Bankininkų atstovai savo klientus atvirai lygino su Rusijoje nuteistu buvusiu naftininku Michailu Chodorkovskiu, kurio byla tarptautinėje arenoje pateikiama kaip rusiško politinių susidorojimų mechanizmų pavyzdys.

Abu bankininkai į teismą atvyko su antrosiomis pusėmis. V. Antonovas ir jo žmona Olga Jampolskaya atrodė puikiai nusiteikęs, R. Baranauskas su žmona į teismą žygiavo rimtesniais veidais.

Apie 12.30 val. Lietuvos laiku pradėtas bylos nagrinėjimas, abu bankininkai stojo prieš teismą.

R. Baranauskas, ankstesnio posėdžio metu kalbėjęs rusiškai su vertėju į anglų kalbą, šįsyk nutarė kalbėti anglų kalba. V. Antonovas, kaip ir praėjusį sykį, kalbėjo angliškai.

Pristatė kaip kankinius

Pradėjus bylos nagrinėjimą, teismui pristatyti Lietuvos išduoti Europos arešto orderiais.

Teismui pranešta, kad bankininkai įtariami iš „Snoro“ pasisavinę 897 mln. Lt.

Raimondas Baranauskas su žmona Sigita
Bankininkams atstovaujantys teisininkai paprašė daugiau laiko – bylos svarstymą dėl papildomų įrodymų gynybos labui surinkimo ir pateikimo nukelti 12 savaičių. Teisėjas pasisakė už trumpesnį 8 savaičių laikotarpį.

„Snoro“ bankininkų atstovai teismui aiškino, kad bankas buvo nepaprastai sėkmingas, vardijo jam žiniasklaidos priemonių suteiktus apdovanojimus. Taip pat paminėta, kad bankui priklausė stambi žiniasklaidos grupė. O Vyriausybė esą be jokios suprantamos priežasties nacionalizavo „Snorą“.

„Sakome, kad tai turi panašų aidą, kaip ir Michailo Chodorkovskio atvejis ir „Yukos“ nacionalizavimas. Tokie pat metodai, kokie panaudoti Rusijoje, naudojami šioje buvusioje sovietų valstybėje“, - kalbėjo vienas advokatų.

Davė aštuonias savaites

Teisėjas buvo linkęs sutikti su sprendimo nukėlimu. Gynybos įrodymų ir liudytojų suteiktos informacijos pateikimui duotos 8 savaitės. Sausio 30 d. numatomas kitas bylos svarstymas. Tolesnis svarstymai – kovo 22 arba 23 d. ir tarp gegužės 8 ir 18 d.

Kada bus priimtas sprendimas dėl bankininkų ekstradicijos – kol kas neaišku.

Teisėjas taip pat pakeitė laikus, kuriais V. Antonovas privalo registruotis policijoje, mat bankininkui nepatogus rytinis laikas. Teisėjas sutiko šį laiką pakeisti į vėlesnį. Tuo tarpu R. Baranausko advokatas paprašė sušvelninti savo klientui taikomas sankcijas ir leisti jam ne kasdien, o, kaip ir V. Antonovui, tris kartus per savaitę registruotis policijoje. Su šiuo prašymu teisėjas nesutiko.

„Byla politinė ir mes tai įrodysime. Kol kas daugiau jokių komentarų”, - po teismo posėdžio žurnalistams sakė V.Antonovas. R. Baranauskas su žiniasklaida bendrauti atsisakė.

V.Antonovas ir R.Baranauskas buvo sulaikyti Didžiosios Britanijos teisėsaugos, vykdant Lietuvos generalinės prokuratūros išduotą Europos arešto orderį.

Lapkričio 25 d. teismas paleido V.Antonovą už 300 tūkst. Lt užstatą, o R.Baranauską – už 800 tūkst. Lt. Jis kasdien turėjo registruotis Bromley policijos stotyje Kento grafystėje.

Primename, kad lapkričio 16 d. Lietuvos bankas, nustatęs milijardinį vertybinių popierių trūkumą, priėmė sprendimą stabdyti banko veiklą. Laikinasis „Snoro” administratorius nustatė, kad banke trūksta maždaug 3,4 mlrd. Lt vertės turto iš maždaug 8 mlrd. Lt. Banką nacionalizavusi Vyriausybė nusprendė skelbti „Snorui” bankrotą.

R.Baranauskas turėjo 25,3 proc. „Snoro" akcijų, o Rusijos piliečio V.Antonovo dalis sudarė 68,1 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją