Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas pakartojo premjero ir vieno LB valdybos narių sakytus žodžius, kad trečiadienį nacionalizuotame banke padėtis blogesnė, nei buvo tikimasi.

„ Trūkumas didesnis negu mes galėjome tikėtis. Galvojome, kad sunki gripo stadija, deja, panašu, kad vėžiukas“, - po susitikimo su verslininkais Vyriausybėje žurnalistams sakė V. Vasiliauskas.

Anot jo, LB trečiadienį laukia galutinių laikinojo administratoriaus pasiūlymų, kuris turi pateikti tarpinius balansus, išvadas ir pasiūlymus, kaip toliau elgtis, todėl detalių iki trečiadienio daugiau nepateikia.

Daugiau detalių tikimasi trečiadienį iš laikinojo administratoriaus Simon'o Freakly'io.

„Situacija yra sudėtingesnė nei iš pradžių galvota (...) Tyrimas parodys, kiek šis bankas buvo panašus į atsakingą komercinį banką ir kiek į neskaidrių finansinių srautų tvarkymo mašiną. Būtų geriau, kad ponas Raimondas Baranauskas (vienas „Snoro“ akcininkų) atvyktų į Lietuvą ir paaiškintų, kur tas milijardas, investuotas į vertybinius popierius“, - kalbėjo A. Kubilius.

Nuo detalesnių komentarų, kodėl banke padėtis prastesnė nei manyta, jis susilaikė. Trečiadienį S. Freakley's turėtų pateikti visus duomenis apie padėtį banke, taip pat pasiūlyti kelius kaip reorganizuoti banką.

„Artimiausiu metu pasiūlysime veiksmus, jie jau aptariami ir su kitais bankais, kurie padės smulkesniam verslui, kuris turi atidaręs vieninteles sąskaitas „Snoro“ banke, padėsime ir patarsime kaip tvarkytis su savo sąskaitomis. Bankas turėjo nedidelį skaičių verslo klientų (...) Kiek suprantama, daugiau nei 80 procentų įmonių turi sąskaitas ir indėlius iki draudžiamosios sumos (iki 100 tūkst. eurų), tik šiek daugiau nei porą šimtų verslo įmonių turi didesnes sąskaitas“, - sakė Vyriausybės vadovas.

„Ypatingai svarbu kuo greičiau leisti verslui naudotis apyvartinėmis lėšomis, ypač svarbi padėtis yra mažųjų įmonių (...) tie kad ir dešimt tūkstančių litų joms gali būti išgyvenimo klausimas“, - sakė ūkio ministras Rimantas Žylius.

Machinacijų daugiau

Apie blogesnę nei tikėtasi „Snoro“ situaciją pripažino Lietuvos banko valdybos narys Vaidievutis Geralavičius.

„Mūsų duomenimis, situacija „Snoro“ banke blogesnė nei tikėjomės: ir turto randama šiek tiek mažiau, ir machinacijų yra šiek tiek daugiau. Todėl visiškai suprantama, kad galutinis sprendimas dėl „Snoro“ restruktūrizavimo būdo ir kitų dalykų yra atidėtas iki trečiadienio, nes administratorius yra nepajėgus viską iki galo parengti ir pristatyti mums“, – pirmadienio spaudos konferencijoje sakė jis.

Pasak banko valdybos nario, po mėnesio gyventojai savo indėliais turėtų disponuoti be trukdžių.

Tuo tarpu buvęs „Snoro“ akcininkas R. Baranauskas praėjusią savaitę buvo užsienyje ir žada teisiniu keliu ginti savo interesus.

DELFI primena, kad trečiadienį neeiliniame posėdyje Vyriausybė nusprendė nacionalizuoti penktą pagal dydį banką Lietuvoje. Tądien Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas pranešė, kad banke trūksta bent milijardo litų vertės vertybinių popierių.

„Snoro“ bankui paskirtas laikinasis administratorius, kuris analizuoja situaciją banke. Iki pirmadienio ryto banko veikla sustabdyta, klientai per dieną gali išsigryninti iki 500 litų, neturintiems mokėjimo kortelių, tokią galimybę banko skyriuose planuojama suteikti nuo trečiadienio.

Valstybės institucijos pabrėžia, kad gyventojų indėliai iki 100 tūkst. eurų, tiek terminuoti, tiek ir laikomi sąskaitose, yra 100 proc. apdrausti.

Skaičiuojama, kad šiame banke gyventojai yra padėję 4 mlrd. Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją