Vilniaus valdžia į prokurorus kreipėsi antradienį.

Vilniaus apygardos prokuratūrai perduotos sutartys dėl Gedimino prospekto rekonstrukcijos, teismo eksperto Sigito Mitkaus atliktos ekspertizė, kuri nustatė, kad keisti reikia beveik pusę prospekto grindinio, o taip pat – Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) 2005 m. darytos grindinio ekspertizės ataskaitos, kurios, kaip paaiškėjo, buvo dvi. Pirmoji baigiama konstatavimu, kad trinkelės gali nukentėti nuo lietuviškų šalčių, antroji – identiška, bet su papildomu sakiniu, esą pasirinktas grindinys atitinka visus reikiamus standartus.

Būtent dėl dviejų VGTU ataskaitų savivaldybei kyla daugiausiai klausimų.

„Pažymime, jog Vilniaus miesto savivaldybė turi ataskaitos originalą, kurios išvadose nurodoma, jog granito ir bazalto trinkelės tenkina šiuo metu Lietuvos Respublikoje galiojančių standartų ir normatyvų reikalavimus: stiprumui, atsparumui šalčiui, dėvėjimuisi. (...) Tačiau UAB „Luidas“ kartu su 2012 m. kovo 8 d. atsakymu į pretenziją (...) pateikė 2005 m. balandžio 6 d. VGTU ataskaitos (...), surašytos vykdant tą pačią 2005 m. vasario 7 d. sutartį, (...) kopiją, kurioje nėra bendros išvados dėl trinkelių atitikties galiojantiems reikalavimams“, - rašoma savivaldybės kreipimesi į prokurorus.

Vilniaus valdžia įtaria, kad VGTU ataskaitos buvo klastojamos. „Akcentuotina, jog yra dvi tos pačios dienos, tų pačių asmenų pasirašytos ataskaitos su skirtingomis išvadomis. Be jokios abejonės, ši aplinkybė turi būti ištirta atliekant ikiteisminį tyrimą, o subjektų, klastojusių dokumentus, nustatymas nepaneigiamai turės reikšmės atliekant nusikalstamų veikų, padarytų rekonstruojant Gedimino prospektą, tyrimo“, - teigiama dokumente.

Meras A. Zuokas DELFI teigė, jog savivaldybės pateiktą medžiagą vertėtų prijungti prie jau vykstančio ikiteisminio tyrimo.

„Mums labai svarbūs tie dokumentai. Yra dvi išvados, kurios skiriasi vienu sakiniu. Ir jos buvo nuo savivaldybės tuo metu nuslėptos“, - sakė meras.

Jis pažymėjo, kad sutartį su VGTU dėl minėtų tyrimų sudarė savivaldybės bendrovė „Vilniaus kapitalinė statyba“, o parašą padėjo tuometis jos direktoriaus pavaduotojas Stanislovas Šriūbėnas – dabartinis aplinkos viceministras, kurį savivaldybė laiko vienu iš blogai atliktos rekonstrukcijos kaltininkų.

„Realiai jas (išvadas – DELFI) turėjo tiktai „Kapitalinė statyba“ ir rangovas“, - pridūrė A. Zuokas.

DELFI primena, jog abiejuose VGTU dokumentuose nurodoma, kad trinkelės gali prastai atlaikyti šaltį ir dėl to gali atsirasti defektų. Tik viename rašte yra sakinys, jog tokios medžiagos reikalavimus atitinka, o antrajame, beveik identiškame dokumente tokio punkto nėra.

A. Zuokas taip pat informavo, jog Vilniaus savivaldybei nepavyko rasti apie 9 tūkst. kvadratinių metrų senojo Gedimino prospekto grindinio. Meras paskelbė viešą šio grindinio paiešką ir teigia gavęs bent penkis pranešimus apie galimas jo buvimo vietas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją