Europos centrinio banko susirinkimas padėjo sustiprinti pasitikėjimą finansų rinkose. Kaip ir tikėtasi, palūkanų norma pakeista nebuvo, tačiau spaudos konferencijoje ECB prezidentas Mario Draghi pareiškė, kad „tam tikri rodikliai rodo preliminarius ženklus, kad euro zonos ūkio būkle stabilizuojasi žemame lygmenyje“. Ši atsargi užuomina suteikia vilčių. Euro zonos ūkio pagerėjimo ženklų sausį galima buvo pastebėti ir iš viešų šaltinių – šiek tiek pagerėjo pasitikėjimo rodikliai. ECB pareiškimas leidžia tikėtis, kad šie atsigavimo ženklai, galbūt, nėra pavieniai ir nėra atsitiktiniai.

Europos centrinio banko ECB prezidentas Mario Draghi
Taip pat ECB vadovas pareiškė, kad centrinio banko taikomos pagalbos bankams priemonės yra veiksmingos. Bankai gausiai naudojosi ECB teikiamomis trejų metų paskolomis. Pastarosios paskolos, pasak M. Draghi, padėjo stabilizuoti finansų sistemą ir apsaugojo bankus nuo nemokumo. Kritiką, kad ECB išduotos paskolos nepasiekė ūkio, o grįžo į centrinį banką indelių forma, M. Draghi atrėmė pareikšdamas, kad paskolas ėmė ir indelius dėjo skirtingi komerciniai bankai. Tampa aišku, kad tol, kol bankų būklė yra trapi, tikėtis, kad lengvatinės ECB paskolos gaivins ūkį yra pernelyg anksti. ECB paskolų pagrindinis tikslas yra stabilizuoti finansų sistemą ir tik po to – pagyvinti skolinimą.

Tai, kad ECB politika padeda stabilizuoti finansų sistemą rodo ir naujausi Ispanijos bei Italijos aukcionai. Abejoms šalims vakar sėkmingai pavyko pasiskolinti už obligacijas mokant mažiau, negu prieš tai. Palengvintos skolinimosi sąlygos leidžia komerciniams bankams pirkti GIIPS regiono obligacijas už pigiai iš ECB pasiskolintus pinigus. Tokiu būdu komerciniai bankai skatinami skolinti Italijai ir Ispanijai, ir taip sustabdoma nepasitikėjimo viskuo ir visais augimo karuselė.

Kinijos bendrovių rezultatų skelbimo maratonas kol kas džiugina. Rezultatus jau paskelbusių vienuolikos įmonių metinis pelnas vidutiniškai padidėjo penktadaliu. Tiesa, pernai metinis pelnas didėjo 38 procentais. Šiandien JAV komercinių bankų rezultatų skelbimo maratoną pradės „JPMorgan Chase”. Tikimasi gerų pelningiausio JAV banko rezultatų. Kitų JAV bankų rezultatų sulauksime kitą savaitę. Ar JAV ūkis tikrai atsispiria Europos problemoms padės įvertinti Mičigano universiteto pasitikėjimo rodiklis, kuris sausį, tikimasi, pagerėjo (16:55).

Ketvirtadienį Baltijos šalių biržų apyvartos augo dėl tiesioginių sandorių

Ketvirtadienį prekyba Vilniaus vertybinių popierių biržoje šiek tiek pagyvėjo. Dienos apyvarta buvo 736 tūkst. eurų. Didžioji dalis apyvartos (430 tūkst. eurų) sudarė tiesioginiai sandoriai „Lesto“ akcijomis. Taip pat daug prekiauta „Snaigės“, „Teo LT“ vertybiniais popieriais. Tikėtina, šiandien prekyba Baltijos šalių biržose bus panaši į įprastą penktadienio prekybą – apyvartos mažės, o trūkstant svarbių naujienų, akcijų kainoms įtaką darys nuotaikos Vakarų Europos rinkose.