Sugedus elektroninės prekybos platformai Maskvos išvestinių finansinių priemonių rinkoje FORTS, kai kurie dalyviai per dvi minutes uždirbo iki 4,3 mln. dolerių (11,7 mln. Lt).

Didžiausia Rusijoje Maskvos MMVT-RTS birža neinformuoja, kokiam biržos dalyviui priklauso robotas. Rinkos maklerių nuomone, tokias prekybos apimtis sau galėjo leisti didelio banko robotas.

Robotas „sukvailiojo“ sudarinėdamas ateities sandorius doleriais ir rubliais. Per dvi minutes nuo 18 val. (17 val. Lietuvos laiku) jis sudarė sandorių už beveik 700 mln. dolerių (1,9 mlrd. Lt), pirkdamas valiutą už gana didelę kainą (po 33,90 rublio; 2,81 Lt),o parduodamas gana pigiai (po 32,75 rublio; 2,73 Lt).

„Interfax“ šaltinio biržoje teigimu, nuostolis – mažiausiai 2 mln. dolerių (5,4 mln. Lt). „Bendras biržos dalyvių pelnas, žinoma, didesnis. Šis įvykis tik patvirtina, kad robotai niekada nepakeis žmonių“, – pareiškė agentūros pašnekovas.

Birža pranešė, kad klaidingų sandorių neatšauks. Biržos atstovas paaiškino: „Kiekvienas į rinką atėjęs dalyvis mato rinką tokią, kokia ji yra. Kiekvienas atsakingas už savo robotą, už jo ir savo veiksmus. Kai sandoriai sudaromi pagal rinkos vertę, o dalyvis pats priima sprendimus dėl prekybos, birža nėra atsakinga už jo veiksmus ir algoritmus.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)