„Kaip teko girdėti, ponas Antonovas tikisi jam palankių išvadų, o aš tikiuosi objektyvių išvadų. Informacijos, dokumentų tikrai buvo pateikta didžiulis kiekis, todėl komisija tikrai turėjo galimybę susidaryti išsamų vaizdą ir objektyviai įvertinti situaciją. Objektyvių išvadų visų pirma tikiuosi dėl to, kad jos, be jokios abejonės, turės poveikį teisminiams procesams Didžiojoje Britanijoje. Būtų labai gaila, jeigu asmenys, kurie galimai pradangino milijardų vertės turtą, išvengtų teisingumo“, - dėstė Lietuvos centrinio banko vadovas.

Jis įsitikinęs, kad Lietuva „Snoro“ atveju elgėsi operatyviai ir pagrįstai.

„Sprendimas dėl "Snoro" buvo skubus ir greitas, bet ne skubotas. Jis buvo pagrįstas didžiuliu kiekiu informacijos, dokumentų, kuriuos tiek mes, tiek laikinasis administratorius surinko. Tyrimas dėl "Snoro" buvo pradėtas dar praėjusių metų birželį, kada mano įsakymu sudaryta speciali darbo grupė. Rugsėjį atliktas neįprastai ilgai - du mėnesius - trukęs tikslinis inspektavimas. Visi šie veiksniai lėmė, kad surinkta daugybė įrodymų dėl galimai nusikalstamos ir neatsakingos banko veiklos“, - teigė V. Vasiliauskas.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas priminė, kad visi šie dokumentai bei įrodymai pateikti Seimo komisijai, o jai vadovaudamasis Vilniaus apygardos teismas gruodį priėmė sprendimą bankui iškelti bankroto bylą.

Skaičiuojama, kad "Snore" trūksta apie 3,9 mlrd. litų.

"Visų pirma, trūksta 1 mlrd. 33 mln. oficialiai deklaruotų vertybinių popierių ir lėšų, laikytų Šveicarijos bankuose. Trūksta 548 mln. litų - tai 22 paskolos, buvusios "Snoro" balanse ir perleistos į ofšorines struktūras Kaimanų salose ir Didžiosios Britanijos Mergelių Salose. 760 mln. Lt - įkeistos lėšos, arba lėšos, pervestos į susijusias struktūras, tarp jų ir įkeisti skolos vertybiniai popieriai. Šiomis sumomis bankas negali laisvai disponuoti. Toliau - 800 mln. nesuformuoti atidėjiniai blogoms paskoloms, likę beveik 700 mln. - kito turto nuvertėjimas. Visų pirma, "Latvijas krajbanka" akcijų nuvertėjimas ir kitas turtas", - dėstė V. Vasiliauskas.

Anot jo, turto vertė toliau tikrai gali keistis, o naujausia informacijas apie "Snoro" turto būklę bus pateikta kreditorių susirinkime birželio 12 dieną.

"Kalbant apie civilinius ieškinius buvusiems akcininkams, tai prokuratūros prerogatyva, tačiau situacija irgi, neatmestina, tikrai gali keistis ir į didesnę pusę", - sakė V. Vasiliauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (163)