Antradienį po maždaug valandą trukusio susitikimo su „Snoro“ laikinuoju administratoriumi Simonu Freakley'iu advokatų komanda laukiantiems žurnalistams teigė, kad pirmiausia asociacija siekia savo atstovo administratoriaus komandoje. Taip esą asociacija galėtų gauti betarpišką informaciją.

„Mes suinteresuoti, kad svarstant įvairius banko gelbėjimo ir pertvarkos variantus, būtų atsižvelgta ir į kreditorių ir indėlininkų interesus. Šiandien susitikimo tikslas buvo pasiūlyti administratoriui stebėtoją, kuris turėtų galimybę susipažinti su informacija iš pirmų šaltinių ir formuoti savo nuomonę, kad po to galėtų teikti pasiūlymus Vyriausybei ir Lietuvos bankui kaip pertvarkyti banką. Taip būtų įvertinti ne tik valstybės, bet ir privačių indėlininkų, ir kreditorių interesai“, - žurnalistams sakė asociacijai atstovaujantis advokatas Irmantas Norkus.

Anot jo, laikinasis banko „Snoras“ S. Freakley's jokios informacijos apie padėtį banke nesuteikė, tačiau jam prireiks laiko įvertinti teisininkų pasiūlymą.

„Taip, be jokios abejonės, taip“, - į klausimą, ar kreditorių asociacija siekia, kad valstybė savo lėšomis gelbėtų banką, sakė I. Norkus.

„Taikus procesas yra mūsų prioritetas, noras išvengti bankroto ar skaidymo (...) Kur valstybė sutiktų investuoti į viešuosius finansus, o kreditoriai dalyvautų viena ar kita forma, galbūt konvertuodami savo reikalavimus į akcinį kapitalą ar kitaip“, - sakė I. Norkus. Jo teigimu, jei valstybė sutiktų gelbėti banką, jį galėtų valdyti naujai suformuota valdyba.

Advokatai tvirtino, kad administratorius „neprieštaravo“ jų teiginiams, kad diskriminuoti kreditorius ir indėlininkus pagal tai, ar jų pajamos buvo draustinos ar ne ir pagal tai jų pinigus skirstyti į „gerą“ ir „blogą“ bankus, nėra teisėta.

„Toks modelis nėra teisėtas (...) ir visi kreditoriai turi būti perkelti į gerą banką, ne tik apdraustieji“, - kalbėjo I. Norkus.

Susitikime dalyvavusi advokatė Dovilė Burgienė DELFI teigė, kad asociacijos nariai ir kiti atstovaujamieji asmenys „Snore“ įvariomis formomis laikė apie 0,5 mlrd. litų, prie asociacijos jungiantis vis daugiau narių ši suma gali pasiekti 1 mlrd. litų.

„Priėmėme asociacijos kvietimą dialogui ir šio susitikimo metu kreditorių atstovų išsakytą poziciją bei siūlymus. Mes atidžiai įvertinsime šios ir kitų suinteresuotų pusių išsakytas pozicijas bei siūlymus pagal mums suteiktas laikinojo administratoriaus pareigas“, - sakoma po susitikimo su teisininkais išplatintame S. Freakley pranešime.

Trečiadienį laikinojo administratoriaus komanda Lietuvos bankui turi pasiūlyti variantus, kaip pertvarkyti banką.

DELFI primena, kad trečiadienį neeiliniame posėdyje Vyriausybė nusprendė nacionalizuoti penktą pagal dydį banką Lietuvoje. Tądien Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas pranešė, kad banke trūksta bent milijardo litų vertės vertybinių popierių.

„Snoro“ bankui paskirtas laikinasis administratorius, kuris analizuoja situaciją banke. Šiuo metu klientai per dieną gali išsigryninti iki 500 litų, neturintiems mokėjimo kortelių, tokią galimybę banko skyriuose planuojama suteikti nuo trečiadienio.

Valstybės institucijos pabrėžia, kad gyventojų indėliai iki 100 tūkst. eurų, tiek terminuoti, tiek ir laikomi sąskaitose, yra 100 proc. apdrausti.

Skaičiuojama, kad šiame banke gyventojai yra padėję 4 mlrd. Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją