Bendrovei ir auditoriui grėsė drausminės nuobaudos nuo įspėjimo iki pažymėjimų sustabdymo.

Tyrimą, kaip buvo atliktas „Snoro“ auditas, Audito ir apskaitos tarnyba pradėjo 2011 m. lapkričio 23 d.

Nustatyta, kad auditorius R. Bartašius „nesilaikė skepticizmo požiūrio ir nesurinko pakankamų tinkamų audito įrodymų, kad sumažintų audito metu nustatytas rizikas iki priimtinai žemo lygio, todėl auditoriaus 2011 m. kovo 10 d. pareikšta nuomonė apie banko „Snoras“ 2010 metų finansines ataskaitas buvo nemodifikuota nepagrįstai“ ir nesivadovavo bendrais nepriklausomo auditoriaus tikslais ir audito atlikimu pagal tarptautinius audito standartus.

Audito įmonė „Ernst & Young Baltic" iki šių metų rugsėjo turi su Audito ir apskaitos tarnyba suderinti numatomų įgyvendinti priemonių planą, skirtų užtikrinti tinkamą Tarptautinio kokybės kontrolės standarto nuostatų įgyvendinimą. O iki 2012 m. gruodžio 15 d. Lietuvos auditorių rūmams pateikti su Audito ir apskaitos tarnyba suderinto priemonių plano įvykdymo ataskaitą.

Priimtas sprendimas gali būti skundžiamas Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka per 30 kalendorinių dienų nuo pranešimo apie sprendimo priėmimą įteikimo dienos.

Audito ir apskaitos tarnybos direktorius Audrius Linartas paaiškino, kad auditoriui skirta griežčiausia nuobauda dėl to, kad „jis buvo atsakingas už audito atlikimo kokybę“, o bendrovei nuobauda yra švelnesnė, tačiau tokia, kad „būtų užtikrinama audito atlikimo kokybės kontrolė“.

„Po 30 dienų, jei sprendimas bus neapskųstas, automatiškai auditoriaus vardas Lietuvos auditorių rūmų yra panaikinamas, bet jeigu jis bus skundžiamas, tuomet bus laukiama teismo sprendimo“, - sakė A. Linartas.

Jei auditoriaus vardas R. Bartašiui bus panaikintas, vėl tapti auditoriumi jis galės pretenduoti ne anksčiau kaip po trejų metų. Tuomet jis turės iš naujo laikyti egzaminus, reikalingus gauti auditoriaus vardą.

„Ernst & Young Baltic“: auditas atliktas pagal standartus

Paskelbus šią informaciją UAB „Ernst & Young Baltic“ išplatino pranešimą spaudai: „Esame įsitikinę, kad AB banko „Snoras“ 2010 m. finansinių ataskaitų auditas, kuriam vadovavo auditorius R. Bartašius, buvo atliktas pagal galiojančius audito standartus. Mes laikomės audito nuomonės, kuri buvo pareikšta 2011 m. kovo 10 d. UAB „Ernst & Young Baltic“ supranta būtinybę ištirti AB banko „Snoras“ bankroto priežastį ir bendradarbiauja su visomis už tyrimą atsakingomis institucijomis. Tačiau mes nesutinkame su Audito ir apskaitos tarnybos (AAT) pateiktomis išvadomis. Manome, kad AAT auditą vertino pagal vėliau paaiškėjusias aplinkybes, tarp kurių buvo banko nacionalizavimas ir jo vadovybei bei akcininkams pareikšti įtarimai dėl įvairių nusikalstamų veikų. Taip pat AAT iškėlė tarptautiniuose audito standartuose auditoriams nustatytą pakankamo užtikrinimo* kartelę taip, tarsi auditorius turėtų gauti absoliutų, o ne pakankamą užtikrinimą. Tai yra nepriimtina ir neleidžia objektyviai įvertinti atlikto audito."

Bendrovė dėl tolimesnių veiksmų ginant savo poziciją ketina apsispręsti nuodugniai išnagrinėję AAT dokumentus dėl paskirto nurodymo ir drausminės nuobaudos.

DELFI primena, kad praėjusių metų lapkritį Vyriausybė nacionalizavo banką, nustačius didelį turto trūkumą. Vėliau buvo priimtas sprendimas dėl bankroto. Pagrindiniai banko akcininkai Vladimiras Antonovas ir Raimondas Baranauskas šiuo metu yra Londone, kur svarstoma jų byla dėl ekstradicijos Lietuvai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)