Daugiau nei savaitė ties Terechovo pasienio punktu šurmuliuoja nepatenkinti Lietuvos vairuotojai. Latvijos pasienyje didelių eilių nėra, tačiau įvažiavę į Rusijos teritoriją lietuvių automobiliai nukreipiami į patikros aikštelę. Ten liepiama išsikrauti visą krovinį – tai patvirtina ir vairuotojai, ir Latvijos pareigūnai.

Kitų šalių automobiliams pasienyje kliūčių nesudaroma. Apie situaciją lietuvių vairuotai vienas kitam žinias perduoda radijo ryšiu.

„Tikrina visur be išimties. Pažįstamas pasakojo, jog važiavo trimis krovininiais automobiliais. Vienas pravažiavo automobilį patikrinus rentgenu, kitas [pasienio poste] išbuvo parą, o trečias jau stovi dvi paras, laukdamas patikros“, – pasakojo kalbintas vairuotojas.

„Pravažiavau patikrinus rentgenu, nes mano vežamas krovinys geras, todėl praleido. Štai draugas jau laukia antrą parą – patikrinimui iškrauna visą krovinį“, – kalba kitas vairuotojas.

Paklausti, kodėl rusai taip elgiasi, vairuotojai įsitikinę – dėl susiklosčiusios situacijos kalta politika.

„Politika tokia, Lietuvos politika... Dėl to rusai ir pyksta“, – spėja viena vairuotojas, o jam paantrina kitas, pats pasiteiravęs muitinės pareigūnų, kodėl šie taip kruopščiai tikrinantys lietuvių automobilius.

„ [Viskas] dėl kažkokios politikos – esą Lietuva kišasi ne į savo reikalus“, – tokį atsakymą sakėsi išgirdęs vairuotojas.

Grįžtantys iš Rusijos vairuotojai tvirtina, kad ir Maskvoje muitinės patikrinimo laukė dvi paras.

Vairuotojai skundžiasi ne tik sugaištu laiku, bet ir gendančiais bei laiku užsakovams nepristatomais kroviniais, patiriamais dideliais nuostoliais, nukenčiančiu darbo užmokesčiu.