„Taupome litą prie lito. Indėlio sertifikatą nusprendėme pirkti, nors jo palūkanos nuo terminuotų indėlių nedaug skiriasi, tik skaičiais po kablelio. Perskaitėme, kad jie laikomi vertybiniais popieriais. Turime tokį priedą, kuris buvo prie sertifikato, kad banko įsipareigojimai yra drausti IID. Nematydami jokios grėsmės drąsiai dėjome pinigus į indėlio sertifikatą“, – DELFI pasakojo Rimas (pavardė redakcijai žinoma).

Sutuoktinių pora iš viso nusipirko indėlio sertifikatų už 6 tūkst. eurų (20 tūkst. Lt). Mat investuotojų atmintinėje, kuri patalpinta IID tinklalapyje, buvo skaitę, kad vertybiniai popieriai iki 3 tūkst. eurų (10 tūkst. Lt) yra apdrausti 100 proc., taigi abu investavo po tokią sumą.

Atskirai apie indėlio sertifikatus šioje atmintinėje nekalbama.

Tokia pamoka juos privertė peržiūrėti ir kitas investicijas.

„Taip pat turime keliuose bankuose nusipirkę obligacijų, kurios neviršija tūkstančio litų viename. Šiandien skambinausi per bankus ir tariausi dėl susitikimo laiko, kad bankas jas anksčiau laiko išpirktų“, – pripažino pašnekovas.

IID direktorius Raimundas Žilinskas DELFI pripažino, kad bankas informacinį lapelį dalijo ir prie nedraustų indėlio sertifikatų.

„Tai yra ne sutartyje, bet priede prie sutarties, kuri yra bendro informacinio pobūdžio, nurodyta, kad banko įsipareigojimai yra apdrausti pagal Lietuvos Respublikos įstatymus. Mūsų įstatymo trečio straipsnio ketvirta dalis sako, kad to paties draudėjo išleisti skolos vertybiniai popieriai ir indėlio sertifikatai nėra draudimo objektas. Kiek bandėme išsiaiškinti, tai yra standartinis informacinis lapelis, kad jie prie šito (indėlių sertifikatų – DELFI) pridėdavo, yra blogai“, – teigė jis.

IID vadovas dar kartą pabrėžė, kad indėlio sertifikatai nėra apdrausti indėlių ir investicijų draudimu.

R. Žilinskas pripažino, kad po „Snoro“ nacionalizavimo gyventojų susidomėjimas ypač didelis: „Skambučių gauname ištisai ir ištisai labai įvairiais klausimais“.

Šiuo metu „Snoro“ tinklalapyje galima rasti informaciją, kad indėlio sertifikatas nėra apdraustas indėlių draudimu.

Indėlio sertifikatų šis bankas yra išleidęs už maždaug 300 mln. Lt. Jų turėtojai stos į bendrą kreditorių eilę, kuriems likęs turtas bus padalintas proporcingai.

Indėlio sertifikatas yra taupymo priemonė, už kurią siūlomos metinės palūkanos, tačiau pinigus galima atsiimti ir termino viduryje neprarandant visų sukauptų palūkanų.

Snoro indėlio sertifikatas
Snoro indėlio sertifikatas

DELFI primena, kad trečiadienį neeiliniame posėdyje Vyriausybė nusprendė nacionalizuoti penktą pagal dydį banką Lietuvoje.

Tai nuspręsta padaryti įvertinus banko finansinę būklę ir įtarus, kad jo įsipareigojimai gali būti didesni nei turtas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)