Iš visų automobilio dokumentų paprasčiausia yra gauti civilinės atsakomybės draudimo poliso dublikatą. Apie jo dingimą užtenka pranešti atvykus į bet kurį savo draudimo bendrovės skyrių. Jame per keletą minučių draudimo polisas yra be jokių papildomų mokesčių išspausdinamas iš naujo. Kitų dokumentų netekimas kainuoja daugiau laiko ir pinigų.

Baudos netaikomos

LŽ kalbintas valstybės įmonės "Regitra" Transporto registracijos metodikos skyriaus vyriausiasis specialistas Laimutis Skersinis paaiškino, kaip elgtis praradus automobilio registracijos dokumentus.

"Tai elementaru. Naujų dokumentų išdavimo procedūra yra tokia pati, kaip perregistruojant automobilį", - tvirtino jis. Pasak specialisto, norint gauti automobilio registracijos liudijimo dublikatą reikia atvykti į bet kurį "Regitros" poskyrį, kuriame yra registruojamos transporto priemonės, ir atsivežti asmens dokumentą bei civilinės atsakomybės draudimo polisą. Patį automobilį reikia pristatyti apžiūrai, jei jis buvo registruotas ar paskutinį kartą perregistruotas anksčiau nei 2006 metų liepos mėnesį, nes tuo metu išduotuose registracijos liudijimuose nebuvo žymimas mašinos variklio numeris. Atsiimant naują dokumentą, mašinos savininkui teks sumokėti tik už dublikato išrašymą, tačiau jokios papildomos baudos nėra taikomos.

L.Skersinis patvirtino, kad apie pamestą transporto priemonės registracijos liudijimą pranešti policijai nereikia. "Mes suteikiame policijai visą reikalingą informaciją. Nebent jeigu dokumentai buvo pavogti, žmogus gali pranešti apie vagystę, tačiau apie pamestus dokumentus atskirai pranešti nereikia", - sakė jis.

Susigrąžinti neįmanoma

Kiek kitaip elgtis reikėtų netekus automobilio valstybinio numerio ženklų, ypač jei įtariate, kad jie buvo pavogti. Tokiu atveju verta tuojau pat pranešti policijai dėl savo paties saugumo. Mat jei automobiliu su vogtais numerių ženklais bus padarytas nusikaltimas, tikrasis jų savininkas gali turėti rimtų problemų. Tačiau tai padaryti nėra privaloma, "Regitros" darbuotojai apie pasikeitusius mašinos registracijos numerius praneš patys.

Norint gauti naujus numerius, reikia pateikti automobilio registracijos liudijimą, draudimo polisą ir savo asmens dokumentą. Ar reikia pristatyti pačią transporto priemonę, priklauso nuo tokių pat priežasčių, kaip ir prašant kito automobilio registracijos liudijimo, nes numerių keitimo procedūra yra analogiška automobilio perregistravimui. Kartu su naujomis numerių lentelėmis mašinos savininkas gauna ir naują automobilio registracijos liudijimą, kuriame įrašyti jau kiti transporto priemonės numeriai.

Praradus numerių ženklus, naujos lentelės su tokia pačia skaičių ir raidžių kombinacija nebeišduodamos, neatsižvelgiant į jokias aplinkybes, net jei dingo 10 tūkst. litų kainuojantys vardiniai numeriai. Jei yra pamesta tik viena numerio lentelė, jos dublikatas taip pat nebus gaminamas ir transporto priemonę teks registruoti iš naujo.

Vienintelė sąlyga, kai tokie patys numeriai gali būti išduoti, jei numerio lentelės yra sugadintos - susibraižiusios, nusitrynusios ar apdegusios, bet vis dar įmanoma įskaityti jų ženklus. Tokiu atveju galima pagaminti identišką valstybinį numerį, o senasis yra sunaikinamas. Bet jei numeris yra pavogtas, pamestas arba nebeįskaitomas, jis negali būti naujai pagamintas.

