Pranešama, kad tokį sprendimą lėmė Lietuvos generalinės prokuratūros pateiktas naujas Europos arešto orderis (EAO).

Penktadienį jis buvo perskaitytas Londono Vestminsterio magistrato teisme. Atsirado ir patikslinimas kaltinimuose - sumažėjo iššvaistytų lėšų suma nuo 987 mln. litų iki 700 mln.

Verslininkas ir vėl žurnalistams sakė, kad su „Snoru“ buvo susidorota, nes įsigijo dienraščio „Lietuvos rytas“ akcijų. Esą V. Antonovas ne kartą sulaukė grasinimų, kad bus nubaustas už „Lietuvos ryto“ žurnalistų kritiką Vyriausybei. „Galvojau, kad Lietuva yra Europos Sąjungos valstybė“, - kalbėjo buvęs „Snoro“ savininkas.

Londono Vestminsterio magistrato teismas

V.Antonovo advokatas grasina Lietuvai tarptautiniu arbitražu

Buvusio "Snoro" banko akcininko V. Antonovo advokatas apkaltino Lietuvos valdžią persekiojimu ir pareiškė, kad kreipsis į Tarptautinių prekybos rūmų arbitražą, jei ginčas dėl investicijų nebus išspręstas draugiškai per pusę metų.

Lietuvos bankas, Finansų ir Užsienio reikalų ministerijos patvirtino gavusios tokį laišką, bet jo plačiau nekomentuoja.

Londone dėl perdavimo Lietuvos teisėsaugai besibylinėjančio V.Antonovo teisinis atstovas Andrejus Liachovas teigia, kad "Snoro" nacionalizavimas buvo paremtas politiniais motyvais, o Lietuva pažeidė dvišalę sutartį dėl investicijų skatinimo ir abipusės apsaugos.

Tokią poziciją jis išdėstė laiške užsienio reikalų ministrui Audroniui Ažubaliui, finansų ministrei Ingridai Šimonytei ir Lietuvos banko valdybos pirmininkui Vitui Vasiliauskui. Gegužės 4 dienos laiško kopiją gavo BNS naujienų agentūra.

"Lietuvos valdžios sprendimai perimti "Snoro" valdymą, tada jį nacionalizuoti ir galiausiai likviduoti, taip pat pateikti kriminalinius kaltinimus investuotojui, buvo priimti dėl politinių priežasčių ir diskriminacinių priežasčių dėl investuotojo Rusijos pilietybės", - rašoma laiške.

68,1 proc. nacionalizuotame ir bankrutuojančiame "Snoro" banke turėjęs V.Antonovas ir jo partneris Raimondas Baranauskas lapkričio pabaigoje buvo sulaikyti Londone pagal Lietuvos prokurorų išduotą arešto orderį, vėliau jie paleisti už užstatą. Londono teismas svarsto, ar išduoti juos Lietuvai.

"Gavome, analizuojame. Plačiau nekomentuojame, nes bet kokie pasisakymai gali būti panaudoti ateities teisiniuose ginčuose", - BNS penktadienį sakė Lietuvos banko Ryšių su visuomene skyriaus viršininkas Giedrius Simonavičius.

Finansų ministrės Ingridos Šimonytės patarėja Rasa Jakilaitienė BNS sakė, kad ministrė laišką gavo ir jį nagrinėja, tačiau daugiau detalių nepateikė.

"Laišką gavome, jį nagrinėja atitinkamos Lietuvos institucijos", - BNS sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Mindaugas Lašas.

Laiške įrodinėjama, esą Lietuvos valstybė persekiojo "Snorą", o priešiškai buvo nusiteikusi prezidentė Dalia Grybauskaitė ir konservatorių vyriausybė.

"Iki 2008 metų Socialdemokratų partija buvo valdžioje Lietuvoje, ir tiek investuotojas (V.Antonovas - BNS), tiek Raimondas Baranauskas buvo artimi Socialdemokratų partijos lyderiui Algirdui Mykolui Brazauskui. 2008 metais konservatorių partija atėjo į valdžią, demonstruodama daug stipresnę antirusišką retoriką nei buvo socialdemokratų metu", - teigia V.Antonovo atstovas.

Laiške primenama, kad "Snoras" 2009 metais įsigijo 34 proc. "Lietuvos ryto" akcijų, ir teigiama, kad šis dienraštis buvo kritiškas konservatorių valdžios ir prezidentės D.Grybauskaitės atžvilgiu.

Pasak V.Antonovo atstovo, nuo pat 2009 metų "Snoras" patyrė "neproporcingą, diskriminacinę ir finansiškai žalingą valstybės intervenciją", o "baudžiamieji suvaržymai" tapo dar intensyvesni Lietuvos banko valdybos pirmininku paskyrus V.Vasiliauską.

"Nebuvo jokio viešojo intereso nacionalizuoti "Snorą" ir nebuvo pasiūlyta ar sumokėta teisinga kompensacija "Snoro" akcininkams", taip pažeidžiant Konstituciją, įstatymus ir Konstitucinio Teismo nutarimus, rašoma laiške.

"Investuotojas ir R.Baranauskas buvo ne kartą įspėti apie galimas pasekmes jų verslui dėl "Lietuvos ryto" kritikos dabartinės prezidentės D.Grybauskaitės atžvilgiu", - rašoma laiške.

Jame perspėjama, kad neišsprendus ginčo derybomis per šešis mėnesius, investuotojas "pateiks prašymą Tarptautinių prekybos rūmų arbitražui Paryžiuje, Prancūzijoje".

Generalinė prokuratūra pernai lapkričio 14 dieną pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl banko "Snoras“ galimai apgaulingo apskaitos tvarkymo, dokumentų klastojimo, piktnaudžiavimo, turto iššvaistymo ir pinigų plovimo.

Netrukus po to V.Antonovas ir R.Baranauskas pripažinti įtariamaisiais dėl turto pasisavinimo stambiu mastu, dokumentų klastojimo, R.Baranauskas – ir dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Jiems išduotas Europos arešto orderis, šiuo metu abu įtariamieji yra Londone.

Anot Generalinės prokuratūros, šiuo metu laikinas nuosavybės teisių apribojimas pritaikytas bankui "Snoras" galimai žalą padariusių ir su jais susijusių asmenų turtui Lietuvoje ir užsienyje - iš viso už maždaug 300 mln. litų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (317)