta, jog bankrutuojantis nacionalizuotas "Snoro" bankas pernai lapkričio pabaigoje tarptautinei finansų konsultacijų bendrovei "Zolfo Cooper LLP", kurios vyresnysis partneris S. Freakley'is buvo paskirtas laikinuoju banko administratoriumi, pervedė 4,834 mln. EUR (16,692 mln. Lt).

Į dalį klausimų atsakys raštu

Pasak V. Mazuronio, į kai kuriuos klausimus S. Freakley negalėjo atsakyti iš karto, todėl jis paruoš ir atsakymų raštu.

„Buvo konkretūs klausimai kaip nustatomas galimai sumažėjęs (banko – aut. past.) turtas, - sakė V. Mazuronis. - Žmogus ne viską gali atsiminti.“

Esminės informacijos blokais V. Mazuronis įvardijo S. Freakley'io atvykimo ir darbo pradžios aplinkybes bei tai, kaip buvo vertinamas banko turtas.

Pasak S. Freakley'io, jis buvo klausiamas tokių klausimų, kurie padeda suvokti, kas įvyko banke „Snoras“, su kokiais iššūkiais susidurta ir koks buvo „Snoro“ problemos kompleksiškumas – esą apie tai buvo diskutuojama.

V. Mazuronis patikslino, kad su S. Freakley ryšiai buvo užmegzti likus kelioms dienoms iki Lietuvos bankui paskelbiant moratoriumą „Snorui“.

Paklaustas, ar yra normalu, jog jo komanda paruošė „Snoro“ finansinės būklės ataskaitą per kiek daugiau nei savaitę, S. Freakley'is teigė, jog tai lėmė aplinkybės.

„Tai yra labai sudėtinga situacija. Dėl banko turėjo būti apsispręsta greitai, todėl mes turėjome veikti greitai. Žmonės dirbo nepaprastai sunkiai ir labai intensyviai, kad galėtų suvokti situaciją ir paruošti finansinės būklės analizę. Aplinkybės lėmė, kad tai turėjo įvykti labai greitai. Stambieji banko akcininkai piktnaudžiavo savo padėtimi ir paliko banką labai sudėtingoje būklėje, todėl viskas turėjo vykti labai greitai“, - kalbėdamas apie savo darbą paskyrus jį laikinuoju „Snoro“ administratoriumi sakė jis.

S. Freakley'is taip pat nurodė, jog jam būnant "Snoro" laikinuoju administratoriumi buvo mėginta užmegzti ryšį su didžiausiu banko akcininku Vladimiru Antonovu, tačiau jis nepriėmė kvietimo susitikti.

„Mūsų susitikimas buvo geras, aš atsakiau į komisijos narių klausimus ir sutikau jiems pagelbėti, jei tik reikės, - sakė S. Freakley'is. - Aš manau, kad man užduoti klausimai buvo labai geri, o komisijos nariai savo darbą dirba labai rimtai, visiškai atsakiau į jų klausimus, manau, jie netrukus paruoš išvadas.“

Komisijoje anksčiau buvo apklaustas „Lietuvos ryto” vyriausiasis redaktorius Gedvydas Vainauskas, Lietuvos banko valdybos narys Audrius Misevičius ir buvę Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos vadovai.

Taip pat buvęs Lietuvos banko vadovas Reinoldijus Šarkinas ir dabartinis Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas, taip pat buvusį Lietuvos banko Kredito įstaigų priežiūros departamento direktorių Kazimierą Ramoną ir kitus atsakingus finansų institucijų priežiūros srities specialistus.

Laikinajai komisijai vadovaujantis V. Mazuronis, atstovaujantis partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijai.
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)