Vairuotojui prireikė antsnukio

Dvejus metus studentė važinėja autobusais iš Klaipėdos į Vilnių, tačiau tik pirmą kartą už rankinėje nešiojamą šunelį susilaukė įsiūčio priepuolio.

„Keliauju kartu su savo Jorkšyro terjero veislės šuneliu. Esu susipažinusi su gyvūnų transportavimo taisyklėmis, todėl šuo visada tupi specialiame krepšyje, iš kurio negali išlipti. Tačiau pastarosios kelionės metu įvyko visiškas nesusipratimas su mikroautobuso vairuotoju, kuris šiurkščiai elgėsi pamatęs krepšyje esantį šunį“, – pasakojo mergina.

Studentei pasirodžius autobuso salone su krepšiu, iš kurio kyšojo šunelio snukis, vairuotojas, pasak keleivės, labai susinervino ir ėmė reikalauti šuns dokumentų bei antsnukio.

„Jis kalbėjo pakeltu tonu. Šuns dokumentai yra, o tokios veislės ir dydžio šunims antsnukiai net negaminami“, – tikino mergina.

Liepė dingti ir tylėti

Keleivė apstulbo, kad toks mažas padarėlis galėjo išprovokuoti tokią agresijos bangą.

„Pasiūliau vairuotojui nueiti į stoties administraciją ir patikrinti, kuris iš mūsų teisus. Vairuotojas atsakė rėkdamas: “eik tu kur nori„. Bandžiau jį tramdyti dėl tokio elgesio, sakydama, kad nemandagiai kalba su moterimi, tačiau vairuotojas dar labiau įtūžo, liepė man dingti į autobuso galą ir tylėti“, – šiurpo klaipėdietė.

Mergina užsirašė autobuso valstybinius numerius ir išsaugojo kelionės bilietą, kuriame užfiksuota vežėjo įmonė.

„Pirmą kartą susidūriau su ypač šiurkščiu elgesiu viešoje vietoje. Manau, kad vairuotojas pats nėra susipažinęs su augintinių transportavimo taisyklėmis, taip pat jam būtų verta susipažinti su keleivių aptarnavimo mandagumo taisyklėmis, tuo labiau įvertinti savo žodžius kalbant su moterimi“, – piktinosi išplūsta mergina.

Nervins lojimas

Paaiškėjo, kad mergina įsigijo Tolimojo keleivinio transporto kompanijos bilietą, bet iš Klaipėdos ji keliavo Palangoje įsikūrusios įmonės „Vlasava“ autobusu.

Tolimojo keleivinio transporto kompanijos vadovas Arūnas Indrašius nesistebėjo, kad vairuotoją papiktino mažiau už katiną sveriantis Jorkšyro terjeras keleivės rankinėje.

„Autobusu važiuoja 50 žmonių. Mes nežinome, ar tuo metu nevyksta alergiški žmonės, o kiti paniškai bijo tų šunų. Dėl vieno šunelio – penkiasdešimt skirtingų nuomonių. Todėl nuspręsta, kad šunų mes nevežame“, – aiškino įmonės vadovas.

Nesvarbu, kokio dydžio ir kokios veislės augintinis, pasak A.Indrašiaus, jis į kompanijos autobusą pateks tik narve, o keliaus bagažinėje.

„Aš gerbiu šunų mylėtojus, bet mes vežame žmones. Gauname skundų, kad vežame šunis. Žmonės piktinasi, kad kažkoks šuniukas jam kvėpuos, čiaudės į veidą: kas čia? Žvėrynas koks nors?“ – kalbėjo A.Indrašius.

Jis aiškino, kad šunys loja, todėl keleiviams tokia kaimynystė gali apkartinti kelionę.

„Kiti būna alergiški šunims, treti iš viso jų nemėgsta, ir tuomet prasideda didžiausias konfliktas. Čia ne pirmas toks atvejis, kai kyla konfliktų“, – tikino įmonės vadovas.

A.Indrašius teigė, kad į saloną būtų įleistas tik neregio šuo vedlys.

„Prieš trisdešimt metų ir veršiuką autobusu žmonės yra vežę. Nesvarbu, kad šuo sveria 2,5 kilogramo. Žmogus žmogui nė už ką į snukį duoda. O kas gali garantuoti, kad tas šuo nelos, nepuls, neįkąs?“ – klausė A.Indrašius.

Atsiprašė keleivės

Tačiau klaipėdietę išplūdusio vairuotojo tiesioginiai darbdaviai buvo kitokios nuomonės ir merginai išsiuntė atsiprašymo laišką.

„Su vairuotoju pasikalbėta ir jis yra įspėtas. Klientas mūsų kompanijoje – visuomet teisus, todėl be reikalo kilo toks konfliktas. Yra bendros vežėjams privalomos taisyklės, kaip reikia gabenti gyvūnus, ir mes jų laikomės“, – aiškino įmonės „Vlasava“ direktoriaus pavaduotojas Arūnas Zaveckas.