Rožinis dokumentas

Kitą techninės apžiūros taloną gauti yra nesudėtinga, jei turite išsaugoję apžiūros rezultatų ataskaitos dublikatą. Šį rožinės spalvos dokumentą, kuriame yra surašyti automobilio trūkumai ir patikrinimo rezultatai, kiekvienas vairuotojas gauna pasibaigus apžiūrai. Jei automobilio savininkas kartu su kitais mašinos dokumentais atsiveža rezultatų ataskaitos dublikatą, sumokėjus 15 litų, naujas techninės apžiūros talonas jam yra išrašomas tuojau pat.

Vilniaus techninės apžiūros įmonės "Tuvlita" generalinis direktorius Povilas Imbrasas rekomendavo rožinį apžiūros ataskaitos dublikatą laikyti saugiai ir nesinešioti su savimi. "Dažnai žmonės jį vežiojasi kartu su kitais dokumentais, taigi kai pameta juos, pradingsta ir apžiūros dublikatas. Kelyje jis nereikalingas, todėl geriau saugiai laikyti namie", - tvirtino direktorius.

Tačiau jei vairuotojas šio rožinės spalvos dokumento neturi, jam taip pat bus išrašytas techninės apžiūros talono dublikatas, tik procedūra užtruks ilgiau ir kainuos 25 litus.

"Jeigu žmogus neturi rezultatų ataskaitos lapo, peržiūrime duomenų bazę, jei reikia, kreipiamės ir į kitų miestų techninės apžiūros centrus. Visa informacija pas mus yra registruojama bendroje duomenų bazėje, taigi jei techninės apžiūros talonas yra galiojantis, tikrai išrašysime naują, tik užtruks, kol patikrinsime informaciją. Todėl būtų labai gerai, jei klientai atsivežtų rezultatų ataskaitos dublikatus", - pabrėžė P.Imbrasas.

Naudojasi sukčiai

Praradus svarbiausią vairuotojo dokumentą - vairuotojo pažymėjimą, daugiau galvos skausmo kyla ne jo savininkui, bet vairuotojo pažymėjimus išduodančiai "Regitrai". Pažymėjimą praradusiam vairuotojui užtenka atvykti į artimiausią įmonės poskyrį, kuriame yra išduodami vairuotojo pažymėjimai, pateikti asmens dokumentą, sumokėti 49 litus ir po kelių dienų pasiimti jau pagamintą dokumentą. Tuo metu "Regitros" darbuotojai kruopščiai tikrina duomenų bazę, nes neretai pasitaiko sukčiavimo atvejų.

"Lietuviai mėgsta pasidaryti po kelis vairuotojo pažymėjimus, nes tikisi jais pasinaudoti kitais tikslais. Bet, gavus naują pažymėjimą, senasis yra iš karto anuliuojamas. Policijos pareigūnai gali labai paprastai patikrinti, ar pateiktas vairuotojo pažymėjimas yra galiojantis, nes skiriasi jų registravimo numeriai. Jei asmuo bandys pasinaudoti negaliojančiu pažymėjimu, jam gresia dideli nemalonumai", - LŽ komentavo VĮ "Regitra" Egzaminų metodikos skyriaus vyresnysis specialistas Algimantas Tarabilda.

Pasak jo, ypač daug bandymų sukčiauti užfiksuojama užsienyje. Svetur gyvenantys lietuviai bando gauti kitos šalies vairuotojo pažymėjimą, tvirtindami, kad lietuviškas yra pamestas, kai iš tikro jis yra atimtas už Kelių eismo taisyklių pažeidimus.

Gerų žmonių pagalba

Nors gauti automobilio dokumentų dublikatus nėra sudėtinga, laiko ir pinigų galima sutaupyti paskambinus į savo miesto policijos komisariatą. Daugelyje jų yra radinių biurai, kuriuose didžiąją dalį gerų žmonių rastų ir policijai perduotų daiktų sudaro dokumentai. Tiesa, rasti daiktai radinių biuruose ilgai neužsibūna.

Praėjus šiek tiek laiko, dokumentai yra siunčiami įstaigoms, kurios juos išdavė, o menkaverčiai daiktai, tokie kaip automobilio numeriai - sunaikinami. Pasiteirauti apie radinius sostinėje galite paskambinę į Vyriausiojo policijos komisariato Radinių biurą, o kituose miestuose apie rastus daiktus ir dokumentus galite sužinoti bendru komisariato telefonu.