Tai pirmoji tokio dydžio bauda Lietuvoje už manipuliavimą vertybinių popierių rinka. Lig šiol teismai buvo išnagrinėję tik vieną panašią bylą, o Vertybinių popierių komisijos (VPK) nurodytam pažeidėjui skirta dešimt kartų mažesnė 500 Lt bauda. Tiesa, pastarąjį sprendimą VPK apskundė, manydama, kad teismas be reikalo skyrė pažeidėjui sumažintą baudą, mat įstatymas numato, jog už manipuliavimą rinka gresia nuo 5 tūkst. iki 30 tūkst. Lt.

M. Račkauskas gavo mažiausią įstatyme numatytą baudą, tačiau toks sprendimas vilniečio netenkina. Jis DELFI teigė skųsiąs tokį verdiktą aukštesnės instancijos teismui.

„Dar niekas nėra gavęs tokios baudos. Paduosiu apeliaciją. (...) Galvojau, kad teismas atsižvelgs į sumą – 6,56 euro – ir bent jau duos lengvatinę baudą: 1000-1500 Lt“, - sakė M. R.

Pašnekovas taip pat pažymėjo, kad kitam VPK nurodytam pažeidėjui teismas skyrė dešimt kartų mažesnę baudą, nors jis atliko kur kas daugiau rinkos prievaizdams neįtikusių sandorių.

DELFI primena, kad M. R. į VPK nemalonę papuolę dėl kelių vienos akcijos pirkimo-pardavimo sandorių. Mat vilniečio vadovaujama viešoji įstaiga, rengianti paramos socialiai remtinoms šeimos projektus, keletą kartų įsigijo po vieną „Lietuvos dujų“ akciją iš paties M. R.. Vyriškis teigia turėjęs išparduoti savo akcijas, kad apmokėti kelionę, į kurią su žmona vyko dešimtųjų vestuvių metinių proga. Jis taip pat tvirtina nežinojęs, kad perka akcijas pats iš savęs.

VPK pripažįsta, kad įtariamas manipuliatorius iš savo sandorių uždirbo kiek daugiau nei šešis su puse euro. Tačiau, anot rinkos prievaizdų, „manipuliuojant svarbu ne tiek ketinimas pasipelnyti, kiek daroma didelė žala kitiems rinkos dalyviams“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)