„Sudėtinga pasakyti, bet įvertinant apimtis, manau, kad bankroto procedūra gali trukti tarp trejų ir septynerių metų. Turto pardavimas yra bankroto procedūrų dalis, nebus, kad per vieną dieną ar mėnesį jis bus parduodamas. Tai yra tam tikras ilgesnis procesas, reikia turėti omenyje, kad yra susijusių antrinių įmonių. Dėl jų likimo taip pat spręs bankroto administratorius, nes tai yra bankrutuojančios įmonės turtas, kuris turėtų būti realizuojamas“, – DELFI kalbėjo teisininkas.

Tačiau apdraustų indėlių savininkai savo pinigus turėtų atgauti vėliausiai per 30 darbo dienų.

Lietuvoje iki šiol nėra bankrutavusi tokį turtą turinti finansinio sektoriaus įmonė.

Tomas Kontautas
„Jeigu pažiūrėtume į finansinio sektoriaus praeitį, yra buvę keletas draudimo įmonių bankrotų. Pavyzdžiui, prieš šešerius metu buvo „Ingo Baltic“ bankrotas, tačiau ta procedūra dar nepasibaigusi ir ši įmonė toliau bankrutuoja. Turėkite omenyje, kad turto pardavimo klausimai, kai yra nekokia finansinė situacija, šiek tiek stoja, tai irgi apsunkina procesą“, – komentavo T. Kontautas.

Jo duomenimis, nė vienas Lietuvoje dirbantis įmonių bankroto administratorius neturi tokio dydžio ir tokios srities bankroto valdymo patirties.

„Tokio atvejo Lietuvoje nėra buvę, todėl visi bankroto administratoriai yra vienodoje startinėje pozicijoje“, – teigė T. Kontautas.

Pašnekovo vertinimu, nėra pagrindo abejoti Lietuvos banko sprendimu rinktis „Snoro“ bankroto kelią.

„Matyt, priimant sprendimą, šalia kitų scenarijų, buvo analizuojama banko situacija ar su valstybės pagalba įmanoma atkurti banko mokumą ir turėti normaliai veikiantį banką. Jeigu paskaičiavus prie tokios išvados neprieita, o abejoti Lietuvos banko ar administratoriaus kompetencija nėra rimto pagrindo. Tikėtina, kad tai buvo racionaliausias sprendimas“, – sakė T. Kontautas.

Pasak jo, žmonių, gavusių iš „Snoro“ paskolas, įsipareigojimų vykdymas nenutrūkta – palūkanos ir paskolos dalys turi būti mokamos. Būsimasis bankroto administratorius turės spręsti paskolų portfelio ar jo dalies pardavimo kitai finansų institucijai klausimus.

DELFI primena, kad ketvirtadienio vakarą Lietuvos bankas nusprendė negelbėti „Snoro“ ir kreiptis į teismą dėl bankroto bylos jam iškėlimo.

„Snoras“ buvo trečias bankas Lietuvoje pagal sukauptų indėlių kiekį. Jame įmonės ir gyventojai buvo padėję apie 6 mlrd. Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją