Jo teigimu, laikinojo administratoriaus pateikti duomenys rodo, kad iš banko turto dingo 3,4 mlrd. Lt.

„Mes tikrai tikėjomės, kad banko situacija nėra tokia bloga ir kad bankas galės toliau tęsti savo veiklą įvykdžius jo pertvarkymą – geros kokybės aktyvus iškėlus į naują banką. Bet dabar, kai mes susiduriame su 3,4 mlrd. Lt skyle, akivaizdu, kad tikrai nėra reikalo švaistyti mokesčių mokėtojų pinigų lėktuvui, kuris neskris. Mes manome, kad toks kardinalus, ryžtingas chirurginis pjūvis padės visai sistemai ir leis ją stabilizuoti“, – kalbėjo V. Vasiliauskas.

Anksčiau buvo skaičiuojama, kad „Snoras“ turi 8 mlrd. Lt turto, tačiau po laikinojo administratoriaus analizės paaiškėjo, kad jame tėra 4,6 mlrd. Lt.

Veiklą sustabdęs Latvijos bankas „Latvijas Krajbanka" greičiausiai bus pripažintas nemokiu.

Vitas Vasiliauskas
Maždaug 4,1 mlrd. Lt yra apdrausti indėliai.Jis pabrėžė, kad apdrausti įmonių ir gyventojų indėliai iki 100 tūkst. eurų bus grąžinti.

„Pagrindinės turto pozicijos stebuklingai sumažėjo – dingę beveik 600 mln. Lt užsienio bankuose, pasigesta tų pačių 1,2 mlrd. Lt vertybinių popierių, beveik 600 mln. Lt yra blogos paskolos ir nesuformuoti atidėjiniai. O paskutinė pozicija yra 550 mln. Lt investicijos į Kaimanų fondus, kurių paprasčiausiai nėra“, – dingusį turtą vardijo V. Vasiliauskas.

Pasak Lietuvos banko valdybos pirmininko, visi kiti kreditoriai stos į eilę dėl turto, kuris liko banke.

„Pirmoje eilėje tenkinami darbuotojų reikalavimai, antroje – Indėlių ir investicijų draudimo fondo, trečioje – Mokesčių inspekcija, ketvirtoje – kiti kreditoriai“, – sakė V. Vasiliauskas.

Mažai kas bendro su bankininkyste

Lietuvos banko valdybos pirmininkas pabrėžė, kad „Snoro“ atvejis yra išskirtinai vieno banko problema.

„Tai yra išimtinai vieno banko problema. Manome, kad nėra kitų būdų spręsti tą problemą sveikiausiai visai finansų sistemai ir visai ekonomikai, kaip šį banką likviduoti. Iš principo tai buvo ne bankas, su bankininkyste buvo pakankamai sudėtinga, tiesiog banko veikla neatitiko klasikinei bankininkystei keliamų reikalavimų. Mes susidūrėme su galimai nusikalstama veika, ties kuria dirba teisėsaugos institucijos. Aš tikiuosi, kad teisingumas asmenų, kurie galimai prisidėjo prie tos veikos, bus įvykdytas“, – vylėsi jis.

Ketvirtadienį Londone buvo sulaikyti pagrindiniai šio banko akcininkai Vladimiras Antonovas ir Raimondas Baranauskas.

Įsigaliojus Lietuvos banko valdybos nutarimui, pradeda veikti indėlių draudimo mechanizmas. Indėliai kompensuojami Indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimo įstatyme numatytomis sąlygomis – draudžiama suma iki 345, 2 tūkst. litų fiziniams ir juridiniams asmenims. Įstatyme taip pat numatyta, kad indėliai turi būti kompensuoti per 20 darbo dienų. Indėlių draudimo įmonė šį terminą gali pratęsti 10 darbo dienų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)