Taisyklėse numatyta, kad gyvūnai gali būti gabenami specialioje taroje.
„Krepšys taip pat yra speciali tara. Gali būti narvelis. Svarbu, kad gyvūnas būtų uždarytas, nekeltų nepatogumų“, – pabrėžė A.Zaveckas.

Iš parduotuvių neveja

„Klaipėdos autobusų parko“ direktorė Jelizaveta Daugininkienė tikino, kad keleiviai privalo laikytis gyvūnų gabenimo viešuoju transportu taisyklių, tačiau kiekvieną situaciją reikėtų išsiaiškinti taikiai.

„Aš negirdėjau, kad mūsų autobusuose būtų kilęs toks ginčas. Yra taisyklės, kaip turi būti gabenami gyvūnai. Reikalinga speciali tara. Keleivis turi laikytis tvarkos. Kodėl kilo konfliktas dėl pustrečio kilogramo šunelio, sunku nuspėti“ – tikino įmonės vadovė.

J.Daugininkienė spėjo, kad konfliktą autobuse išprovokavo nuovargis arba prasta nuotaika.

„Tokius mažyčius šunelius žmonės nešasi net į parduotuves, ir visuomenė neprotestuoja. Tačiau reikia paisyti daugumos nuomonės. Tai tolerancijos klausimas. Į prabangių rūbų parduotuves juk įleidžiami tokie šuneliai, ir visi tai pakenčia. Nešiojasi ponios juos po pažastimi, ir niekas nesipiktina“, – stebėjosi J.Daugininkienė.

Direktorė prisiminė, kad Taline teko išvysti didžiulį šunį, ramiai keliaujantį tramvajumi.

„Buvau nustebusi, kad niekas nesipiktino didžiuliu senbernarų veislės šunimi, kuris ramiai gulėjo ant grindų. Jokių ginčų nebuvo“, – prisiminė „Klaipėdos autobusų parko“ vadovė.

Kelionė traukiniu – tambūre

Vienas didžiausių keleivių vežėjų šalyje žmonių su šunimis nesikrato ir primena, jog pagal taisykles autobusuose draudžiama vežti gyvūnus be specialių transportavimo priemonių.

Įmonės interneto tinklalapyje skelbiama, kad tara laikoma dėžutė, narvas, rankinė, kuprinė, lagaminas – talpyklėlė, iš kurios augintinis neištrūktų į saloną ar bagažinę.

Taip gabenami gyvūnai traktuojami kaip bagažas. Kiekvienas keleivis turi teisę nemokamai vežtis vieną rankinį bagažo vienetą, kuris neviršija numatytų matmenų.

Norint gabenti šunį traukiniu, teks įsigyti bilietą. Jei šuo sveria iki 10 kilogramų, keliaujant iš Klaipėdos į Vilnių reikės už šunį sumokėti per 11 litų. Tačiau jei šuo vežamas specialiame krepšyje ar dėžutėje, jis galės važiuoti traukinio vagone, šeimininkui ant kelių.

„Jei šuo sveria daugiau nei 20 kilogramų, už jį reikės mokėti 22,8 lito ir su juo teks važiuoti nedarbinėje vagono angainėje, esančioje šalia lokomotyvo, kitaip tariant – tambūre. Šuo turi būti su antsnukiu ir visą kelionę iš Klaipėdos į Vilnių šeimininkui teks stovėti šalia šuns“, – aiškino įmonės „Lietuvos geležinkeliai“ Informacijos skyriaus darbuotoja.

Mažų šunelių, pasak įmonės darbuotojos, niekas iš vagono nevys. Krepšyje ar narvelyje vežamas nedidelis keturkojis galės važiuoti kartu su šeimininku.

Komentaras

Julius Paulikas, Įstaigos „Klaipėdos keleivinis transportas“ Teisės ir kontrolės skyriaus viršininkas

Klaipėdoje gyvūnų gabenimą viešuoju transportu reglamentuoja tarybos patvirtintas tvarkos aprašas. Autobusais ir maršrutiniais taksi draudžiama vežti bagažą, kurio matmenų suma viršija 180 cm. Tai reiškia, kad bagažo aukštis, plotis ir ilgis turi neviršyti po 60 cm. Draudžiama vežti gyvūnus ne specialiuose narveliuose. Viešuoju transportu Klaipėdoje galima vežti gyvūnus taroje: krepšiuose, pintinėse, narveliuose. Tačiau negalima užimti atskiros sėdimos ar stovimos vietos. Kadangi keleivis šį bagažą vežasi su savimi, už jį atskirai mokėti nereikia. Gyvūnai turi būti švarūs ir neskleisti nemalonaus kvapo. Ši taisyklė galioja ir žmonėms. Nehigieniški keleiviai taip pat nebus įleidžiami į viešąjį transportą.