Šiandien ECB skelbs sprendimą dėl palūkanų (14:45). Investuotojai tikisi, kad palūkanos bus sumažintos nuo 1,25 iki 1 procento. Taip pat tikimasi, kad ECB palengvins galimybes komerciniams bankams skolintis iš centrinio banko, koreguodamas užstato vertinimo sąlygas. Itin įdomu, kaip naujasis ECB vadovas M. Draghi komentuos Europos krizę ir kaip vertins centrinio banko galimybės aktyviau dalyvauti krizės sprendime. Pasak naujienų agentūros „Bloomberg“ apklausos rezultatų, 71 proc. investuotojų mano, kad JAV centrinis bankas sunkmečiu veikia geriau negu Europos. Investuotojų nuomone B. Bernakės nuolatinės pastangos rasti naujų priemonių ūkiui gaivinti yra veiksmingesnės, negu palyginti pasyvi ECB veikla. Tačiau negalime pamiršti, kad ECB veiksmus susaistyto įsipareigojimas išlaikyti kainų stabilumą ir palyginti silpna regiono politikų pagalba sprendžiant Europos viešųjų finansų krizę.

Naujienų agentūrą „Bloomberg“, atkartodama kitų Europos viešųjų informacijos priemonių skambius pareiškimus, skelbia, kad eurui išgelbėti liko dvi dienos. Iš tikrųjų, situacija itin įtempta. Per šios ir rytojaus dienos Europos viršūnių susitikimą politikai iš esmės tiesiog negali nesusitarti dėl esminių sprendimų, nes laiko ginčams jau nebėra. Investuotojai reikalauja, kad regiono vadovai pasistūmėtų, spresdami skolų problemų ištakas – Europos fiskalinės, politinės ir ekonominės vienybės stoką.

Sprendimą dėl palūkanų skelbs ir anglijos bankas (14:00). Nei svaro palūkanų, nei obligacijų pirkimo programos didinimo investuotojai nelaukia.

Vilniaus biržoje štilis

Trečiadienį prekyba Baltijos šalių rinkose nesiskyrė nuo antradieninės, kuri, savo ruožtu, nesiskyrė nuo pirmadieninės. Kitaip tariant šią savaitę, aprimus investuotojų nerimui dėl banko „Snoras“, rinkose įsivyravo štilis. Investuotojai nereagavo į skelbtus įmonių rezultatus, tad atmetus tiesioginius sandorius, apyvarta Vilniaus biržoje tesiekė 163 tūkst. eurų, Taline solidesnius 340 tūkst. eurų. Nors prognozuoti rinkos tendencijas pastaruoju metu sunku, tačiau galima tikėtis, kad artimiausiu laikotarpiu likvidumas Baltijos rinkose toliau išliks pakankamai žemas, tačiau gruodžio mėnesiui įsibėgėjant, aiškėjant situacijai euro zonoje bei investuotojams formuojant portfelius kitiems metams, fiksuojant šių metų pelnus bei nuostolius, apyvartos gali būti linkusios didėti.